Αντιδράσεις στο εσωτερικό προκάλεσαν οι δηλώσεις Μ.Ακιντζί

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες ο κατοχικός ηγέτης επιμένει στην θέση για πενταμερή, χωρίς την αναγκαιότητα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πυροδότησαν όπως αναμενόταν αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Τη μπάλα στην αντιπολίτευση πετάει ο ΔΗΣΥ

Πυρά κατά των υπόλοιπων κομμάτων εξαπολύει μέσα από γραπτή του ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που αφορά κατά κύριο λόγο στη Γενεύη,
ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για κάποια πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία "παρασύρονται σε μια λογική αμφισβήτησης" την ώρα που συντελούνται προσπάθειες από την τουρκική πλευρά "για να υποβιβαστεί ή και να μηδενιστεί ο αναπότρεπτος ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Εξάλλου αφορμώμενοι για μια φορά ακόμα από δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μ.Ακκιντζί –ο οποίος λογικά προβάλλει και προσπαθεί να εμπεδώσει θέσεις της δικής του πλευράς- επανέρχονται στη σύνθεση της Διάσκεψης και επιμένουν ότι θα πρόκειται για «πενταμερή». Δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τη σαφή τοποθέτηση της Ε.Ε. ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη ούτε και μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν ότι η Ε.Ε. έχει και δικούς της λόγους, αφού συμβαλλόμενο μέρος έναντί της ως προς το Πρωτόκολλο 10 είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο να σκεφτούν ότι εαν η Διάσκεψη προοριζόταν να εξαντλείται στα μέρη που αναφέρονται ονομαστικά στο ανακοινωθέν των Η.Ε. δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για την αναφορά του ιδίου ανακοινωθέντος σε συμμετοχή και όσων άλλων μερών κρίνεται αναγκαίο", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, λέει το κυβερνών κόμμα, "αποφεύγουν να βγάλουν συμπεράσματα και από την αναφορά του κ. Ακκιντζί ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το εδαφικό και τότε, αφού υπάρξει κατάληξη και πάνω σε χάρτη, θα ακολουθήσει συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Διότι αυτό θα επιβεβαίωνε την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία τόσο καιρό αμφισβητούσαν".

ΑΚΕΛ: Όχι σε δηλώσεις που εμποδίζουν τη διαδικασία

Γραπτή δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις δηλώσεις Ακιντζί. Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις ή ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Στεφάνου
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Γενεύης και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, το ΑΚΕΛ θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι αυτό το διάστημα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία.

ΔΗΚΟ: Η μόνη διασφάλιση είναι επίσημη πρόσκληση από τον ΟΗΕ

"Έχουν περάσει 26 μέρες από το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί - Έιντε. Σήμερα 26 μέρες μετά και 15 περίπου μέρες πριν την διάσκεψη της Γενεύης ,ακόμα δεν έχει προσκληθεί επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία από τον ΟΗΕ για να παραστεί στην διάσκεψη", αναφέρει στο Sigmalive, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης.

"Η μόνη διασφάλιση που μπορεί να υπάρξει για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πρόσκληση από τον ΟΗΕ και τίποτα άλλο". Αντ' αυτού ακούμε εδώ και 26 ημέρες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα ψάχνει και ζητά γνωματεύσεις. Είναι ξεκάθαρο το πως μπορεί να διασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο κ.Αντωνιάδης.

"Αν ψάχνει γνωματεύσεις για να καταφέρει να ξεγελάσει τον λαό για την μη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό είναι διαφορετικό θέμα, σημειώνει ο κ. Αντωνιάδης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει τις δηλώσεις Ακιντζί. Εκτός και αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν μπορούν να τις διαψεύσουν, αναφέρει κλείνοντας.

ΕΔΕΚ: Αδικαιολόγητη αδράνεια από την Κυβέρνηση

"Δυο εβδομάδες πριν από την διάσκεψη και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη αδράνεια, σε σχέση με την Διάσκεψη για την Κύπρο". Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, θα έπρεπε ήδη να είχε αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί και τα οποία ενδυναμώνουν την διαπραγματευτική μας θέση αλλά και τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς:
Ρωσία, Γαλλία και Κίνα έχουν ξεκάθαρα πλέον δηλώσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι επιθυμούν παρουσία στην Διάσκεψη
Το ψήφισμα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλέιας ΟΗΕ για τερματισμό του εποικισμού σε παλαιστινιακά εδάφη.
Οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει άμεσα αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη με το οποίο να ζητά την συμπερίληψη των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ αλλά και την διακριτή παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Διάσκεψη, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο στην διάσκεψη οι κοινότητες θα έπρεπε να εκπροσωπηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα έπρεπε να είναι καν επίσημα παρούσες στο τραπέζι. Αντ' αυτού βλέπουμε την επιμονή του κ Ακιντζί, σε πενταμερή, σε μη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ούτε καν παρουσία των μονίμων μελών του ΣΑ ΟΗΕ. Αυτό μας ανησυχεί καθώς, φαίνεται να μην μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τροποποιήσει τα όσα συμφώνησε στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.

Αλληλεγγύη: Ο Πρόεδρος αυτοαναιρέθηκε

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους αναφέρει ότι «Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι Πενταμερής και ότι η όποια συμφωνία δεν θα υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από εκείνους που θα φτιάξουν το νέο συνεταιρισμό, την Ομοσπονδιακή Κύπρο. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη. Τι ισχύει αλήθεια; Πλήρης σύγχυση».

Στην ανακοίνωσή της η κα Θεοχάρους προσθέτει ότι : «Ο Πρόεδρος μόνος του οδηγεί την Κύπρο σε περιπέτειες και αποδεικνύει ότι είχε δίκιο όταν είπε ότι οι ώμοι του δεν μπορούν μόνοι τους να αντέξουν το βάρος του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, αυτοαναιρέθηκε και λύγισε και μαζί λυγίζει καθημερινά και η Κυπριακή Δημοκρατία. Την οποία εμείς θα στηρίξουμε ακόμη και χωρίς τη συνδρομή του Προέδρου της».

Συμμαχία Πολιτών: Συγκεκριμένες κινήσεις χρειάζονται και όχι δηλώσεις

"Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ Ακιντζί ότι «αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος, και ότι μόνο οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι» καθίσταται ακόμη πιο σοβαρό και επείγον όπως διασφαλιστεί με τρόπο σαφή και αποτελεσματικό η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.

"Αυτό βέβαια, εξαρτάται απόλυτα πλέον από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος ελπίζουμε ότι συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του θέματος και δεν θα διστάσει να πράξει αυτό που οφείλει προκειμένου να αποφύγει τις τουρκικές αντιδράσεις. Η επωδός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι "θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία " ηχεί ωραία αλλά για να αποκτήσει νόημα θα πρέπει ο Πρόεδρος να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και όχι απλά δηλώσεις", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Γνωρίζουμε ότι κάποιες ξένες πρωτεύουσες με τη συνδρομή του κ Άιντα προωθούν την ιδέα όπως η όποια συμφωνία να υπογραφεί όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά την νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτή η φόρμουλα οδηγεί στην κατάλυση του κράτους μας και στη δημιουργία δια της θεωρίας της παρθενογένεσης νέου Κράτους με διαδικασίες που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία και όχι σε μετεξέλιξη τoυ Κράτους σε ομοσπονδιακό σύστημα", σημειώνει η Συμμαχία Πολιτών.

"Αναμέναμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο εντός των εορτών για την καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που θα κατατεθούν αλλά και την τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη Δυστυχώς όπως φαίνεται ο Πρόεδρος αποφάσισε να συγκαλέσει μόνο μια συνεδρία και αυτή λίγο πριν την αναχώρηση για τη Γενεύη", αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Οικολόγοι: Η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου αποδεικνύεται δεσμευτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών "φαίνεται οριστικά να οδεύουμε για πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη", μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί.

"Εδώ και μήνες παρακολουθούμε το εξής παράδοξο, αλλά δυστυχώς αληθινό φαινόμενο, τον Ακιντζί να ανακοινώνει τα βήματα ενός οδικού χάρτη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού τον διαψεύδει αρχικά τελικά να τον αποδέχεται. Αυτό συνέβη στην συνάντηση της Νέας Υόρκης, στο Μοντ Πελεράν, στη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου και συνεχίζει να συμβαίνει και ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης", σημειώνει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων.

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί, καταρρίπτει και την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, ότι θα συζητηθεί στη Γενεύη μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σημειώνει το Κίνημα.

"Στη Γενεύη θα συμβεί αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό, ένα μεγάλο παζάρι επί των ανοικτών θεμάτων και δυστυχώς χωρίς την ενεργή παρουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και να παραβρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, όπως άρχισε να παραδέχεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το κίνημα Οικολόγων παροτρύνει τον Πρόεδρο "Έστω και τώρα να ενεργοποιηθεί και να επιχειρήσει να αλλάξει τη σύνθεση της διάσκεψης. Να ζητήσει επιτακτικά την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνει εγκλωβισμένος σε μία διαδικασία που το τέλος της δείχνει επικίνδυνο για την Κύπρο".

Κλείνοντας την ανακοίνωση το κίνημα αναφέρει ότι "Τώρα είναι που χρειάζεται η πολιτική τόλμη. Αν η Τουρκία ανοικτά αρνηθεί την παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ακυρώσει τη διάσκεψη στη Γενεύη. Είναι προφανές ότι έχει στηθεί μία παγίδα την οποία πρέπει να αποκαλύψει και να καταγγείλει διεθνώς".

ΕΛΑΜ: Προχωρούμε στον ενταφιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας

"Επανέρχεται ο Μουσταφά Ακκιντζί με δηλώσεις του να εκθέσει για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση Αναστασιάδη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ.

"Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωσε ότι, αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος, υπονοώντας ότι με την προτεινόμενη "λύση" η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εκλιπούσα", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εκφράζουν την απορία "τι πάνε να κάνουν στην Γενεύη, κυβέρνηση και η δήθεν αντιπολίτευση. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που θα συντελεστεί στην Ελβετία, στις πλάτες του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ εκφράσαμε την διαφωνία μας με τις διαπραγματεύσεις στην βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας".

"Από εκεί και πέρα τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το τι θα επακολουθήσει, αφού με την στάση και τις ενέργειες τους μετατρέπονται σε εντολοδόχους της Άγκυρας", αναφέρει η ανακοίνωση.

Δείτε τις εμπρηστικές δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί

Keywords
Τυχαία Θέματα