Τ/κ Οργανώσεις: Άρση περιορισμών σε θρησκευτικές γιορτές Ε/κ

Άμεση άρση των περιορισμών στις θρησκευτικές γιορτές Ε/κ στα κατεχόμενα, ζητούν 4 τ/κ οργανώσεις.


Πρέπει να ενισχυθεί το δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας των Ε/κ στον “βορρά”, δηλώνουν τέσσερις τ/κ οργανώσεις της Αμμοχώστου, που ανακοινώνουν ότι λόγω άρνησης του “υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων”, η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στον Άγιο Εξορινό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και ζητούν την αλλαγή της σχετικής “νομοθεσίας”, με τη σχετική αρμοδιότητα να μην είναι μόνο του εν λόγω

“υπουργείου”, αλλά και του “προεδρικού”.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Οκάν Νταγλί, οι οργανώσεις Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, σύνδεσμος εντός των τειχών Αμμοχώστου, το κέντρο νεότητας Αμμοχώστου και η πλατφόρμα Αλληλεγγύη, καλούν τη “βουλή” να προχωρήσει άμεσα στη σχετική αλλαγή της “νομοθεσίας”. Ζητούν, επίσης, άμεσα την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί και να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση “όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τις ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα των Ε/κ στον βορρά της Κύπρου”.

Ο κ. Ντεγλί επισημαίνει ότι η Αμμόχωστος είναι μια πολυπολιτισμική πόλη εδώ και τρία χρόνια και σε συνεργασία με την ομάδα “Αμμόχωστος η πόλη μας”, διοργάνωναν τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στον Άγιο Εξορινό, και σημειώνει, ακόμη, ότι το να είναι εφικτοί οι εορτασμοί κοινών θρησκευτικών τελετών ενδυναμώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και το αίσθημα συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. “Με τη συμμετοχή θρησκευτικών εκπροσώπων και των δύο κοινοτήτων, τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν αντίκτυπο όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη διεθνή κοινότητα”.

Παρατηρεί, δε, ότι παρά την αρνητική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει πολιτικοί λόγοι, πολλοί διπλωματικοί εκπρόσωποι, διαφόρων χωρών, θα τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση. Ως οργανώσεις της Αμμοχώστου, προσθέτει, ενώ εργάζονται για να καταστήσουν το Πάσχα ως γιορτή μιας ομοσπονδιακής Κύπρου στην πόλη τους, βλέπουν ότι υπάρχει αμοιβαιότητα και από την ε/κ ηγεσία, επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά έχει διευκολύνει στην επίτευξη της επίσκεψης Μουσουλμάνων στο Χαλά Σουλτάν τεκκέ κατά τις ιερές μέρες της δικής τους θρησκείας.

Ωστόσο, σημειώνει, επειδή το “υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων” δεν έδωσε άδεια, αυτόν τον χρόνο δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η γιορτή του Πάσχα όπως σχεδίασαν να πράξουν, λέγοντας ότι λόγω της γιορτής χιλιάδες Ε/κ επισκέπτονταν την πόλη της Αμμοχώστου και αυτό συνεπάγεται και κοινωνική και οικονομική ενίσχυση της πόλης. “Η απαγορευτική στάση δείχνει ότι είναι και απαθείς έναντι της βούλησης για μια κοινή ζωή. Αυτή η άποψη ζημιώνει την ίδια στιγμή και τους καταστηματάρχες της περιοχής”.

Ο Οκάν Νταγλί αναφέρει ότι στην έκθεση της Επιτροπής πολιτιστικών δικαιωμάτων των ΗΕ, είχε περιληφθεί παλιότερα ότι παρόμοια απαγόρευση του “υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων” είναι παράνομη και ενάντια στην άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. “Από αυτή την άποψη, ο περιορισμός της άσκησης των θρησκευτικών ελευθεριών προκαλεί ζημιά στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ των κοινοτήτων”.

Σε μια περίοδο που άρχισε και πάλι ο διακοινοτικός διάλογος, είναι φανερό ότι πρέπει να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, προσθέτει ο κ. Νταγλί, λέγοντας ότι μετά την απόφαση της Βουλής για αλλαγή της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα, πρέπει να κάνουν τώρα βήμα οι “νομοθέτες” στην τ/κ πλευρά και ο Τ/κ ηγέτης. Να γίνει επειγόντως μεταρρύθμιση για την άρση των περιορισμών στους θρησκευτικούς εορτασμούς της ε/κ κοινότητας στους τόπους λατρείας τους, σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα