Τ//κ κόμματα για Κυπριακό: Πρέπει να βρεθεί νέα μεθοδολογία

Πρέπει να εξευρεθεί μια νέα μεθοδολογία στις συνομιλίες που θα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να παρέμβουν τα ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Τ/ ηγέτη.

Από αύριο και μετά θα φανεί εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πρόθεση για την κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις ή με την επανέναρξη των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο τον Ιούλιο, την κρίση που πιθανώς να προκύψει

θα την χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να αποδώσει ευθύνες αλλού και να τελειώσει την διαδικασία, είπε.

Ο κ. Ερχιουρμάν, όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων, ενημερώθηκαν σήμερα από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για την κατάσταση στις συνομιλίες.

Αν κάποιος δει τα πρακτικά των συνομιλιών, αλλά και από την ενημέρωση που τους έκανε ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις των ηγετών δεν καταγράφηκε σχεδόν καμία πρόοδος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αναμένεται πρόοδος σε περίπτωση που η μεθοδολογία παραμείνει ίδια στις συνομιλίες και ενώ στο “νότο” οι δηλώσεις “έχουν προεκλογικό περιεχόμενο”.

Μαζί με τη νέα μεθοδολογία θα πρέπει να τεθεί και μια ημερομηνία, πρόσθεσε. “Φάνηκε και στις τέσσερις τελευταίες συναντήσεις ότι το να συζητούνται τα θέματα ένα ένα δεν μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει μια εργασία πάνω σε μια μεθοδολογία όπου θα συζητούνται τα θέματα με αλληλένδετο μεταξύ τους τρόπο και θα επιτρέπει το πάρε – δώσε”.

Σερντάρ Ντενκτάς

Η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και αν αυτή η στάση δεν αλλάξει τότε δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς. “Με το να κυνηγά η μια πλευρά την ιδιοκτησία (του νησιού) και η άλλη τον συνεταιρισμό (του νησιού) δεν είναι και πολύ εφικτό να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

«Αύριο πραγματοποιείται η τελευταία συνάντηση των διαπραγματεύσεων. Κατά τη σύσκεψη ανταλλάξαμε ιδέες για την αυριανή συνάντηση (των δύο ηγετών)» είπε ο κ. Ντενκτάς και συνέχισε ισχυριζόμενος ότι αυτό οφείλεται στη στάση της τ/κ πλευράς που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ισχυρίστηκε, λόγω των εκλογών δεν ενημερώνει σωστά τους ψηφοφόρους του και δεν λέει την πραγματικότητα όταν υποστηρίζει ότι η τ/κ πλευρά έχει κάνει οπισθοχωρήσεις και στα 6 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Απηύθυνε δε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως σταματήσει να πληροφορεί λανθασμένα τον λαό και να εκμεταλλευτεί την προεκλογική εκστρατεία ως μια ευκαιρία σωστής ενημέρωσης λέγοντας στον λαό πραγματικά τι έχει συζητηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον κ.Ντενκτάς δεν πρέπει να αλλάξει μόνο η μεθοδολογία στις διαπραγματεύσεις, αλλά και η βάση των συνομιλιών.

Ερωτηθείς εάν η τ/κ πλευρά ενεργεί με μια φωνή από τα τ/κ πολιτικά κόμματα όσον αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι σε ορισμένες λεπτομέρειες υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ωστόσο γενικά, σε σχέση με το παρελθόν, η ενότητα είναι μεγαλύτερη και αυτό γιατί, όπως πρόσθεσε, αρχίζουν οι πραγματικότητες και φαίνονται.

Τζεμάλ Οζγιγίτ

Η διαδικασία των συνομιλιών πρέπει να βγει εκτός των καθιερωμένων και να γίνουν βήματα που θα επικεντρώνονται προς την επίτευξη ενός αποτελέσματος, ανέφερε και ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Εύχεται, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφήνοντας κατά μέρους τις έγνοιες του για τις εκλογές, να ανταποκριθεί στα θετικά βήματα που έκανε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα πριν από τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις τον Ιούλιο που μπορεί να αποτελέσουν αιτία έντασης.

“Γι αυτό το λόγο η αυριανή συνάντηση είναι πολύ σημαντική. Το σημαντικό είναι από δω και πέρα οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ώστε να έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε ο κ. Οζγιγίτ καταλήγοντας ότι “αυτό που πλέον είναι αναγκαίο είναι η πολιτική βούληση”.

Η σύσκεψη στο “προεδρικό” άρχισε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι και διήρκησε μία και πλέον ώρα. Οι αρχηγοί των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων συνοδευόταν από ένα ακόμη στέλεχος του κόμματός τους ή “βουλευτή”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα