ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ: Όλα όσα είπε ο πρώην Δ/ντης ΧΥΤΑ

Με την αντεξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των Δημήτρη Πατσαλίδη (Λία Δήμου), Γιώργου Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή, N.E MIDORIACO LTD (Άθως Κανναουρίδης) και Helector Cyprus Ltd (Γιώργος Παπαϊωάννου), ολοκληρώθηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου η κατάθεση του 2ου μάρτυρα της κατηγορούσας αρχής Μιχάλη Μιχαήλ, πρώην Διευθυντή ΧΥΤΑ

Πάφου (της εταιρείας Helector Cyprus Ltd).

Αντεξεταζόμενος από την συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, σε σχέση με τα μπλοκ τιμολογίων, τα οποία κατέθεσε χθες στο Δικαστήριο στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασης του και σε ερώτηση αν όλα τα τιμολόγια που εξέδωσε από τα συγκεκριμένα μπλοκ είναι πλαστά, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν είναι όλα τα τιμολόγια πλαστά και πως τα πλαστά είναι αυτά τα οποία παραδέχεται στην αρχική κατάθεσή του στην Αστυνομία.

Ακολούθως, η Λία Δήμου υπέδειξε στον μάρτυρα τιμολόγιο το οποίο εξέδωσε ο ίδιος και που έχει κατατεθεί στο Δικαστήριο ως τεκμήριο (αρ. 50), υποβάλλοντάς του ότι το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν εκδόθηκε από τα δύο μπλοκ που κατέθεσε ο ίδιος. Ο μάρτυρας συμφώνησε με την υποβολή, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θυμάται αν το εν λόγω τιμολόγιο (τεκμήριο 50) το έδωσε ο ίδιος στην Αστυνομία.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με την παραδοχή του ότι όλα τα πλαστά τιμολόγια τα συμπλήρωνε η γυναίκα του και συγκεκριμένα κατά πόσο η γυναίκα του γνώριζε ότι ήταν πλαστά με δεδομένο ότι κάποια από αυτά είχαν εκδοθεί στο όνομα του πατέρα του αλλά και του πεθερού του. Ο Μιχάλης Μιχαήλ απάντησε ότι έλεγε στη γυναίκα του ότι τα εν λόγω τιμολόγια εκδίδονταν για να καλυφτεί έλλειμμα της εταιρείας.

Η Λία Δήμου ρώτησε επίσης τον μάρτυρα κατά πόσο όλα αυτά τα έκανε χωρίς προσωπικό όφελος, με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά και πως λειτουργούσε καθ` υπόδειξη του Διευθυντή της Helector Cyprus, Ιωάννη Κοκότση.

Ακολούθως ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τις συνθήκες διορισμού του στη θέση του Διευθυντή του ΧΥΤΑ από τον Ιωάννη Κοκότση το 2010. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο Κοκότσης επισκέφτηκε μια μέρα το ΧΥΤΑ Πάφου και του είπε πως επειδή κενώθηκε η θέση του Διευθυντή της μονάδας θα αναλάβει εκείνος την εποπτεία της μονάδας. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε δε πως ο ίδιος είναι πει στον κ. Κοκότση πως δεν ήταν πτυχιούχος μηχανικός, όπως προνοούσε η θέση.

Στο σημείο αυτό, η υπεράσπιση του Δημήτρη Πατσαλίδη υπέβαλε στο μάρτυρα ότι ο Ιωάννης Κοκότσης τον διόρισε Διευθυντή επειδή οι δυο τους ήταν συμμορία και έκλεβαν και την εταιρεία και το κράτος. Ο μάρτυρας είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, υποδεικνύοντας ότι ο Ιωάννης Κοκότσης ουδέποτε έδωσε την εντύπωση ότι ήταν κλέφτης και πως ο ίδιος ουδέποτε καταχράστηκε έστω και ένα ευρώ.

Όλα όσα έγιναν με τα τιμολόγια

Εν συνεχεία, ο μάρτυρας εξήγησε ότι στην αρχή τού είπε ο Ιωάννης Κοκότσης να εκδώσει δύο τιμολόγια για να καλυφτεί έλλειμμα το οποίο είχε παραλάβει ο κ. Κοκότσης από τον προηγούμενο Διευθυντή της εταιρείας Δημήτρη Γιαννακόπουλο και πως ακολούθως του είπε πως τα τιμολόγια εκδίδονταν για να καλυφτούν μίζες, έτσι ώστε να πληρώνεται έγκαιρα η εταιρεία.

Σε σχέση με την αποκάλυψη της υπόθεσης και αντεξεταζόμενος από τη Λία Δήμου ο κ. Μιχαήλ είπε ότι έστειλε αρχικά τον αδερφό του στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, καθώς εκείνη την εποχή με τον Φαίδωνα Φαίδωνος οι δύο τους είχαν έρθει σε αντιπαράθεση λόγω της άρνησής του να παραλάβει σκουπίδια στο ΧΥΤΑ μέρα Κυριακή.

Είπε επίσης ότι δεν επιδίωξε κανένα αντάλλαγμα από τον Φαίδωνα Φαίδωνος, ούτε σε σχέση με μεταγενέστερη πρόσληψη του στο ΣΑΠΑ Πάφου.

Η υπεράσπιση υπέβαλε στον Μιχάλη Μιχαήλ ότι έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία με πληροφορίες που συμφώνησαν με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, με τον μάρτυρα να απαντά ότι καμία συμφωνία δεν έγινε με τον κ. Φαίδωνος ούτε και με την Αστυνομία και πως ο ίδιος μέχρι την ημέρα που απελευθερώθηκε μετά τη σύλληψή του δεν γνώριζε αν θα είναι μάρτυρας ή κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Σε σχέση με συνάντησή του με τον Δημήτρη Πατσαλίδη στο σπίτι του κ. Πατσαλίδη, ο Μιχάλης Μιχαήλ΄, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, είπε ότι ο κ. Πατσαλίδης τον κάλεσε για να του δώσει ένα δέμα για να μεταφέρει στην κόρη του στην Αγγλία, καθώς ο ίδιος θα επισκεπτόταν τη δική του κόρη στην Αγγλία, και πως όταν πήγε στο σπίτι του κ. Πατσαλίδη αυτός του εξήγησε ότι το δέμα ήταν η πρόφαση και πως ήθελε να του μεταφέρει ένα μήνυμα από τον Σάββα Βέργα, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή, προς τον Ιωάννη Κοκότση ότι «δεν θα τον δώσει» για να το μεταφέρει ο ίδιος στον Ιωάννη Κοκότση. Ακολούθως, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αυθημερόν μετά από συνεννόηση με τον κ. Κοκότση ο ίδιος μετέβη στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον κ. Κοκότση και του μετέφερε το μήνυμα. Σε ερώτηση της υπεράσπισης γιατί δεν αναφέρθηκε στην αρχική του κατάθεση στην Αστυνομία στο ταξίδι στην Αθήνα, ο κ. Μιχαήλ είπε πως ο ανακριτής του είχε εξηγήσει πως μπορεί να συμπληρώσει την κατάθεση του στο Δικαστήριο.

Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση Κοκότση – Πατσαλίδη στο ΧΥΤΑ, κατά την οποία ο Κοκότσης του ζήτησε να τους αφήσει μόνους και πως όταν μετά ο ίδιος ρώτησε τον Κοκότση αν συμβαίνει κάτι ο Κοκότσης του απάντησε ότι ο Πατσαλίδης ήρθε να πάρει «το κάτι τις του».

Αντεξεταζόμενος στη συνέχεια από τον συνήγορο υπεράσπισης των Γιώργου Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή, N.E MIDORIACO LTD, δικηγόρο Άθως Κανναουρίδη και σε ερώτηση γιατί πήγε στον Δήμαρχο Πάφου να μιλήσει, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι δεν τολμούσε και δεν είχε τη δύναμη να πάει στην Αστυνομίαμ αλλά και επειδή πίστευε ότι ο κ. Φαίδωνος θα απεκάλυπτε το σκάνδαλο.

Ο κ. Κανναουρίδης ρώτησε το μάρτυρα αν στην αρχική του κατάθεση αναφέρει τι είπε στον κ. Φαίδωνος, με το μάρτυρα να απαντά αρνητικά και πως ανέφερε στην κατάθεσή του ότι είπε στον κ. Φαίδωνος αρκετά πράγματα. Σε ερώτηση, ακολούθως, αν ο ανακριτής τον ρώτησε τι είπε στον κ. Φαίδωνος, ο κ. Μιχαήλ απάντησε αρνητικά.

Ο κ. Μιχαήλ ρωτήθηκε ακολούθως γιατί δεν συνελήφθη και η γυναίκα του, η οποία συμπλήρωνε τα πλαστά τιμολόγια, ο κ. Μιχαήλ απάντησε ότι δεν γνωρίζει και πως αυτό ήταν δουλειά των ανακριτών και πως είναι δουλειά της Εισαγγελίας σχετικά με το ποιοι θα ήταν οι κατηγορούμενοι.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κανναουρίδης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η μη σύλληψη της συζύγου του ήταν μέρος της συμφωνίας με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, με τον μάρτυρα να απαντά ότι καμία συμφωνία δεν υπήρξε με τον Φαίδωνα Φαίδωνος.

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης, ο κ. Κανναουρίδης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι εσκεμμένα άφησε τα μπλοκ τιμολογίων στο σπίτι του για να τα βρει η Αστυνομία και πως έτσι είχαν συμφωνήσει, με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά, αναφέροντας ότι δεν έκαμε καμιά συμφωνία με την Αστυνομία.

Ακολούθως, ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τη 2η και 3η γραπτή κατάθεση του στην Αστυνομία, εξηγώντας πως μετά που διάβασε στον Τύπο ότι μέσα στους συλληφθέντες ήταν και ο γιατρός Νικόλας Κουλλαπής, πήγε μόνος του στην Αστυνομία και τους είπε για τα 16 τιμολόγια τα οποία σχετίζονταν με τον γιατρό Κουλλαπή.

Τελευταίος αντεξέτασε τον μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector Cyprus δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπέδειξε στον μάρτυρα μια απόδειξη εισπράξεως €10.000, η οποία περιλαμβάνεται στο μαρτυρικό υλικό λέγοντας προς τον μάρτυρα ότι από έλεγχο που έκανε ο ίδιος αμφιβάλλει κατά πόσο στην απόδειξη είναι η υπογραφή του μάρτυρα. Ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε το έγγραφο και συμφώνησε ότι δεν είναι η υπογραφή του.

Σε ερώτηση ποιος οικειοποιήθηκε αυτό το ποσό ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν ξέρει, ενώ ερωτηθείς αν ήταν ο ίδιος που πήρε αυτά τα λεφτά απάντησε «όχι».

Ερωτηθείς στη συνέχεια σε σχέση με τα τιμολόγια που συμπλήρωνε η γυναίκα του, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η γυναίκα του τον ρωτούσε για ποιο λόγο εκδίδονταν εκείνα τα τιμολόγια και πως ο ίδιος της έλεγε ότι ήταν παράκληση του Ιωάννη Κοκότση για να καλύψει κάποια ελλείμματα. Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν όταν ανέφερε στην αρχική του κατάθεση ότι η γυναίκα του συμπλήρωνε τα τιμολόγια «χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε» εννοούσε ότι η γυναίκα του ήξερε ότι ήταν πλαστά τα τιμολόγια αλλά δεν ήξερε πού πάνε τα λεφτά, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι της είχε εξηγήσει ότι ήταν καθ` υπόδειξη του κ. Κοκότση.

Ακολούθως, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στον διορισμό του κ. Μιχαήλ στη θέση του Διευθυντή του ΧΥΤΑ χωρίς προσόντα, όπως ανέφερε, και με μισθό €4.000 το μήνα ακάθαρτα, ρωτώντας τον κ. Μιχαήλ τι επιπλέον χρήματα έλαβε το 2015. Ο μάρτυρας απάντησε ότι έλαβε €10.000, τα οποία θεωρήθηκαν ως επίδομα μπόνους, επειδή από το 2010 και μετά είχε συσσωρευμένες άδειες 115 ημερών περίπου. «Το είπα στον κ. Κοκότση και η απάντηση ήταν θα σε ικανοποιήσω», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στο δικό του λογαριασμό μετά τις παρακρατήσεις και αφαιρέσεις μπήκαν περίπου €10.000.

Ερωτηθείς αν πέρασε από το μυαλό του ότι ο κ. Κοκότσης τον προσέλαβε στη θέση για να του κάνει τις δουλειές του, ο κ. Μιχαήλ απάντησε «όχι».

Ακολούθως, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε δύο τιμολόγια που, κατά τον ίδιο, εξέδωσε ο μάρτυρας με τον ίδιο αριθμό, παρουσιάζοντας στον μάρτυρα σχετικά τεκμήρια. Ο μάρτυρας απάντησε πως μπορεί αυτό να έγινε, αλλά διερωτήθηκε πώς γίνεται να έχουν τον ίδιο αριθμό. Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν υπάρχει και τρίτο μπλοκ τιμολογίων πέρα από αυτά που κατέθεσε ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι δεν θυμάται να υπάρχει και πως αν ανακαλύψει ότι υπάρχει θα το φέρει στο Δικαστήριο.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε στον μάρτυρα το τεκμήριο αριθμός 50 ρωτώντας τον αν σε αυτό διακρίνει τον γραφικό χαρακτήρα της γυναίκας του. Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι πρώτη φορά βλέπει το εν λόγω τιμολόγιο.

Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε επίσης λόγο για διαγραφή από το λογισμικό της γεφυροπλάστιγγας του ΧΥΤΑ Πάφου εισερχόμενων ποσοτήτων φυκιών κατά το 2012 με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν γνωρίζει να έγινε κάτι τέτοιο.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε στον μάρτυρα τιμολόγιο της εταιρείας Elbiomec για εργασίες δημιουργίας δρόμου πρόσβασης πλατείας και τελικής διάθεσης φυκιών, ύψους €63.180, και ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο η διαγραφή των εισερχόμενων ποσοτήτων φυκιών συνδέονται με το εν λόγω τιμολόγιο. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν έγινε διαγραφή ποσοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, αλλά και πως έχουν ήδη καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας και 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο στις 9:00 το πρωί, με νέο μάρτυρα από την κατηγορούσα αρχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα