Τιθασεύτηκε ο πύρινος εφιάλτης

Υπό έλεγχον από ψες η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας
Μετά από τέσσερα 24ωρα σκληρής μάχης, οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης κατόρθωσαν να «νικήσουν» τις φλόγες και πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στις αναζωπυρώσεις

Υπό έλεγχον τέθηκε χθες η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από την Ευρύχου. Μετά από τέσσερα 24ωρα σκληρής μάχης, οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης κατόρθωσαν να τιθασεύσουν τις πύρινες γλώσσες, ενώ πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στις αναζωπυρώσεις και στην όσο το δυνατόν

πιο γρήγορη αντιμετώπισή τους, αν είναι δυνατόν από την εκδήλωσή τους.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει εφησυχασμός αφού θα παραμείνουν στην περιοχή όλα τα επίγεια μέσα, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα εναέρια, τόσο τα εγχώρια όσο και τα ξένα.

Οι δηλώσεις Ιωνά
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη προήδρευσαν σύσκεψης στο Συντονιστικό Κέντρο στη Γαλάτα, «η περιοχή είναι υπό έλεγχον. Δηλαδή έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο.

Θα πρέπει να επισημάνω πως δεν είναι υπό πλήρη έλεγχον, αφού υπάρχουν περιοχές, και ειδικά η περιοχή στο Κούρδαλι, όπου υπάρχουν μικρές εστίες, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες και αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις. Τονίζω πως ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανάφλεξη.

Εκείνο που επισημαίνουν οι ειδικοί, οι υπηρεσιακοί, είναι πως η περιοχή είναι υπό έλεγχον. Απόψε (ψες) θα παραμείνουν όλες οι δυνάμεις στην περιοχή και αύριο (σήμερα) δεν θα υπάρξει χαλάρωση», πρόσθεσε.

Άπαντες σε επιφυλακή
Όπως εξήγησε στις δηλώσεις του, οι οποίες έγιναν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ, στην περιοχή θα παραμείνουν και τα εξήντα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν επιστρατευθεί για κατάσβεση της πυρκαγιάς, «για να μπορεί να γίνει ένα κτένισμα όλων περιοχών που είναι προσβάσιμες από πεζές δυνάμεις, με σκοπό να κατασβεστεί οποιαδήποτε μικρή εστία μπορεί να υπάρχει στην περιοχή».

Παράλληλα στην περιοχή θα παραμείνουν τα βαρέος τύπου οχήματα, όπως τρακτέρ, κ.ά., τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή της Ασίνου (τρία χιλιόμετρα μακριά από την εκκλησία της περιοχής) και του Αγίου Θεοδώρου.

«Η προσπάθειά μας είναι να καλύψουμε όλες τις περιοχές, ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που δεν θα επιτρέψουν την οποιαδήποτε ανάφλεξη να διαφύγει του ελέγχου», εξήγησε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας πως σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα πτητικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

«Από τις 5.30 το πρωί το αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών θα κάνει μία κατόπτευση όλης της περιοχής και τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν εκεί και όπου θα υπάρξει ανάγκη», υπογράμμισε, αναφέροντας πως και τα ξένα πτητικά μέσα θα παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Σήμερα η αποτίμηση
Πέραν των πιο πάνω, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, μετά από εισήγηση υπηρεσιακών, όπως τις υπόλοιπες πέντε μέρες γίνεται μια περιπολική παρακολούθηση της περιοχής. «Θα είναι σε επιφυλακή όλα τα παρατηρητήρια, το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών θα υπερίπταται κατά τακτά χρονικά διαστήματα της περιοχής αυτής και κάποια από τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες, ούτως ώστε να περιοριστεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάφλεξης, ειδικότερα από μεγάλης ηλικίας δέντρα», συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως αυτό θα γίνει σήμερα. Όπως εξήγησε, «θα χρησιμοποιηθούν μέσα που μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής αξιοποιώντας πτητικό μέσο καθώς και μέσο το οποίο θα καταγράψει σε εικόνα ολόκληρη την περιοχή, στοιχείο το οποίο θα αξιοποιηθεί και για σκοπούς αναδάσωσης», κατέληξε.

Αισιοδοξία από το μεσημέρι
Σημειώνεται πως νωρίτερα χθες το μεσημέρι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι αν δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, μέχρι τις 4 το απόγευμα, η πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας θα ετίθετο υπό έλεγχον.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι το Σώμα κατά τη συνεδρία του ενημερώθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Υπουργό Γεωργίας, για την κατάσταση που επικρατούσε στον ευρύτερο χώρο της περιοχής Ευρύχου μετά την πυρκαγιά. Έγινε, είπε, μια ενημέρωση για την πορεία των πραγμάτων μέχρι σήμερα αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι το Υπουργικό ενημερώθηκε για τις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς επίσης και τη χρήση των πτητικών μέσων από το πρωί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Συγκεκριμένα, είπε, συντονισμένα -τα πτητικά μέσα γιατί προέρχονται από διαφορετικές χώρες και διαφόρους τύπους- επιχειρούσαν από τις 5.15 π.μ. Μέχρι την τελευταία στιγμή συμμετείχαν στις επιχειρήσεις 18 πτητικά μέσα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «η κατάσταση αυτήν τη στιγμή μπορώ να πω είναι διαχειρίσιμη». Υπήρξε, είπε, σοβαρή αναζωπύρωση στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου, η οποία απετράπη με την αξιοποίηση των πτητικών μέσων και τέθηκε σε διαχειρίσιμο έλεγχο.

Στα Σπήλια και τα Καννάβια, που είναι νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά των κοινοτήτων, σε απόσταση πέραν του ενάμισι χιλιομέτρου, έγιναν και χθες ρίψεις, χαράχθηκε αντιπυρική ζώνη και έχουν ήδη αναλάβει επίγειες δυνάμεις να καθαρίσουν την περιοχή. Και εκεί η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είπε.

Διαχειρίσιμη κατάσταση από το πρωί
Λίγες ώρες προηγουμένως, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης είχε δηλώσει πως η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη, ότι δεν είχε τεθεί υπό έλεγχον η πυρκαγιά αλλά ακόμη και όταν τεθεί «θα συνεχίσουμε τη δουλειά». Είπε, ακόμη, ότι «αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε δύο μέτωπα όπως και χθες (προχθές), νότια της Ασίνου και στην περιοχή Κανναβιών - Αγίας Ειρήνης».

Στις δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στη Γαλάτα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας για να ελέγξουμε την πυρκαγιά στην Αγία Ειρήνη και στα Καννάβια. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επίγειες δυνάμεις να μεταβούν εκεί, να δημιουργήσουν αντιπυρικές λωρίδες και ν’ αρχίσουν να σβήνουν εστίες φωτιάς», είπε, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα γίνονται ρίψεις στην περιοχή της Ασίνου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν όπως είναι αυτήν τη στιγμή και θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι ο έλεγχος της πυρκαγιάς και κατ’ επέκτασιν η κατάσβεσή της».

Η κατάσταση των τραυματιών
ΕΦΘΑΣΑΝ ψες με ναυλωμένη πτήση από το Ισραήλ ο ειδικός εντατικολόγος, ο νευρολόγος και ο νευροχειρουργός, οι οποίοι έχουν μετακληθεί κατόπιν οδηγιών του Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του 57χρονου, ο οποίος έχει τραυματιστεί από τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο 57χρονος τραυματίας βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είναι αιμοδυναμικά σταθερός. Επίσης, σημειώνει πως έχουν διενεργηθεί όλες οι απαραίτητες ακτινολογικές εξετάσεις και εργαστηριακοί έλεγχοι, ωστόσο, κατόπιν οδηγιών του έχουν μετακληθεί από το Ισραήλ ειδικός εντατικολόγος, νευρολόγος και νευροχειρουργός, οι οποίοι αναμένονταν να φθάσουν ψες με ναυλωμένη πτήση, προκειμένου να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του τραυματία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι άλλοι δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Ο ένας εκ των δύο, ηλικίας 50 ετών, νοσηλεύεται, αφού έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση μικροχειρουργικής στο δεξί του χέρι χθες και επίκειται η απόλυσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο δεύτερος, 57 χρονών, αναμένεται να χειρουργηθεί από εξειδικευμένο ορθοπεδικό, ο οποίος έχει μετακληθεί από την Ελλάδα.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τρεις ελαφρά τραυματίες είχαν διακομιστεί στο Νοσοκομείο Κυπερούντας. Ο ένας εξ αυτών έχει ήδη απολυθεί, ο δεύτερος αναμένεται να απολυθεί στις επόμενες ώρες, ενώ ο τρίτος έχει παραπεμφθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με εξάρθρωση ώμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα