ΚΕ: Αξιολογείται η απόφαση ΕΔΑΔ για εκ μητρογονίας πρόσφυγες

Η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ με την οποία δικαιώνει τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες σε ό,τι αφορά την παραβίαση της Αρχής Ισότητας.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" στο Sigma, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα αξιολογηθεί πολιτικά και νομικά και ακολούθως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ενέργειες

που επιβάλλονται.

Η απόφαση σταθμός του ΕΔΑΔ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε απόφασή του που ανακοινώθηκε την Τρίτη, διέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει την παραπονούμενη εκ μητρογονίας πρόσφυγα Μαρία Βρούντου συνολικά σχεδόν €40.000, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της. Η κ. Βρούντου γεννήθηκε το 1980 και είχε αρχικά αποταθεί στις κυπριακές Αρχές για προσφυγική ταυτότητα το 2003, λόγω της μητέρας της, πρόσφυγα από τη Σκυλλούρα.

Η κ. Βρούντου προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, αφού είχε αποτύχει προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2006, το οποίο έκρινε ότι δεν είχε τη δικαιοδοσία να επεκτείνει το πρόγραμμα των προσφυγικών ταυτοτήτων για να καλύψει τα παιδιά εκτοπισμένων γυναικών. Η κ. Βρούντου κατήγγειλε στο ΕΔΑΔ την άρνηση των κυπριακών Αρχών να της δώσουν προσφυγική ταυτότητα, ισχυριζόμενη ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της αρνηθούν σειρά δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης οικιστικής βοήθειας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η άρνηση των Αρχών να της δώσουν προσφυγική ταυτότητα στη βάση του ότι ήταν το παιδί εκτοπισμένης γυναίκας αντί για άνδρα αποτελούσε διάκριση λόγω φύλου και ότι καμία Αρχή στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, δεν είχε εξετάσει τη βάση της καταγγελίας της.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 καθώς και παραβίαση του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δικηγόρος Βρούντου: Κάθε πολίτης μπορεί να δικαιωθεί στο ΕΔΑΔ

Ο δικηγόρος της Μαρίας Βρούντου, Χριστόφορος Χριστοφή δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση που αφορά την εκ μητρογονίας πρόσφυγα Μαρία Βρούντου αποδεικνύει ότι ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα στο τέλος να δικαιωθεί.

Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

Τη δράση και τον αγώνα της με το ίδιο σθένος, την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια δυναμική, δηλώνει ότι δεσμεύτηκε να συνεχίσει η Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων

«Ο επίμονος πλην επίπονος αγώνας που ξεκινήσαμε το 2005 και ο οποίος επεκτάθηκε μέσα από την Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία πήρε την τελική του μορφή με αυτή την απόφαση και έπεται συνέχεια. Και επειδή πριν 10 χρόνια που ξεκινούσαμε η διεκδίκηση/δικαίωση μας, για πολλούς, φάνταζε ουτοπία πεισμώσαμε και εντείναμε τον αγώνα μας με αποφασιστικότητα γιατί πιστέψαμε σε αυτό που διεκδικούσαμε. Καλούσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία να τιμήσει την Αρχή της Ισότητας και να αναγνωρίσει την προσφυγική ιδιότητα και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η προσφυγική ιδιότητα δόθηκε το 2013, «μισοδότζι», όπου η προσφυγική ταυτότητα καλύπτει μόνο τα στεγαστικά προγράμματα (τα οποία έχουν μνημονιοποιηθεί από την Τρόικα) χωρίς το πολιτικό δικαίωμα, δηλαδή να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους της κατεχόμενης επαρχίας καταγωγής τους», επισημαίνει με ανακοίνωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα