Την τάση κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους συζήτησε η Βουλή

Τη συνέργεια της Βουλή ώστε να αναχαιτισθεί η αυξητική τάση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους και νέους με ψήφιση νόμου που να αυξάνει το όριο ηλικίας στην πώληση αλκοόλ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Χρύσανθος Γεωργίου στην ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Υγείας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ.

Ο κ. Γεωργίου είπε

πως δεν μπορεί να γνωρίζει ότι η χρήση αλκοόλ στις ηλικίες μέχρι το 23ο έτος επιβαρύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Πρέπει να προστατεύσουμε τη νέα γενιά, είπε, προσθέτοντας ότι σε έρευνα για την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών, στα 200 άτομα που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας μόνο σε 2 περιπτώσεις κλήθηκαν να δηλώσουν την ηλικία τους. Είπε πως μεταξύ των δύο αυτών περιπτώσεων, το ένα άτομο είπε πως δεν είχε την ταυτότητα του ώστε να την παρουσιάσει και παρόλο τούτο, τον σέρβιραν αλκοόλ.

Η τάση χρήσης αλκοόλ σε όλο και νεότερες ηλικίες είναι αυξητική και δεν μπορεί να παραγνωριστεί, συνέχισε, τονίζοντας πως το ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι οι νέοι βγαίνουν έξω, έχοντας στόχο να καταναλώσουν αλκοόλ μέχρι τη μέθη.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες των στόχων και των δράσεων για αντιμετώπιση της επιβλαβούς κατανάλωσης, οι λειτουργοί της Πολιτικής Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Λήδα Χριστοδούλου και Εύη Κυπριανού είπαν ότι σε μαθητικές έρευνες, μεταξύ μαθητών της 2ας Λυκείου, φάνηκε ότι έχουν δοκιμάσει αλκοόλ πριν την ηλικία των 13 ετών.

Περαιτέρω αναφέρθηκαν στην εύκολη πρόσβαση που έχουν τα παιδιά στο αλκοόλ, στο γεγονός ότι οι νέοι βγαίνουν έξω για να μεθύσουν, παραγνωρίζοντας τη ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό τους και τις επικίνδυνες συμπεριφορές που αναπτύσσουν.

Είπαν ακόμα ενώπιον της Βουλής ότι τώρα στη θεραπεία από το αλκοόλ βρίσκονται άτομα μέσης ηλικίας, με μέσο όρο τα 40 έτη. Επεσήμαναν πως εάν συνεχιστεί η τάση για έναρξη της κατανάλωσης σε όλο και μικρότερη ηλικία θα ενταχθούν στη θεραπεία άτομα ηλικίας 25 με 30 ετών. Όπως διευκρίνισαν στη συνεδρία, όσο νωρίτερα αρχίσει η χρήση τόσο και νωρίτερα δημιουργείται και η εξάρτηση, η οποία επισυμβαίνει στα δέκα χρόνια χρήση.

Είπαν ακόμα ότι το 1/3 των τροχαίων ατυχημάτων είναι άμεσα συνδεόμενο με το αλκοόλ.

Ο Πρόεδρος του Alcohol Policy Network Cees Goos είπε στη Βουλή ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ από νεαρή ηλικία βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βλάβη που προκαλεί η χρήση αλκοόλης στη νεανική ηλικία και στην πορεία της ζωής τους αργότερα.

«Όσο αργότερα τόσο καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Goos είπε επίσης ότι έχει διαφανεί από τις έρευνες ότι ένα ποσοστό μορφών καρκίνου σχετίζονται με το αλκοόλ.

Είπε επίσης ότι το φτηνό αλκοόλ αγοράζεται ευκολότερα από ό,τι το ακριβό και πρόσθεσε πως όσο ευκολότερη είναι η πρόσβαση τόσο αυξημένη είναι και η χρήση.

Ο κ. Goos επεσήμανε επίσης στη Βουλή ότι η υπεύθυνη κατανάλωση συνιστά ανεύθυνη στρατηγική, καθώς η αναφορά στην κατανάλωση παραπέμπει και ωθεί στην κατανάλωση.

Όπως περαιτέρω ενημερώθηκε η Βουλή, στις δράσεις θα περιληφθούν και η πρόληψη της χρήσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, που αποδείχθηκε ότι επιδρά στην ανάπτυξη του βρέφους και παιδιού.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ζήτησε να διαβιβαστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για αύξηση της ηλικίας νόμιμης πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο θα διαβιβάσει η Αρχή στην Επιτροπή, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι εκκρεμεί στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου και δήλωσε την ετοιμότητα της Βουλής να προχωρήσει με προτάσεις νόμου σε νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες καθυστερούν στις διαδικασίες της εκτελεστικής εξουσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα