Την ίδρυση Ακτοφυλακής ετοιμάζει το Αρχηγείο Αστυνομίας

Την ίδρυση Ακτοφυλακής με αποκλειστικές αρμοδιότητες την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων της Κύπρου και της κυπριακής Α.Ο.Ζ. προβλέπει μελέτη που ετοιμάστηκε πρόσφατα στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Η μελέτη βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για αξιοποίηση και αναμένεται ότι σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζεται, θα σταλεί τους επόμενους μήνες στη Βουλή για έγκριση.

Όπως προκύπτει από

τη μελέτη, που εξασφάλισε το ΣΙΓΜΑ, η σημερινή Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία καθώς και η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας θα συγχωνευτούν.

Η Ακτοφυλακή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς:

Θα επιτηρεί τις ακτές για σκοπούς πρόληψης της ρύπανσης, της τρομοκρατίας διά θαλάσσης και βεβαίως για την πρόληψη της λαθρομετανάστευσης.Θα διοικείται από διευθυντή και υποδιευθυντή και θα έχει δομή κατά το πρότυπο της Ακτοφυλακής της Ελλάδας.Θα ασχολείται επίσης με την ασφάλεια των λουομένων, τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και την επιτήρηση της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επειδή πρόκειται για νέο Σώμα ασφάλειας που δημιουργείται επιπρόσθετα δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η τροποποίηση του Συντάγματος.

Η κυριότερη διαφορά με τη σημερινή Λιμενική Αστυνομία, θα είναι πως η Ακτοφυλακή θα έχει διευρυμένες εξουσίες και δεν θα περιορίζεται σε ό,τι αφορά στις ακτές, τους λουόμενους και τον έλεγχο των σκαφών, αλλά θα επεκτείνεται σε θέματα τρομοκρατίας και λαθρομετανάστευσης, ζητήματα που όπως εκτιμάται θα απασχολήσουν έντονα την Κύπρο το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα