Την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας επιβεβαίωσε ο Τουσκ

Tην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο στις Βρυξέλλες, μεταφέροντάς του το κλίμα και τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Όσον αφορά όμως τον ρυθμό της διαδικασίας προσχώρησης, αυτός θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Σερβίας

στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος Τουσκ ανέφερε μάλιστα, σε κοινές δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, ως παράδειγμα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή της Σερβίας τότε και σήμερα.

"Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη Σερβία, ακριβώς όπως η Σερβία μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην ΕΕ για να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη", είπε ο Ντ. Τουσκ.

"Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την προσωπική σας δέσμευση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, μια περιοχή που παραμένει η στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο οποίος επεσήμανε ότι μέσα στις πρώτες 50 μέρες, ο Α. Βούτσις συνάντησε σχεδόν όλους τους γείτονες και τους περιφερειακούς εταίρους της χώρας του.

Ο Πρόεδρος Τουσκ χαιρέτισε και τον διάλογο Πρίστινα-Βελιγράδι σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο.

"Για μένα, ο τελικός αγώνας των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών του Διαλόγου και της Σερβίας είναι η πλήρης ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ", είπε ο Ντ. Τουσκ.

"Αυτό υποσχεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και αυτό είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε", τόνισε.

"Έχετε πρόσφατα επαναλάβει ότι η Σερβία έχει κάνει τη γεωστρατηγική της επιλογή και ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Αναμένουμε ότι η επιλογή σας θα καθοδηγήσει τις ενέργειές σας", ανέφερε.

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Βούτσιτς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου με το ίδια σθένος και συνέπεια όπως έχει πράξει στην οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα