«Οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση»

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων - έγκλειστων και ελεύθερων πολιτών - χωρίς καμία διάκριση, ανέφερε σήμερα η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, σημειώνοντας ότι οι Φυλακές είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.

Σε ομιλία της στην τελετή λήξης των μαθημάτων των σχολείων που λειτουργούν στις Φυλακές, η κα. Αριστοτέλους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο σχολείο

των Φυλακών συμμετείχε αρχικά το ¼ των κρατουμένων, ενώ σήμερα στα προγράμματα των 5 σχολείων συμμετέχουν πέραν των 2/3 των κρατουμένων, δηλαδή 410 κρατούμενοι.

Είπε, επίσης, ότι ενώ αρχικά κανένας κρατούμενος δεν είχε ευκαιρία και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σήμερα 12 κρατούμενοι φοιτούν σε πανεπιστήμια.

Η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Τμήματος Φυλακών, αποκλειστικό στόχο έχει την αναμόρφωση και την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό.

Στα πλαίσια αυτά, πρόσθεσε, εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση, καθώς και η έκθεση δημιουργημάτων των κρατουμένων, η οποία περιελάμβανε έργα ζωγραφικής, κοσμημάτων, χαλκογραφίας, ξυλογλυπτικής και άλλων κατασκευών και χειροτεχνημάτων.

«Στόχος μας, είναι οι κρατούμενοι μας να αισθάνονται ασφάλεια στο περιβάλλον της Φυλακής στο οποίο διαμένουν είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, να αποκτήσει νόημα η ζωή τους και να γίνουν ενεργοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες, τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής», ανέφερε.

Η κα. Αριστοτέλους ευχαρίστησε την πλειοψηφία των μελών του προσωπικού των Φυλακών που αγκάλιασε, όπως είπε, με σεβασμό τη νέα φιλοσοφία της παρούσας Διεύθυνσης και το έργο που επιτελείται στη βάση αυτή, ασκώντας τα καθήκοντα του με συνέπεια.

Είπε, επίσης, ότι «οι κρατούμενοι μας – άνδρες και γυναίκες – αγκάλιασαν με πολλή ευγνωμοσύνη, αγάπη και σεβασμό τη νέα φιλοσοφία», και συνεχάρη όλους τους κρατούμενους «οι οποίοι δράττουν κάθε ευκαιρία που προσφέρεται στο Τμήμα για την προσωπική τους ανάπτυξη».

Προς υλοποίηση των στόχων μας, ανέφερε, «τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε προχωρήσει σε καινοτομίες και αλλαγές με σκοπό την κατάργηση των αναχρονιστικών στερεότυπων και καταστάσεων που άφηναν το Τμήμα στάσιμο και υποανάπτυκτο, καθώς και στην αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στον χώρο των Φυλακών».

Σημείωσε ότι «η εκπαίδευση στις Φυλακές, οι ευκαιρίες για σπουδές και συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες, βοηθούν στη μείωση του ποσοστού των κρατουμένων που υποτροπιάζουν και βοηθούν στην ομαλότερη επανένταξη τους και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Παράλληλα με τη μείωση του ποσοστού υποτροπιασμού, μειώνεται η εγκληματικότητα, καθώς και οι κίνδυνοι που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια».

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση, πρόσθεσε, «είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων - έγκλειστων και ελεύθερων πολιτών - χωρίς καμία διάκριση και διαφυλάσσεται από τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ευρωπαϊκό, Περιφερειακό, και Παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Φυλακών και τις Συστάσεις των Υπουργών των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Είμαστε περήφανοι, αφού έχουμε καταφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών να είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπου οι έγκλειστοι πολίτες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση όπως και οι ελεύθεροι πολίτες, χωρίς καμία διάκριση στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση, άτυπη και μη τυπική εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «η εφαρμογή του μοντέλου μαθησιακού οργανισμού εντός των Φυλακών δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, αφού χρειάστηκε να αφιερώσουμε αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο για την υλοποίησή του, καθότι η Διεύθυνση Φυλακών είχε και έχει πολύ περισσότερες προκλήσεις να διαχειριστεί εν συγκρίσει με άλλες Διευθύνσεις Φυλακών άλλων χωρών».

Εξήγησε ότι «στη Φυλακή μας φιλοξενείται ανομοιογενής πληθυσμός, ο οποίος αποτελείται από γυναίκες, άνδρες, ανήλικους, αλλοδαπούς, υπόδικους, ελαφροποινίτες, βαρυποινίτες, ισοβίτες, οι οποίοι έχουν αδικοπραγήσει με διάφορους τρόπους και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς και διαφορετικές ατομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, έχουμε κρατούμενους που έχουν αδικοπραγήσει ο ένας εναντίον του άλλου και δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή καθόλη τη διάρκεια της κράτησής τους στις Φυλακές».

Όσον αφορά την επαφή των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, η κα. Αριστοτέλους είπε ότι « έχουμε αυξήσει τις ευκαιρίες για επαφή των κρατουμένων με την οικογένεια και τους φίλους τους. Συγκεκριμένα, έχουμε αυξήσει τις επισκέψεις από 6 σε 10 και τον αριθμό των επισκεπτών από 15 σε 20. Έχουμε επιτρέψει την ελεύθερη καθημερινή πρόσβαση στην τηλεφωνική επικοινωνία από η ώρα 08:00 μέχρι η ώρα 18:00, ενώ προηγουμένως η τηλεφωνική επικοινωνία επιτρεπόταν μόνο 2 φορές τη βδομάδα για 5-10 λεπτά και έχουμε αυξήσει τον αριθμό των προσώπων με τους οποίους μπορεί να έχει τηλεφωνική επαφή ο κάθε κρατούμενος σε 20».

Επίσης, πρόσθεσε, «εφαρμόσαμε τη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη με το SKYPE, καινοτομία τόσο για τα κυπριακά δεδομένα αλλά και για άλλες φυλακές στο εξωτερικό, δίδοντας προτεραιότητα σε κρατούμενους που δεν έχουν την ευχέρεια επισκέψεων από το οικογενειακό τους περιβάλλον, λόγω απόστασης ή σοβαρού ιατρικού προβλήματος, καθώς και σε όσους τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, ώστε να διατηρηθεί η στενή επαφή με τα παιδιά».

Η παιδεία του ατόμου δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και των τεχνών, αλλά και μέσω άλλων παραγόντων, όπως ο αθλητισμός, ο οποίος επηρεάζει το ήθος και τη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο εκγύμνασης των κρατουμένων, έχουμε δημιουργήσει 6 γυμναστήρια, με το τελευταίο να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά τώρα, αναμένοντας να εξοπλισθεί αφού εγκριθεί το σχετικό κονδύλι από το Υπουργείο για πλήρη υλοποίηση του στόχου που αφορά την εκγύμναση όλων των κρατουμένων.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για βελτίωση της διατροφής σε θέματα ποσότητας, ποικιλίας και ποιότητας, καθώς και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο Τμήμα, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν και τα εγκαίνια της Ακαδημίας του Σωφρονιστικού Προσωπικού.

Η κα. Αριστοτέλους έκλεισε την ομιλία της με ένα απόφθεγμα του Ντοστογιέφσκι, σύμφωνα με το οποίο «Ο Πολιτισμός μιας χώρας, από τις Φυλακές της φαίνεται», υπενθυμίζοντας ότι οι Φυλακές είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα