Τίμησαν τη μνήμη των ηρώων της ΕΟΚΑ στην Κοκκινοτριμυθιά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ετήσια παγκύπρια σύναξη για την ημέρα μνήμης κρατητηρίων στην Κοκκινοτριμυθιά. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτικοί κρατούμενοι και Σύνδεσμος αγωνιστών της ΕΟΚΑ 55-59 έδωσαν το παρών τους.

Στο χώρο όπου εγκλωβίστηκαν και βασανίστηκαν από του Άγγλους, περισσότεροι από τρεις χιλιάδες αγωνιστές της ΕΟΚΑ,την τετραετία του απελευθερωτικού

αγώνα 55-59, οι μνήμες σήμερα αναβίωσαν για όσους αγωνιστές ακόμη ζουν και μαρτύρησαν στα χέρια των 'Αγγλων.

Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν και φέτος στο χώρο των κρατητηρίων Κοκκινοτριμυθιάς για να τιμήσουν όσους αγωνίστηκαν επί Αγγλοκρατίας. Μέχρι το Νοέμβριο του 1955 οι αγωνιστές κρατούνταν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και στο Κάστρο της Κερύνειας.

Στη συνέχεια η Αγγλοκρατία άνοιξε τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθάς.

«Η μνήμη αποτελεί εθνική ευθύνη και χρέος, η γνώση της ιστορίας σε μία χώρα σαν και τη δική μας, συνιστά υποχρέωση. / H δική σας παρουσία εδώ, σεβαστοί αγωνιστές και πολιτικοί κρατούμενοι, δίνει ψυχή στο χώρο που έκτισαν για να σας κλέψουν την ψυχή. Απέτυχαν! Απέτυχαν, διότι οι χιλιάδες από εσάς που συγκέντρωσαν εδώ μετατραπήκατε πίσω από τα συρματοπλέγματα σε έναν άνθρωπο με μία γροθιά και ένα όραμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, προηγήθηκαν της εκδήλωσης στην οποία προβλήθηκε ντοκιμαντερ ξενάγησης στους χώρους των κρατητηρίων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της χορωδίας του Λυκείου Κουτσόφτα- Παναγίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα