Τι πληρώνουμε στο βενζινάδικο και ποιος βγαίνει κερδισμένος

Ο υπόγειος πετρελαϊκός πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, η ραγδαία άνοδος της παραγωγής πετρελαίου και η αύξηση της τιμής του μπρεντ είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων.

Μπορεί οι καταναλωτές να αντιδρούν αλλά, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία μελετά και ακολούθως δημοσιεύει τα αποτελέσματα εβδομαδιαία, η χώρα μας βρίσκεται στην 14η θέση.Όσο παράξενο, λοιπόν, και να ακούγεται στα αυτιά των καταναλωτών

οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο δεν είναι υψηλές. Σημαντική, ωστόσο, παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ενισχυμένα δημόσια μέσα μεταφοράς και ως εκ τούτου η μετακίνηση με ιδιωτικό αυτοκίνητο συχνά είναι «μονόδρομος».Πού πάνε τα χρήματά μας

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών των καυσίμων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου στις 23.01.2015, η τιμή που εμφανίζεται συχνότερα παγκύπρια, είναι 1,137 για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, 1,167 για την αμόλυβδη 98 οκτανίων, 1,189 για το πετρέλαιο κίνησης, 0,754 για το πετρέλαιο θέρμανσης και 0,852 για την κηροζίνη.Η λιανική τιμή των καυσίμων καθορίζεται από:1. Το κόστος εισαγωγής2. Τους δασμούς (φόρους)3. Το ΦΠΑ4. Τα κέρδη εταιρειώνΣημειώνεται ότι οι δασμοί είναι σταθεροί και στην Κύπρο ανέρχονται στα 49 σεντ. Τα κέρδη των εταιρειών είναι, επίσης, σταθερά και ανέρχονται στα 13 σεντ.Διαταράσσεται η ισορροπίαΟ ΟΠΕΚ και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία ενεργούσε ως ρυθμιστής της παραγωγής και κρατούσε τις τιμές σταθερές, γύρω στα $100 το βαρέλι. Όμως, τώρα αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί για τον εξής λόγο: Τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) η παραγωγή πετρελαίου σημείωσε ραγδαία αύξηση. Από 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα πλέον παράγονται περισσότερο από 10 εκατ. βαρέλια. Ως εκ τούτου, η αγορά «υποδέχτηκε» άλλα 5 εκατ. βαρέλια.

Αύξηση παραγωγής πετρελαίου παρατηρήθηκε και στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, κατά την ίδια περίοδο, η χώρα αύξησε την παραγωγή της κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όλη αυτή η νέα παραγωγή ήρθε σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία έκανε βουτιά.Θα ανέβουν οι τιμέςΌπως επισημαίνει στο «SigmaLive» ο πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, υπάρχει μία σταθερή σύνδεση μεταξύ της οικονομίας και της χρήσης πετρελαίου. Όταν η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η χρήση πετρελαίου αυξάνεται. «Η μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει τις ΗΠΑ, όπου η χρήση των τρυπανιών άρχισε να μειώνεται σημαντικά»,εξηγεί.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι και οι καλύτερες για τους καταναλωτές, αφού, λόγω του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ θα παράγουν λιγότερο πετρέλαιο, οι τιμές θα ανεβούν. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αύξηση των τιμών θα πάρει καιρό να εδραιωθεί. Οι αυξήσεις που βλέπουμε τώρα είναι προσωρινές και οφείλονται εν μέρει στην αποκόμιση κερδών από τους εμπόρους πετρελαίων. Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2015 η τιμή θα ανεβεί γύρω στα $60 και σε δύο-τρία χρόνια στα $70-80 το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί επειδή οι ΗΠΑ παράγουν (με μεγάλη επιτυχία) σχιστολιθικό πετρέλαιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να κρατηθεί η τιμή στα 100 δολάρια, οι Σαουδάραβες πρέπει να ρίξουν την παραγωγή τους κάτω, κάτι το οποίο θα ωφελήσει την Αμερική. «Έτσι οι Σαουδάραβες προτιμούν να κρατήσουν την παραγωγή τους ψηλά, για να υποχρεώσουν τους Αμερικανούς να μειώσουν την παραγωγή τους, που γίνεται μη οικονομική λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου», τονίζει.Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αργό πετρέλαιο

Το πετρέλαιο που βγαίνει από τις πετρελαιοπηγές λέγεται αργό πετρέλαιο. Είναι παχύρρευστο μαύρο ή σκούρο καφέ υγρό και αποτελείται από διαφορετικά μόρια υδρογονανθράκων, τα οποία ως μείγμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πριν το πετρέλαιο υποστεί επεξεργασία. Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου είναι περίπου 93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο ΟΠΕΚ παράγει περίπου το ένα τρίτο. 10 εκατ. βαρέλια παράγονται στη Σαουδική Αραβία. Η επεξεργασία του πετρελαίου δεν γίνεται στους χώρους άντλησης. Το πετρέλαιο μεταφέρεται με αγωγούς ή δεξαμενόπλοια σε ειδικές εγκαταστάσεις, τα διυλιστήρια, όπου διυλίζεται. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της National Australia Bank, Vyanne Lai, «σε μία αγορά με μεγάλη μεταβλητότητα, οι ημερήσιες τιμές επηρεάζονται άμεσα από οποιοδήποτε οικονομικό στοιχείο ή πολιτικό νέο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το status quo μίας παγκόσμιας αγοράς, που χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά».

Follow @donnakaparti !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα