Στη μέγγενη η Αθήνα από Ευρωπαίους και οίκους αξιολόγησης

Έντονες πιέσεις δέχεται η Ελλάδα ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup την Τετάρτη με βασικό μήνυμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι περισσότεροι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο την αντιπρόταση της Αθήνας

για πρόγραμμα γέφυρα δύο μηνών ωσότου εξευρεθεί συμφωνία.

Η Αθήνα πάντως παραμένει στις θέσεις της και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παράταση του μνημονίου το οποίο χαρακτηρίζει καταστροφικό.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της με στόχο τη συμφωνία γέφυρα οριστικοποιήθηκε χθες σε μαραθώνιες συσκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με το οικονομικό του επιτελείο.

Δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες λέει ο Ντάισελμπλουμ

Δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δίδοντας το στίγμα του τι θα αντιμετωπίσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στη συνεδρία της Τετάρτης. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το ελληνικό αίτημα είπε ότι είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος στήριξης της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συνεδρία της Τετάρτης θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουν μαζί τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Καμπανάκια από τους οίκους αξιολόγησης

Την ίδια ώρα ο οίκος Standard &Poor’s υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα και κατά μία αρνητική προοπτική. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι λόγω περιορισμένης ρευστότητας στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.

Εξάλλου ο οίκος Moody’s απειλεί να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα