Τι πήγε λάθος στον Συναγερμό

Η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του Δημοκρατικού Συναγερμού στο 30.7%, με απώλεια 3,5 περίπου ποσοστιαίων μονάδων, 30 χιλιάδων ψήφων και 2 εδρών σίγουρα δεν είναι επιτυχία.

Είναι μια εκλογική αποτυχία η οποία σχετίζεται περισσότερο με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της προεκλογικής προσπάθειας παρά με τις βασικές πολιτικές επιλογές της παράταξης. Το κόμμα ωστόσο έδειξε να διαθέτει αντοχές και βαθιές ρίζες σε πλατιά στρώματα της κοινωνίας. Υπήρξαν σφάλματα και ελλείμματα που διορθώνονται, στο βαθμό που θα γίνουν αντιληπτά και παραδεκτά. Υπάρχουν και μερικά άλλα ζητήματα που δεν καλύπτονται

από το παρόν κείμενο, ίσως σε επόμενο.

Η απόφαση για δίμηνη καθυστέρηση της έναρξης της οργανωμένης προσπάθειας απεδείχθη λανθασμένη αφού έδωσε χρόνο σε άλλους σχηματισμούς να ‘ψαρεύουν’ ανενόχλητοι. Προβληματική υπήρξε και η αναζήτηση υποψηφίων στον πέραν του παραδοσιακού χώρου της Δεξιάς, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του εύρους του ακροατηρίου.

Σοβαρό πλήγμα επέφερε το φιάσκο της απόσυρσης υποψηφίων μερικές ώρες πριν την ανακοίνωση ψηφοδελτίου. Επιβεβαίωσε την εντύπωση ότι λειτουργούν συστήματα υπέρτερα ακόμα και αυτής της (δια ψήφου) βούλησης των μελών. Στο εκλογικό σώμα δημιουργήθηκε επίσης η αίσθηση ότι ο Συναγερμός, μέσω κορυφαίων στελεχών του, απευθυνόταν προς αυτό με μια πρωτοφανή αλαζονεία, γεγονός που δημιούργησε αποστροφή. Στην κορύφωση αυτής της εικόνας υπήρξαν η εμμονή για λιγότερα κόμματα στη Βουλή και οι άνευ ορίων δηλώσεις κατά των νοσηλευτών.

Το άκρως συντηρητικό και άψυχο "δεν ρισκάρουμε" δεν δούλεψε, αντίθετα, βρέθηκε σε διάσταση με την προσπάθεια πολλών νεαρών υποψηφίων να προσδώσουν ανανεωτικό χαρακτήρα στο συνολικό εγχείρημα. Δημιούργησε συγχύσεις, ακόμα και υποψίες για αρνητική τοποθέτηση του κεντρικού επιτελείου απέναντι στους νεαρούς υποψήφιους (συνεπακόλουθα και στους νέους ψηφοφόρους ή όσους θα ήθελαν να δουν αλλαγές στα πρόσωπα).

Από την όλη περίοδο κρατώ τις αρχηγικές εμφανίσεις του Υπουργού Οικονομικών σε δεκάδες εκδηλώσεις στήριξης υποψηφίων βουλευτών. Κρατώ επίσης την απουσία συγκροτημένου ανανεωτικού ρεύματος, οι αξιόλογες πλην ασύνδετες πολιτικά και οργανωτικά μεταξύ τους παρουσίες νέων στελεχών, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις μετάβασης σε μια νέα εποχή.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα