Τι να κάνετε για να προστατευτείτε από τους κεραυνούς (vid)

Τις βασικές συμβουλές ώστε να προστατευτούμε από τους κεραυνούς που φέρνουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κύπρο, έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο κ. Κεττής ανέφερε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ένας και μόνος

κεραυνός μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασίες μέχρι και 10.000 βαθμών κελσίου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Στην παρατήρηση ότι σε μερικές περιπτώσεις στην Κύπρο υπήρξαν «χτυπήματα» κεραυνών παρά την τοποθέτηση αλεξικέραυνου, ο κ. Κεττής σημείωσε ότι τέτοιες εγκαταστάσεις προστασίας καλύπτουν συγκεκριμένες εκτάσεις και όχι το σύνολο της περιοχής.

«Όταν ο κόσμος εκτίθεται σε συγκεκριμένα περιστατικά, θα πρέπει να κατεβαίνει σε πιο χαμηλές περιοχές, να αποφεύγει να είναι κάτω από ψηλά δέντρα και ηλεκτρικούς πυλώνες και να αποφεύγει να έχει κοντά του μεταλλικά αντικείμενα τα οποία είναι πόλοι έλξης κεραυνών», είπε.

Σε περίπτωση δε που κάποιος βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό του, θα πρέπει να παραμείνει εντός και να μην μετακινηθεί, αλλά και να μην αγγίξει οποιοδήποτε μεταλλικό μέρος εντός του αυτοκινήτου, κυρίως αν αυτό χτυπηθεί από κεραυνό.

«Το ρεύμα του κεραυνού χρειάζεται κάποιο χρόνο για να απορροφηθεί από τη γη. Αν αναγκαστεί κανείς όμως να κατέβει από το αυτοκίνητο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει στην επιφάνεια του εδάφους για λίγη ώρα. Αν χρειαστεί να περπατήσει, θα πρέπει να έχει πάντα τα πόδια του πάνω στο έδαφος, με μικρούς βηματισμούς», σημείωσε.

«Όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι ο καιρός είναι επικίνδυνος, νομίζω ότι κι εμείς οι ίδιοι δεν θα πρέπει να εκτιθέμεθα. Καλό θα είναι να περιορίζουμε τις κινήσεις μας», επισήμανε.

Επιπλέον, όταν βρισκόμαστε εντός της οικίας μας, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, θα πρέπει να διακόπτουμε από την εργασία της οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή», είπε.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να κλείνουμε τους διακόπτες του ρεύματος, απάντησε θετικά και τόνισε ότι θα πρέπει να αποσυνδέουμε πλήρως τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα, καθώς ακόμα και όταν αυτές είναι κλειστές, μπορούν να αποτελέσουν αγωγούς για τον κεραυνό.

«Εκείνο που παίζει ρόλο, είναι το κύκλωμα. Ακόμα και όταν ένας κεραυνός απορροφηθεί, θα περάσει μέσω είτε του ηλεκτρικού είτε του υδραυλικού κυκλώματος», ανέφερε.

Όσον αφορά στα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κεττής σημείωσε ότι αν κρίνει κανείς από τις προειδοποιήσεις που είχε δώσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία σε σχέση με τους δυνητικούς κινδύνους, οι ζημιές που προέκυψαν ήταν πολύ λίγες.

Τόνισε δε ότι η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε αρκετές κλήσεις, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός ή υλικές ζημιές μεγάλες σε αξία.

Παγκυπρίως, τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανήλθαν σε 37, ενώ τα περισσότερα δεν σχετίζονταν με την έντονη βροχόπτωση, αλλά με τους σφοδρούς ανέμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα