Τη λειτουργία Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων συζήτησε η Επ.Υγείας

Το θέμα της λειτουργίας του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τους ασθενείς, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο γιατρός Βασίλης Χατζηαναστασίου, επιστημονικός προϊστάμενος του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Μέλος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, είπε ότι κατά τη συνεδρία έγινε ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων.

Όπως εξήγησε, το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων

εποπτεύει τη λειτουργία του τομέα μεταμοσχεύσεων σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα, την ασφάλεια, την προστασία δότη και λήπτη, αλλά και την πιστοποίηση της στενότητας της προσωπικής σχέσης μεταξύ δότη και λήπτη, όταν η συγγένεια ξεφεύγει του πρώτου βαθμού.

Όπως εξήγησε, με το αυστηρό σύστημα που εφαρμόζεται, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει εμπορία οργάνων.

Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ για χιαστί μεταμοσχεύσεις. Όπως εξήγησε, η χιαστί μεταμόσχευση γίνεται για παράδειγμα μεταξύ δύο ζευγαριών, όταν οι δύο σύντροφοι δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, αλλά ο λήπτης είναι συμβατός με τον δότη από κάποιο άλλο ζευγάρι, στο οποίο και εκεί οι δύο σύντροφοι δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους και ο λήπτης είναι συμβατός με τον δότη από το πρώτο ζευγάρι.

Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία για χιαστί μεταμοσχεύσεις δεν θα αφορά μόνο ζευγάρια, αλλά μπορεί να αφορά αδέρφια κ.ο.κ.

Ανέφερε, τέλος, ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να δηλώσει μεταθανάτιος δότης οργάνων, μπορεί να το πράξει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά αναμένοντας τη στιγμή που θα βρεθεί δότης για μεταμόσχευση, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει το όλο θέμα να ρυθμιστεί σε ένα βελτιωμένο πλαίσιο.

«Υπάρχει νομοθεσία, υπάρχουν τα πρωτόκολλα, υπάρχουν οι κανονισμοί και αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει, είναι να μην περάσει το μήνυμα ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται ή αξιοποιούν διαδικασίες οι οποίες δεν είναι εντός των δεοντολογικών πλαισίων, αλλά και των ίδιων των νόμων και των κανονισμών», τόνισε, αναφέροντας πως υπάρχει η εντύπωση πως κάποιοι παραγνωρίζονται.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής όλες οι σχετικές με το θέμα διαδικασίες και απ` ότι φαίνεται τηρούνται απόλυτα και οι κανονισμοί και τα πρωτόκολλα.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αυτό που φαίνεται να είναι το πρόβλημα, είναι το ότι δεν έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών η δωρεά οργάνων. «Θα πρέπει να δούμε ως Πολιτεία και ως Βουλή πώς και με ποιο τρόπο γίνεται καλύτερη διαφώτιση, έτσι ώστε να καταστεί συνείδηση και να μπορούν κάποιοι, τη στιγμή που χρειάζεται, να γίνονται δωρητές οργάνων», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας, που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, σημείωσε, δεν έγινε πρόοδος, καθώς η Κύπρος -συγκριτικά με άλλες χώρες- βρίσκεται στον πάτο.

Και πρόσθεσε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, οφείλουν να εξετάσουν το θέμα, ώστε η Κύπρος να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η Πολιτεία χρειάζεται να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλος ο λαός σε εθελοντική βάση να γίνει δότης οργάνων. «Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο στην ενημέρωση και διαφώτιση του λαού», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα συμμετέχει ενεργά και θα συμβάλει ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τον λαό να γίνει δότης οργάνων.

Ο Βουλευτής, τέλος, του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι το θέμα της μεταμόσχευσης είναι ένα πολύ λεπτό θέμα σε όλες τις πτυχές του, προσθέτοντας πως «ευτυχώς η Κύπρος έχει εξειδικευμένη νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις, που διασφαλίζει ότι το ανθρώπινο σώμα και τα μέρη του δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών και η προμήθεια οργάνων πραγματοποιείται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή όφελος».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε τυχεροί διότι στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ένα αδιάβλητο σύστημα για την αξιολόγηση της στενότητας της προσωπικής σχέσης μεταξύ πιθανού δότη και λήπτη», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως πριν τη θέσπιση της νομοθεσίας το 2012, η αξιολόγηση ήταν στα χέρια των λειτουργών υγείας, οι οποίοι λόγω του ότι ήταν οι θεράποντες των ληπτών, δεν μπορούσαν να είναι αντικειμενικοί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα