Καδής:Θέλουμε διευθυντές με θετική στάση στη διαφορετικότητα

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ανέφερε ότι ο διευθυντής, ως ο σχολικός ηγέτης, οφείλει να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ετερότητας στο σχολικό περιβάλλον, επιδεικνύοντας έμπρακτα θετικές στάσεις απέναντι στη διαφορετικότητα και θέτοντας ξεκάθαρους στόχους και πολιτικές για την αποφυγή κάθε μορφής διάκρισης.

Σε χαιρετισμό του στο ΚΖ’ Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Η ετερότητα στο σχολείο του σήμερα: Ο κρίσιμος ρόλος του Διευθυντή», ανέφερε

ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ενθαρρύνεται να υιοθετεί και να προωθεί πρακτικές που καλλιεργούν τον σεβασμό, την αποδοχή και τον περιορισμό του αποκλεισμού οποιουδήποτε παιδιού στο σχολείο, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων του ή της οικογενειακής του κατάστασης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε, “αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο και απαιτητικό έργο που διεκπεραιώνουν οι σχολικές μας μονάδες για το θέμα αυτό, προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, που αποσκοπούν στη στήριξη και στην ενδυνάμωσή τους”.

Αναφέρθηκε στην αντιρατσιστική πολιτική και τον «Κώδικα κατά του Ρατσισμού και Οδηγό Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών», που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του 2ου υπό έμφαση στόχου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και που επιτρέπουν στις Διευθύνσεις των σχολείων να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα με συνέπεια και συστηματικότητα.

Παράλληλα, η πολιτική για την ένταξη των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, όπως και στην ομαλή προσαρμογή των παιδιών αυτών στο νέο τους κοινωνικό περιβάλλον, πλαισιώνει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία μας.

Επιπλέον, είπε ο Υπουργός Παιδείας, προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών για τα θέματα αυτά, αναπτύσσονται και προσφέρονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τα σχολεία, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Σημείωσε ότι η καλλιέργεια κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, αναμφίβολα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε ο κάθε μαθητής, ομαλά ενταγμένος στη σχολική κοινότητα, να εξελίσσεται και να προοδεύει, αναπτύσσοντας το μέγιστο των ικανοτήτων του.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα