Τι λέει ο Χάσικος για ασυμβίβαστο και προεδρία ΔΗΣΥ

Η Επιτροπή Ασυμβίβαστου δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέγει και να διορίζει τους Υπουργούς, ζητώντας ενδεχομένως την παραίτησή τους, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Επιπλέον, άφησε σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ, όταν έρθει η ώρα, προσθέτοντας όμως ότι σε αυτή τη φάση τον απασχολούν άλλα προβλήματα.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο για την περίπτωση

ενός υπουργού, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να τον καλέσει προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να διορθωθεί το λάθος. Τέτοια λύση, πρόσθεσε, θα μπορούσε να είναι η μεταβίβαση μετοχών -για παράδειγμα- από τον υπουργό σε μέλη της οικογένειάς του.

Αναφέρθηκε, δε, στο γεγονός ότι ο νόμος για την Επιτροπή έχει ψηφιστεί από το 2008, ωστόσο οι κανονισμοί για τη λειτουργία της δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα. Όπως είπε, αυτοί είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Πρόκειται, όπως είπε, για μια επιτροπή η οποία εκδίδει διοικητικές πράξεις που μπορούν να προσβληθούν και όχι για δικαστήριο.

Ο Γενικός Ελεγκτής τρομάζει υπαλλήλους και πολιτικούς

Όσον αφορά στον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι με τον τρόπο που αυτός λειτουργεί, καθορίζει τις αποφάσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και στην πολιτική, καθώς δημόσιοι υπάλληλοι και υπουργοί λαμβάνουν αποφάσεις βάσει αυτών που θα επιθυμούσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπό τον φόβο της δημόσιας έκθεσης και του διασυρμού.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, οι δημόσιοι υπάλληλοι διακατέχονται πλέον από φόβο όταν έρχεται η στιγμή να λάβουν αποφάσεις, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα.

Στην παρατήρηση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας, ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι κανείς να κινείται στις παρυφές της νομιμότητας, προκειμένου να μπορέσει να λύσει μια σειρά από προβλήματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει ο κίνδυνος, αναλόγως με την ερμηνεία που θα δώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία επί του θέματος, ο δημόσιος υπάλληλος να οδηγηθεί «στο εδώλιο» για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε.

Επισήμανε, δε, ότι οι απεριόριστες εξουσίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά η ίδια θα πρέπει να είναι προσεκτική, καθώς μέσα από τον έλεγχο, μπορεί να κατευθύνει τις αποφάσεις.

Όσον αφορά στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι κατά το παρελθόν είχαν μια καλή συνεργασία, ωστόσο ο ίδιος διαφωνεί με τον τρόπο που ο Ελεγκτής ασκεί τα καθήκοντά του. Όπως είπε, διαφωνεί σε θέματα αρχής, καθώς πριν δοθεί στη δημοσιότητα οτιδήποτε, θα πρέπει να υπάρχει πρώτα τελεσίδικη απόφαση, προκειμένου να μην υπάρξει διασυρμός προσώπων και να μην δημιουργείται κακό κλίμα.

Έχει γίνει πολλή δουλειά στο Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι εξελίξεις «μας στεναχωρούν», διότι έγινε αρκετή δουλειά, καθώς και ότι «φτάσαμε στο τέλος, αλλά βλέπουμε από την τουρκική πλευρά, εν ονόματι της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα, ότι σταματούν τις συνομιλίες. Είναι αστείο να λέμε ότι υπάρχουν στην Κύπρο ενωτικοί».

Ο ίδιος, ωστόσο, είχε εκτιμήσει εξ αρχής ότι λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, στις συνομιλίες θα παρουσιαζόταν κάποια παύση, ωστόσο τόνισε ότι δεν πίστευε πως η παύση θα προέκυπτε με ένα τέτοιο πρόσχημα.

«Είναι λογικό ο Ερντογάν να λάβει υπόψη του το Κυπριακό για το δημοψήφισμα. Ίσως μετά το δημοψήφισμα να έχουμε εξελίξεις, να έχουμε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», τόνισε και επισήμανε ότι πρόκειται για μια υπερβολή από πλευράς Τούρκων, με την οποία ο ίδιος επιλέγει να συσχετίσει την παύση των διαπραγματεύσεων.

«Αντί να πάω στο ακραίο, ότι δεν θέλουν να το λύσουν, προτιμώ για σκοπούς της συντήρησης της ελπίδας, να πω ότι έχουν τους δικούς τους λόγους. Αυτό θα διαφανεί. Αν με Αναστασιάδη και Ακιντζί δεν μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, τότε δεν θα αδικούσα όσους λένε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό», επισήμανε.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα τον ενδιέφερε το ενδεχόμενο της Προεδρίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Χάσικος άφησε σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας όμως ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν άλλα προβλήματα που τον απασχολούν.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα