Απεργούν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού - Τι διεκδικούν

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι λιμενεργάτες (στοιβαδόροι) στο λιμάνι Λεμεσού, οι οποίοι είχαν δώσει προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς εργασίας τους, καθώς οι ίδιοι διεκδικούν εργασία στο 100% του χερσαίου χώρου στο τερματικό γενικού φορτίου της διαχειρίστριας εταιρείας DP World Limassol, η οποία, επικαλούμενη τη συμφωνία της με το κράτος, θεωρεί πως οι λιμενεργάτες θα πρέπει να περιοριστούν στις

φορτοεκφορτώσεις στα πλοία και όχι στον μόλο.

Αν και η εταιρεία έχει αποδεχθεί να παραχωρήσει το 50% του χερσαίου χώρου στους στοιβαδόρους, οι συντεχνίες διαμηνύουν πως δικαιωματικά τους ανήκει το 100% του μόλου, υπενθυμίζοντας πως αυτό ίσχυε μέχρι το 1997, όταν δηλαδή συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί το 50% στους αχθοφόρους, που πλέον δεν υφίστανται.

Οι στοιβαδόροι θα συνέλθουν σε Γενική Συνέλευση, στις 18:00 το απόγευμα στη ΣΕΚ Λεμεσού, για να αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν προσωρινά τα μέτρα, εν όψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 16:30 στο Υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Λεμεσού Τίτος Τιμοθέου.

Ο κ. Τιμοθέου διευκρίνισε πως, παρά το ότι δόθηκε προθεσμία για επίλυση του θέματος, δεν έγινε οτιδήποτε ουσιαστικό από τους εμπλεκόμενους, ενώ αναφερόμενος στη νομική γνωμάτευση που η διαχειρίστρια εταιρεία έλαβε και η οποία στηρίζει τη θέση της στη βάση της συμφωνίας που έγινε με το κράτος, υπέδειξε πως "έχουμε και εμείς γνωμάτευση, όπου με βάση των περί λιμενεργατών νόμο, η εργασία στον μόλο ανήκει στους λιμενεργάτες 100%".

Οι συντεχνίες, συνέχισε, θα προτείνουν στην αποψινή Γενική Συνέλευση αναστολή των μέτρων και θα μεταφέρουν το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης στο Υπουργείο Μεταφορών, σε νέα Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσουν την Τετάρτη, "και ευελπιστούμε ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα για να βρούμε λύση οριστικά".

Σε ερώτηση γιατί οι στοιβαδόροι ζητούν το 100% της εργασίας στον μόλο, όταν πριν την αλλαγή του καθεστώτος στο λιμάνι Λεμεσού τον μοιράζονταν με τους αχθοφόρους, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ εξήγησε πως "οι λιμενεργάτες είχαν πάντα 100% της εργασίας του μόλου, αλλά όταν ενοποιήσαμε τους καταλόγους, εκβιαστικά ο Σύνδεσμος Αδειούχων Αχθοφόρων είχε φύγει τότε τα μηχανήματα από τον μόλο για να μας πιέσει να κάνουμε συμφωνία και αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε, κάναμε τότε συμφωνία".

"Από τη στιγμή όμως που οι αχθοφόροι έχουν διαγραφεί από τον νόμο περί λιμενεργατών, τότε αυτή η εργασία ανήκει 100% στους λιμενεργάτες", συμπλήρωσε.

Μια συμφωνία που έγινε μεταξύ δύο μερών (λιμενεργατών - αχθοφόρων), δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε έναν τρίτο, διαμήνυσε από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού Χρίστος Χριστοφή, ο οποίος τόνισε ότι "η διαφορά που προέκυψε, είναι συνδικαλιστική".

Η απάντηση σε αυτούς που σήμερα ζητούν νομικές γνωματεύσεις είναι ξεκάθαρη, είπε ο κ. Χριστοφή, τονίζοντας πως "μια συμφωνία που έγινε το 1997 μεταξύ δύο μερών, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε έναν τρίτο".

" Δεν μπορεί να έρχονται κάποιοι να κάνουν συμφωνίες και να δεσμεύουν κάποιους άλλους τρίτους. Οι λιμενεργάτες εργάζονται σήμερα κάτω από τη συλλογική τους σύμβαση", ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες είναι πρόθυμες να συναντηθούν με τους αρμόδιους στο Υπουργείο Μεταφορών για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Τη λύπη της εταιρείας για τις εξελίξεις, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της DP World Limassol Νίκος Καμακιώτης, ο οποίος ανέφερε πως η εταιρεία, "μετακινούμενη κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την αρχική της θέση", αποδέχθηκε να παραχωρήσει το 50% της εργασίας στον χερσαίο χώρο, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει αποδεκτό από τους στοιβαδόρους.

" Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πελάτες μας ότι εργαζόμαστε για την άμεση επίλυση του ζητήματος και η DP World Limassol τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων τόσο της εταιρείας μας όσο και των άμεσων συνεργατών μας, των στοιβαδόρων", συμπλήρωσε.

Υπέδειξε, δε, πως η εταιρεία ενημερώθηκε από ανεξάρτητη πηγή, μέσω νομικής γνωμάτευσης, αλλά και από το Υπουργείο Μεταφορών, "ότι οι συντεχνίες των στοιβαδόρων δεν έχουν το δικαίωμα να εκτελούν κάποιους συγκεκριμένους τύπους εργασιών στο λιμάνι της Λεμεσού".

Η άμεση επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, συνέχισε, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη λειτουργία του λιμανιού της Λεμεσού και την επίλυση του και εξέφρασε τη δέσμευση της DP World Limassol "μέσα από τη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εξευρεθεί μία μακροπρόθεσμη λύση σε αυτό το φλέγον ζήτημα".

Από την αποχή των λιμενεργατών από την εργασία τους, είπε ο κ. Καμακιώτης, επηρεάστηκε χθες ένα σκάφος υποστήριξης γεωτρήσεων, το οποίο εξυπηρετήθηκε από το λιμάνι Λάρνακας, ενώ σήμερα εμπορικό σκάφος με οικοδομικά υλικά, δεν μπορεί μέχρι στιγμής να εξυπηρετηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως "στόχος όλων μας είναι να επιλυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει εξυπηρέτηση των πελατών μας. Το πρόγραμμα είναι αρκετά βαρύ, ακόμα και σήμερα, αλλά προληπτικά, εμείς έχουμε κάνει κατάλληλο προγραμματισμό, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους πελάτες μας".

Keywords
Τυχαία Θέματα