Θυελλώδης η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Θυελλώδης ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην εξηγεί με λεπτομέρεια τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, εν όψει της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

Ήταν μια έντονη συνεδρίαση, με τους πολιτικούς αρχηγούς να πιέζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τους παραδώσει ή ακόμα και να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε με τις θέσεις της ε/κ πλευράς, με τον Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει ότι αν το πράξει αυτό, θα είναι σαν να χάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο, κάτι που δεν είναι πρόθυμος να

κάνει σε αυτό το στάδιο.

Διαβάστε σχετικά: Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη λογομαχία Άντρου Κυπριανού και Νίκου Αναστασιάδη, σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν επί ελβετικού εδάφους σ' επίπεδο χειρισμών και κινήσεων της ε/κ πλευράς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, φέρεται να ανέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι μπορεί οι κινήσεις και οι θέσεις που τελικά εξέφρασε στο Crans-Montana να ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο άργησε πολύ να το πράξει και την κρίσιμη ώρα δεν παρουσιάστηκε αρκετά αποφασιστικός, με αποτέλεσμα να στοιχίσει αυτό στην ε/κ πλευρά.

Η λογομαχία αυτή απασχόλησε γι' αρκετή ώρα τη συνεδρίαση, με τις βολές εκατέρωθεν να δίνουν και να παίρνουν. Ακούστηκαν μέχρι και κατηγορίες για παρακολούθηση κινήσεων και μεταφορά ανακριβειών. Διαβάστηκαν, μάλιστα, κομμάτια από τα πρακτικά από όσα έγιναν στο Crans-Montana.

Ακούστηκαν φωνές υπέρ της διεκδίκησης άμεσης συνέχισης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο Γκουτέρες και στο έγγραφο που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Crans-Montana. Ακούστηκαν, ωστόσο, έντονα, φωνές οι οποίες ζητούσαν τη λήψη μέτρων που να αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δέχθηκε τα "πυρά" πολιτικών αρχηγών για τον λόγο του ότι δεν απαίτησε και δεν διασφάλισε - όπως αναφέρθηκε - την ύπαρξη κοινών επίσημων πρακτικών που ν' αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα, με αποτέλεσμα να "κρατά" η κάθε πλευρά τα δικά της πρακτικά και να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες στα ίδια πράγματα. Δέχθηκε, επίσης, τα "πυρά", για τον λόγο ότι πήγε απροετοίμαστος, σύμφωνα με πολιτικούς αρχηγούς, στο Crans-Montana.

Οι πολιτικοί αρχηγοί απαίτησαν, στο σημείο του δυνατού φυσικά, να ληφθούν συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών. Αναφέρθηκαν σε μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, μεταξύ των οποίων και αρκετά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα η παγοποίηση της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Κυβέρνηση αρκέστηκε σε γενικές αναφορές που έχουν να κάνουν με αξιοποίηση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, με συγκεκριμένες κινήσεις, που ωστόσο δεν αναλύθηκαν σε βάθος.

Όπως πληροφορήθηκε το Sigmalive, δεν αποκλείεται η αποστολή επιστολής από μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς την ΕΕ, η οποία ν' αφορά στην παγοποίηση των εργασιών της ad-hoc επιτροπής για την εναρμόνιση των Τ/κ, ως μέτρο πίεσης προς την τ/κ πλευρά, στοιχείο το οποίο είχαμε αποκαλύψει σε άρθρο μας στις 28 Ιουλίου.

Η Κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές, δε φαίνεται σε καμιά περίπτωση διατεθειμένη να δώσει δικαίωμα σε οποιονδήποτε να θεωρήσει, ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν, έχουν ως στόχο να πληγούν οι Τ/κ. Για τον λόγο αυτό, φαίνεται να μελετά την επαναφορά κάποιων κινήτρων προς τους Τ/κ, τα οποία είχαν αποκοπεί λόγω οικονομικής κρίσης.

Από τις δηλώσεις, πάντως, των πολιτικών αρχηγών, διαφαίνεται ξεκάθαρα και η διαφορά που υπάρχει στην αντίληψη του πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ε/κ πλευρά.

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να γίνει εκ νέου αξιολόγηση των εξελίξεων και να διαφανεί το αποτέλεσμα των κινήσεων στις οποίες θα προβεί παρασκηνιακά η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα