Θεολόγου: Σημαντικά προβλήματα στο Ταμείο Υδρογονανθράκων

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμφανίζεται πουθενά στο εν λόγω νομοσχέδιο ως οντότητα παρά μόνο ως Δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου αναφορικά με τη σύσταση και τους κανονισμούς του Ταμείου Επενδύσεων.

Όπως υπογραμμίζει, μετά την πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για την νομοθετική ρύθμιση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων παρουσιάζονται σημαντικότατα ζητήματα όσον αφορά την διοχέτευση των εσόδων, τα άτομα που θα διαχειρίζονται το

ταμείο και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιούνται μέσω αυτού του ταμείου.

«Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι καταπέλτης για τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας διότι παραβιάζει θεμελιώδης αρχές και βέλτιστες πρακτικές. Η εν λόγο νομοθεσία δεν είναι επείγον να ψηφιστεί άρα μπορεί να γίνει η κατάλληλη διαβούλευση για πιο λεπτομερή ρύθμιση της, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο πλαίσιο διαχείρισης», τονίζει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα Θεολόγου, παρουσιάζονται επιγραμματικά τα εξής προβλήματα:

1. Δεν αναφέρεται πουθενά η Κυπριακή Δημοκρατία ως οντότητα παρά μόνο ως «Δημοκρατία».

2. Θα γίνεται χρήση των εσόδων του Ταμείου εως και 50% κάθε χρόνο για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αναλόγως του ποσοστού του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Δηλαδή το ταμείο θα πληρώσει την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών των τελευταίων χρόνων.

3. Κανένας δεν θα ελέγχει την δημιουργία δημόσιου χρέους ή το κόστος δανεισμού από το εξωτερικό, που μπορεί να προκύψει από κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών, το οποίο θα καλύπτεται στην ουσία εξ ολοκλήρου από το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων.

4. Σε περίπτωση πλήρης δημιουργίας του ταμείου, θα διοχετεύεται στον προϋπολογισμό 1% του ΑΕΠ για αναπτυξιακές δαπάνες και δαπάνες υποδομών, δηλαδή γύρω στα 160εκατομμύρια ευρώ περίπου με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα οποία δεν θεωρούμε επαρκή για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει το κράτος.

5. Η επενδυτική δραστηριότητα του ταμείου θα αφορά εξ ολοκλήρου το εξωτερικό και όχι επενδυτικές δραστηριότητας εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ξένες κινητές και ακίνητες αξίες, αλλά δεν ρυθμίζεται η απαγόρευση ταυτόχρονης επένδυσης σε ξένες εταιρείες τόσο σε μετοχικό κεφάλαιο αλλά και σε εταιρικά ομόλογα.

6. Υπάρχει σοβαρότατη επισήμανση για την χρήση του Ταμείου ως εγγυητής, κάτι που θεωρούμε ότι θα πρέπει να ηχεί καμπανάκι συναγερμού απέναντι σε πιθανές χρηματοδοτήσεις που αφορούν την επικείμενη λύση του Εθνικού μας ζητήματος.
Τέλος, η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών κάνει έκκληση για καλύτερη και περισσότερη διαβούλευση με τους ανεξάρτητους θεσμούς τόσο του Γενικού Ελεγκτή αλλά επίσης και της Γενικής Εισαγγελίας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα