Θεοχάρους: Στο βωμό των συνομιλιών οι ευθύνες της Τουρκίας

Στήριξη στην Τουρκία και έκδοση πιστοποιητικού λευκού ποινικού μητρώου ως προς το Κυπριακό προσφέρει η έκθεση ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ,τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Πρόσθεσε επίσης ότι ορθώς γίνονται αναφορές στην άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει της "κυπρογενείς της υποχρεώσεις", χωρίς όμως, την εισήγηση επιβολής κυρώσεων, όπως θα μπορούσε να πράξει η Επιτροπή, εάν το ζητούσε και η Κυπριακή Κυβέρνηση. Αυτό δεν συμβαίνει,

επισημαίνει η Δρ. Θεοχάρους, προφανώς διότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ενοχλεί την Τουρκία για να συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Παράλληλα, παρατηρεί, παραπληροφορείται ο λαός ότι κερδίζουμε τα αυτονόητα, δηλαδή την εφαρμογή των τουρκικών υποχρεώσεων, που φυσικά δεν εφαρμόζει η Τουρκία. Δεν είναι δυνατό, τονίζει η κ. Θεοχάρους, να αναμένουμε από την Τουρκία θετική στάση στο Κυπριακό, και η Επιτροπή να θεωρεί θετική στάση την όποια ρητορική στήριξη της Άγκυρας στον Έσπεν Μπαρθ Έιντα και στην προσπάθεια συντήρησης των συνομιλιών.

Σήμερα επισημαίνει κ. Θεοχάρους, ενώπιον της Επιτροπής των Εξωτερικών, ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι προσδοκεί - όπως όλοι μας- σε λύση του Κυπριακού που θα έχει αντίκτυπο στην τουρκική ενταξιακή πορεία και να χαρακτηρίζει την Άγκυρα ως σταθερό στρατηγικό εταίρο. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Στην έκθεση προόδου αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο, να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου του 2006 βρίσκονται σε ισχύ. Εμείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε, καθιστά σαφές, να συμβεί κάτι τέτοιο, εφόσον η Άγκυρα δεν σέβεται την δικαιοσύνη στην ίδια την Τουρκία, τις μειονότητες και κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία με βάση την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει αναγνωρίσει.

Στην συνέχεια η Δρ. Θεοχάρους διερωτάται , γιατί η Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο δεν θέτουν αυτό το τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου ως βασική προϋπόθεση για τα παραπέρα ενταξιακά βήματα της Τουρκίας στην ΕΕ; Και επισημαίνει τα εξής: « ο Επίτροπος Χαν διευκρίνισε ότι για το άνοιγμα των τουρκικών κεφαλαίων χρειάζεται ομοφωνία στο πλαίσιο Διακυβερνητική Διάσκεψης". Με τον τρόπο αυτό μεταφέρει την ευθύνη στην Λευκωσία, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεχίσει την πολιτική του εξευμενισμού προς την Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα