Θέλει να αλλάξει... κατηγορία η εθνική Ελλάδας!

Πρεμιέρα στο νέο Nations League κάνει απόψε (2/6, 21:45) η Εθνική Ελλάδας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 αντιμετωπίζει τη Βόρειο Ιρλανδία στο Γουίντσορ Παρκ του Μπέλφαστ στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Nations League και της 3ης κατηγορίας.

Για την Ελλάδα θα είναι και το πρώτο επίσημο ματς με τον

Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της, μετά τα δύο φιλικά του Μαρτίου (25/3: Ρουμανία – Ελλάδα 0-1, 28/3: Μαυροβούνιο – Ελλάδα 1-0). Φυσικά,  ο στόχος τόσο του Ουρουγουανού τεχνικού όσο και της ομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το νικηφόρο αποτέλεσμα το οποίο θα της δώσει τόσο την ώθηση για την άνοδο στην 2η κατηγορία της διοργάνωσης αλλά και εν γένει την αλλαγή... κατηγορίας, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο της Ελλάδας, πέρα από την αποψινή αντίπαλο, μετέχουν επίσης η Κύπρος και το Κόσοβο. Μετά την ολοκλήρωση των 6 αγωνιστικών (οι 4 εκ των οποίων θα παιχτούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες) ο 1ος του ομίλου προβιβάζεται στην 2η κατηγορία και ο τελευταίος παίζει play-out με τους υπόλοιπους 3 τελευταίους των ομίλων για να καθοριστούν οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν στην 4η και τελευταία κατηγορία της διοργάνωσης.

Ο Μασούρας το μόνο πρόβλημα, ξανά με 4-3-3

Στα αγωνιστικά της ομάδας, το μοναδικό ερωτηματικό βρίσκεται δίπλα στο όνομα του Γιώργου Μασούρα. Ο εξτρέμ του Ολυμπιακού δεν προπονήθηκε Τρίτη και Τετάρτη μετά από ενοχλήσεις στον προσαγωγό και πιθανότατα θα μείνει εκτός αγώνα.

Όσον αφορά στο τακτικό σκέλος, δεν αλλάζει το 4-3-3 ο Πογιέτ ο οποίος ωστόσο στις τελευταίες προπονήσεις δεν θέλησε να αποκαλύψει τα χαρτιά του αναφορικά με την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο πρώτο επίσημο ματς του στον πάγκο της γαλανόλευκης. Μια πιθανή αρχική σύνθεση της γαλανόλευκης είναι με τον Βλαχοδήμο στο τέρμα, αριστερά στην άμυνα τον Τσιμίκα και δεξιά έναν εκ των Κώτσιρα και Ρότα. Μαυροπάνος – Χατζηδιάκος θα είναι τα στόπερ, Σιώπης και Μπακασέτας θα είναι οι δύο από τους τρεις χαφ, ενώ την τρίτη θέση στη μεσαία γραμμή διεκδικούν Μπουχαλάκης και Κουρμπέλης. Στην επίθεση, Λημνιός και Δουβίκας θα είναι οι πιθανότατα οι δύο εξτρέμ, με τον Γιακουμάκη στην κορυφή της.

Βελγική σφυρίχτρα

Ο 38χρονος Βέλγος Έρικ Λάμπρεχτς, γεννημένος στη Λίμα του Περού, θα σφυρίξει τον αγώνα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Είχε διαιτητεύσει τον αγώνα Κοπεγχάγη – ΠΑΟΚ 1-2 για το Conference League στις 21 Οκτωβρίου 2021. Είναι ο 10ος διαιτητής από το Βέλγιο, που θα διαιτητεύσει αγώνα της Εθνικής. Ο Φρανκ Ντε Μπλίκερε έχει τρεις αγώνες, ενώ άλλοι οκτώ από έναν. Με Βέλγο διαιτητή η Εθνική μας έχει πετύχει το 8-1 επί της Φινλανδίας το 1978, αλλά έχασε και 5-1 από την ίδια χώρα το 2001.

Διαιτητής: Έρικ Λάμπρεχτς (Βέλγιο)

Βοηθοί: Ριέν Βανιζέρ (Βέλγιο), Τζο Ντε Βιρντ (Βέλγιο)

Τέταρτος: Νέιθαν Φερμπούμεν (Βέλγιο)

VAR: Μπραμ Φαν Ντρίσε (Βέλγιο)

AVAR: Αλεξάντρε Μπουκό (Βέλγιο)

Αναλυτικά, το πρόγραμμα αγώνων του ομίλου της Ελλάδας:

1η αγωνιστική (2 Ιουνίου)

Κύπρος – Κόσοβο (19:00)

Β. Ιρλανδία – Ελλάδα (21:45)

2η αγωνιστική (5 Ιουνίου)

Κύπρος – Β. Ιρλανδία (19:00)

Κόσοβο – Ελλάδα (21:45)

3η αγωνιστική (9 Ιουνίου)

Κόσοβο – Β. Ιρλανδία (21:45)

Ελλάδα – Κύπρος (21:45)

4η αγωνιστική (12 Ιουνίου)

Β. Ιρλανδία – Κύπρος (16:00)

Ελλάδα – Κόσοβο (21:45)

5η αγωνιστική (24 Σεπτεμβρίου)

Β. Ιρλανδία – Κόσοβο (19:00)

Κύπρος – Ελλάδα (21:45)

6η αγωνιστική (27 Σεπτεμβρίου)

Κόσοβο – Κύπρος (21:45)

Ελλάδα – Β. Ιρλανδία (21:45)

Η Ελλάδα στο Nations League

Είναι η τρίτη διοργάνωση του UEFA Nations League και η Εθνική Ελλάδος θέλει να προβιβαστεί στην League B. Δεν το κατάφερε στην πρώτη συμμετοχή της στη διοργάνωση το 2018, αλλά και το 2020, όταν έμεινε αήττητη, αλλά την πέρασε βαθμολογικά η Σλοβενία. Τότε κόστισαν πολύ οι ισοπαλίες με το Κόσοβο…

Σε 12 παιχνίδια στη διοργάνωση η Εθνική έχει έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες, με τέρματα 10-6. Δεν έχει δεχτεί γκολ σε οκτώ παιχνίδια, ενώ δεν έχει σκοράρει σε πέντε. Δέχτηκε μόλις ένα γκολ στα έξι παιχνίδια της τελευταίας διοργάνωσης, αυτό από το Κόσοβο.

Ο Κώστας Φορτούνης και ο Τάσος Μπακασέτας έχουν αγωνιστεί σε 11 από τους 12 αγώνες της Εθνική, ενώ ακολουθούν ο Ζέκα με 10 και ο Δημήτρης Κουρμπέλης με 9. Οι δύο πρώτοι σε συμμετοχές, Φορτούνης και Μπακασέτας, έχουν και από δύο γκολ στη διοργάνωση. Μόνο ο Φορτούνης έχει σκοράρει και στις δύο διοργανώσεις.

Η ιστορία με τη Β. Ιρλανδία

Όταν ακούει κάποιος το όνομα της Βορείου Ιρλανδίας στο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί παρά να μην σκέφτεται το παιχνίδι του Οκτωβρίου του 2003. Εκείνο που με το εύστοχο πέναλτι του Βασίλη Τσάρτα οριστικοποίησε την πρόκριση στα τελικά του EURO 2004, για να ακολουθήσει ο θρίαμβος.

Σε επτά αγώνες η Εθνική μας έχει τέσσερις νίκες και τρεις ήττες. Έχασε τα δύο τελευταία στα προκριματικά του EURO 2016.

Αναλυτικά:

Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αγώνες 4 (2 νίκες και 2 ήττες)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου αγώνες 8 (1 νίκη και μια ήττα)

Φιλικοί αγώνες 1 (1 νίκη)

Το γήπεδο

Σε ένα από τα παλιότερα γήπεδα, ως τοποθεσία, καθώς έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές, που είναι και η φυσική έδρα της Βόρειας Ιρλανδίας, θα φιλοξενηθεί η Εθνική. Το Γουίντσορ Παρκ στο Μπέλφαστ, άλλωστε, έχει φιλοξενήσει και τα τρία παιχνίδια που έχει δώσει η Ελλάδα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πέρα από αυτά τα παιχνίδια, έχουν παίξει εκεί και δύο ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και πανηγύρισαν πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός όταν το 1984-85 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με το 3-3 εναντίον της Λίνφιλντ, ενώ η Ξάνθη το 2014 στα προκριματικά του Europa League νίκησε με 2-1 στην παράταση την ίδια ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέλει, Ελλάδας,thelei, elladas