Φινλανδία: Μπορεί να αγοράσουμς τουρκικά drones αν ενταχθούμε NATO

Η Φινλανδία έχει ξεκινήσει μια «επίθεση φιλίας» προκειμένου να αλλάξει η άποψη της Τουρκίας αναφορικά με  το θέμα ένταξης της στο ΝΑΤΟ, προτείνοντας ότι θα μπορούσε να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να χαλαρώσει τους κανόνες πώλησης όπλων, επιμένοντας μάλιστα ότι ήταν σκληρή απέναντι στην τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, o Πέκκα Χααβίστο, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε την Τετάρτη

ότι η σκανδιναβική χώρα και η Τουρκία θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες όπλων μεταξύ τους εάν και οι δύο ήταν μέλη της δυτικής συμμαχίας.

«Υπάρχει κάποια τεχνολογία όπλων από την Τουρκία που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη Φινλανδία . Όλοι έχουν παρακολουθήσει αυτά τα drones και άλλα συστήματα. Αλλά δεν θέλω να βιάζομαι πριν από τα γεγονότα. Ας δούμε πρώτα την κατάσταση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Τουρκία κρατά επί του παρόντος στον πάγο τις αιτήσεις του ΝΑΤΟ τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη Σουηδία και τις έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες και ότι έχουν εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας.

«Μια κίνηση αγοράς τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών - πιθανότατα του Bayraktar TB2 που έχει αναπτυχθεί από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των ρωσικών δυνάμεων - θα θεωρηθεί ως θετική χειρονομία στην Άγκυρα», σημειώνουν οι Financial Times

.

Μεγάλο μέρος της οργής της Τουρκίας για την προσπάθεια των σκανδιναβικών εθνών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ φαίνεται να στρέφεται κατά της Σουηδίας , η οποία έχει μακρά ιστορία στην αποδοχή Κούρδων αιτούντων άσυλο και είχε επαφή με συριακές ομάδες που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες.

Ο Χααβίστο είπε ότι η Φινλανδία δεν είχε απαγόρευση όπλων στην Τουρκία και ότι οι εξαγωγές αποφασίζονται κατά περίπτωση, αλλά πρόσθεσε ότι το να είσαι συνεταίρος-μέλος του ΝΑΤΟ θα λαμβάνεται υπόψη σε οποιαδήποτε απόφαση εξαγωγής, δεδομένης της δέσμευσης συλλογικής άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ενώ η Φινλανδία έχει μια σχετικά μέτρια βιομηχανία όπλων, η Σουηδία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της, όπου κυριαρχεί η Saab, η οποία κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ξεχωριστά, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog λέγοντας ότι «Η Φινλανδία παίρνει στα σοβαρά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μαζί με μια φωτογραφία του να βάζει λουλούδια το 2015 με τον Τούρκο ομόλογό του μετά από μια τρομοκρατική επίθεση.

«Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και εργάζεται ενεργά για την αποτροπή της. Η προσέγγιση και οι πράξεις της Φινλανδίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ήδη πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη γενική γραμμή των χωρών του ΝΑΤΟ, επίσης όσον αφορά την τρομοκρατία που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Επίσης, από αυτή την άποψη, πληρούνται οι προϋποθέσεις της ιδιότητας μέλους μας», έγραψε ο Niinistö .

Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από την ξαφνική αντίθεση της Τουρκίας μετά τις αρχικές δεσμεύσεις υποστήριξης από τον Ερντογάν προς το Niinistö και μεταξύ των υπουργών.

Τα σχόλια της Φινλανδίας ακολούθησαν αυτά της Σουηδίας που προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει την Τουρκία ότι δεν είχε απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Άγκυρα. Ο Karl Evertsson, επικεφαλής του τμήματος ελέγχων στρατιωτικού εξοπλισμού στην Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων, τη σουηδική γραφειοκρατία που εγκρίνει όλες τις εξαγωγές όπλων, είπε στους Financial Times ότι δεν υπήρχε εμπάργκο ακόμη και αν δεν είχαν εκδοθεί άδειες στην Τουρκία από το 2018.

«Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα συμφέροντα της σουηδικής άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Αυτά τα ενδιαφέροντα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Το εάν και πώς η πολιτική ελέγχου των εξαγωγών της Σουηδίας επηρεάζεται από μια σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που πιθανότατα θα εξεταστεί σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιλανδία, Μπορεί, NATO,filandia, borei, NATO