Θα εξετάσουν νέες επιθέσεις αν δεν σταματήσουν οι Χούθι, λέει ο Υπ. Άμυνας ΗΒ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς είπε πως η χώρα του θα εξέταζε την πιθανότητα περαιτέρω επιθέσεων κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη αν οι ίδιοι δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο BBC είπε ότι «η εγγύηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας είναι απίστευτα σημαντική. Έχουμε πει λοιπόν πως ήταν μία διακριτική δράση. Ασφαλώς αν οι Χούθι δεν σταματήσουν, θα πρέπει να το ξαναδούμε».

Σε

άλλη συνέντευξή του, στο Sky News, ο κ. Σαπς δήλωσε πως, «ήμασταν πάντα σαφείς ότι πρόθεσή μας δεν είναι να μπούμε στην Υεμένη ή τίποτα τέτοιο, αλλά απλά να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ελπίζω μη διφορούμενο μήνυμα, στους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι ότι η συμπεριφορά τους στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν εντελώς απαράδεκτη».

Ερωτηθείς αν θα γίνουν κι άλλες βρετανικές επιθέσεις, απάντησε ότι «ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, διότι δεν είναι ότι θέλουμε να εμπλακούμε σε ενέργειες στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά εν τέλει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ένα διεθνές δικαίωμα».

Τις συνεντεύξεις ακολούθησε ομιλία του Υπουργού στο Lancaster House του κεντρικού Λονδίνου ενώπιον στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφων. Εκεί τόνισε ξανά πως οι επιθέσεις των Χούθι «δεν μπορούν να συνεχιστούν» και για αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε το «ξεκάθαρο μήνυμα» με τις επιθέσεις τη νύχτα της Πέμπτης.

Η ομιλία του αφορούσε γενικότερα την ετοιμότητα και τις ενέργειες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων σε ένα περιβάλλον στο οποίο «οι εχθροί μας κινητοποιούνται».

Έκανε συγκεκριμένες αναφορές στους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια από ενέργειες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, από μη κρατικούς παράγοντες, την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και τη «μαζική μετανάστευση».

Σε αυτούς τους κινδύνους, είπε, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρά με αύξηση της χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεων, με ένα όραμα που βασίζεται στους πυλώνες «αποτροπή, ηγεσία, άμυνα» και με την ανάπτυξη 20.000 στρατιωτών στο πρώτο μισό του 2024 σε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Οι εχθροί συγκεντρώνονται τριγύρω μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ηγούμαστε των συμμάχων μας σε οποιεσδήποτε συρράξεις έρθουν», κατέληξε ο κ. Σαπς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα