Νέος δημοτικός χώρος στάθμευσης επί της λεωφόρου Γ.Αυξεντίου στη Λάρνακα

Αρχίζει αύριο, Τρίτη και επίσημα την λειτουργία του ο νέος δημοτικός χώρος στάθμευσης που βρίσκεται επί της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, που στοίχισε περίπου 550 χιλιάδες ευρώ και διαθέτει συνολικά 92 χώρους, πέντε εκ των οποίων είναι για ΑμεΑ.

Τον δημοτικό χώρο παρέλαβε σήμερα επίσημα ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Δήμος δίνει προτεραιότητα στην απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση στον δημόσιο χώρο πεζών και ατόμων με δυσκολίες κινητικότητας, μεταξύ των οποίων, ΑμεΑ,

ηλικιωμένοι, γονείς με μικρά παιδιά και καροτσάκια θέλοντας να καταστήσει σταδιακά τη Λάρνακα σε μια "πράσινη πόλη". Το έργο έχει την δική του βαρύτητα, καθώς βρίσκεται σ’ έναν κεντρικό άξονα της πόλης και πλησίον της κεντρικής πλατείας Ακροπόλεως και της εισόδου του αστικού εμπορικού κέντρου».

Πρόσθεσε ότι «η διαμόρφωση του χώρου έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται σε μια σειρά από απαιτήσεις, τόσο από λειτουργικής όσο και αισθητικής πλευράς, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι θα προσφέρει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, καθώς και άνετους χώρους. Συγκεκριμένα, στην πρόσοψη του έργου διαμορφώθηκε ένας διάδρομος πρασίνου παράλληλα με τη διαδρομή του πεζοδρομίου, ο οποίος μελλοντικά θα προσφέρει έναν σκιερό και δροσερό χώρο διακίνησης και στάσης».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «έγιναν μικροί χώροι πρασίνου στον πλαγιόδρομο, ενώ στα άλλα δύο όρια του χώρου έγινε φράκτης πρασίνου σε όλο το μήκος τους».

Σήμερα, ανέφερε ο Δήμαρχος «επιτυγχάνεται ο στόχος πολλών χρόνων, γιατί ένας μεγάλος στόχος ήταν ακριβώς η άρση της επικινδυνότητας αλλά και της οχληρίας των υποστατικών που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο χώρο. Το θετικό είναι ότι καταφέραμε μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση με τους ιδιοκτήτες και τον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών, με αποτέλεσμα ο χώρος να παραχωρηθεί για πάρα πολλά χρόνια με εκμίσθωση στο Δήμο, με σκοπό την δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης.

Πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να κάνουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος να μην είναι απλώς χώρος στάθμευσης, από ένα κλασσικό χώρο, αλλά να δώσει και μια δόση πρασίνου και μια ομορφιά στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει επίσης σχεδιασμός για εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο χώρος έχει παραδοθεί, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Αρχής Ηλεκτρισμού, απέμεινε ο τελικός έλεγχος από την ΑΗΚ και υπολογίζουμε ότι σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «με τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου δώσαμε λύση σε ένα πρόβλημα υπαρκτό, που είναι οι χώροι στάθμευσης και για το εμπορικό κέντρο αλλά και για τις αναπτύξεις που προγραμματίζουμε να γίνουν στη περιοχή, όπως το νέο Δημαρχείο, η ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακροπόλεως, η πεζοδρομοποίηση και η τοποθέτηση πλακόστρωτων και άλλα. Υπολογίζουμε ότι με όλα τα έργα που θα δημιουργηθούν θα αυξηθεί και η εμπορευσιμότητα της περιοχής με την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων».

Σε ερώτηση για την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, ο Δήμαρχος απάντησε πως «θα γίνει ένας μεγάλος ιδιωτικός χώρος, χωρητικότητας 200 περίπου οχημάτων, δίπλα από ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αγίου Λαζάρου. Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές άδειες και αναμένεται ότι οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του χρόνου».

Ερωτηθείς για την επέκταση του χώρου στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς, απάντησε ότι «θα δούμε αυτό το θέμα και σε συνάρτηση με την ιδιωτική επένδυση για το νέο χώρο στάθμευσης. Η επέκταση θα διαθέτει 200 χώρους στάθμευσης, εάν υπάρχει χωρητικότητα, αφού ουσιαστικά μιλάμε για ένα ώριμο έργο, τριών ορόφων και με κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο ετοιμαζόμαστε να βγούμε σε προσφορές».

Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική πρόταση του έργου έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΡΜΩΝ Χώρος Αρχιτεκτονικής Ε.Π.Ε, η μελέτη και η επίβλεψη έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας, η εκτέλεση του έργου, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, έγινε από την Εταιρεία Κυπρής και Γεράνης Κατασκευές Λτδ .

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα