Θα επιστρέψει σε λαϊκή βάση

Ν. Χατζηγιάννης: Ο Συνεργατισμός δεν θα πάει μπροστά αν μείνει στα χέρια του κράτους
Μεθαύριο η ειδική γενική συνέλευση για τη νομική συγχώνευση 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε ένα

Την επιστροφή του Συνεργατισμού σε μια «ευρεία, λαϊκή βάση» ευαγγελίζεται η διοίκησή του, καθώς ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας (ΚΣΤ), Νικόλας Χατζηγιάννης,

ανέφερε ότι στα χέρια του κράτους το πιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να κινηθεί προς τα εμπρός και να πετύχει τους στόχους του.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός είναι σε μια φάση συνεχούς αλλαγής, η οποία ξεκίνησε από το 2014.

Δεν ήταν μέρος του σχεδίου
Στην Ειδική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, εξάλλου, προωθείται η νομική συγχώνευση από 18 Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα σε ένα, γεγονός που δεν ήταν μέρος του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Διοίκηση θεωρεί ότι αυτή είναι η βέλτιστη δομή που πρέπει να έχει ο Συνεργατισμός κι αυτό για να επιτευχθεί αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννης, τα 18 ΣΠΙ θα συγχωνευτούν στην ΚΣΤ, έτσι ώστε να υπάρχει μια οντότητα.

«Αυτό είναι η νομική πτυχή, καθώς η λειτουργική συγχώνευση είχε αρχίσει να υλοποιείται εδώ κι ένα χρόνο. Επομένως, μιλάμε πλέον για έναν καθαρά ενιαίο Συνεργατισμό, για να μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα και αποτελεσματικά, ώστε να επιτύχει τους στόχους του», είπε.

Μεγάλος ο αριθμός
Αναφορικά με τον αριθμό των καταστημάτων που θα υπάρχουν μετά τη συγχώνευση, αυτά θα ανέρχονται περίπου στα 250, αριθμό τον οποίο ο κ. Χατζηγιάννης χαρακτήρισε «μεγάλο» για τα οικονομικά μεγέθη του Συνεργατισμού.

Έτσι κι αλλιώς, πρόσθεσε, στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης υπήρχε πρόνοια για μείωσή τους, καθώς περίπου το 1/3 από αυτά υπολειτουργεί. Όπως είπε, γίνεται ένας σχεδιασμός έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι ανάγκες σε καταστήματα, τόσο βάσει των μεγεθών, όσο και του πελατολογίου.

Ενδεικτικά, σημείωσε, τα καταστήματα που έχει ο Συνεργατισμός, ξεπερνούν σε αριθμό τα καταστήματα όλου του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.

Επανασχεδιασμός του δικτύου
«Έχουμε μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, γι’ αυτό θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το δίκτυο, ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρώτος στόχος είναι τα καταστήματα να μειωθούν από 250, στα 200, όπως είχε προβλεφθεί και από την Κομισιόν.

«Εδώ χρειάζεται σίγουρα η εμπλοκή της βάσης, δηλαδή, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός, όπως είχε γίνει παλαιότερα», είπε.

Μονόδρομος η εισαγωγή στο ΧΑΚ
Αναφορικά με την εισαγωγή του Συνεργατισμού στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, και μάλιστα στην κύρια αγορά, η οποία αποτελεί στόχο για το 2017, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτό θα σημάνει την πρόσβαση σε μια οργανωμένη αγορά, γεγονός που χαρακτήρισε ως «μονόδρομο».

«Δεν νοείται ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να μην έχει πρόσβαση σε οργανωμένη αγορά. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Ανεβάζει το επίπεδο της λειτουργικότητας και της ασφάλειας, δίνει πρόσβαση σε κεφάλαια και μάλιστα ανά πάσα στιγμή, αλλά το σημαντικότερο είναι η επαναφορά της ιδιοκτησίας του Συνεργατισμού σε μια ευρεία και εγχώρια λαϊκή βάση. Θέλουμε να σχεδιάσουμε ξανά το τρίπτυχο του μέλους-πελάτη-ιδιοκτήτη», τόνισε.

Μόνο ένας-δύο οι μεγάλοι επενδυτές
Ερωτηθείς, αν θέλει ο Συνεργατισμός να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν 3-5 επενδυτές οι οποίοι θα καταλήξουν να κατέχουν από ένα μεγάλο μετοχικό ποσοστό κι αυτό διότι η φιλοσοφία και οι στόχοι του Συνεργατισμού, είναι πολύ διαφορετικά από αυτήν τη μετοχική σύνθεση.

«Να υπάρχουν ένας ή δύο επενδυτές με μεγαλύτερο ποσοστό, αυτό ναι, χρειάζεται και θα επιδιωχτεί, αλλά όχι το μοντέλο που είπαμε προηγουμένως. Αυτό αποτυπώνεται και στο ψήφισμα που έχει κατατεθεί για την Ειδική Γενική Συνέλευση».

«Το να βρίσκεται ο Συνεργατισμός στα χέρια του κράτους, δεν του επιτρέπει να μετέχει σε έναν υγιή ανταγωνισμό», είπε και επικαλέστηκε τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, που έκανε λόγο περί αυτού.

«Χρειάζεται να φύγουμε από αυτό το μοντέλο το συντομότερο δυνατό και να επανέλθουμε στο μοντέλου, όπου οι πελάτες μας θα νιώθουν ότι συμμετέχουν στον ίδιο το Συνεργατισμού, ώστε να μπορούν να επηρεάσουν το πώς κινείται. Αυτό θα διαφυλάξει τον κυπριακό χαρακτήρα, την ιστορία και τον χαρακτήρα και το μέλλον του Συνεργατισμού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα