Τεταμένο κλίμα

Θρίλερ με δύο Τούρκους πραξικοπηματίες που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα
«Ράδιο αρβύλα» τα όσα μεταδόθηκαν από διάφορες ιστοσελίδες, ότι δήθεν κατέπεσε στην περιοχή των Ιμίων ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένα διπλωματικό θρίλερ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με πρωταγωνιστές δύο Τούρκους βατραχανθρώπους που ήταν καταζητούμενοι στη χώρα τους, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το μεσημέρι. Οι δύο χαμηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί κατέθεσαν πριν από τρεις ημέρες αίτηση ασύλου, χωρίς να διευκρινίζουν πότε και από πού μπήκαν στην Ελλάδα,

με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να εκκρεμεί το αίτημά τους.

Πηγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας υποστήριξε πως οι τουρκικές Αρχές δεν διευκρινίζουν για ποιο λόγο οι συγκεκριμένοι αναζητούνται, όμως φαίνεται να μπήκαν στην Ελλάδα τη Δευτέρα. Εντούτοις πληροφορίες, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη, λένε πως οι έρευνες των Τούρκων γίνονται επειδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ανήκουν στην ομάδα των στρατιωτικών που ετοίμαζαν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι.

Μεταφέρουν τις διαφορές στην Ελλάδα
Κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση, επισήμανε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Έθνος» ότι οι γκιουλενιστές προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα ως πεδίο επίλυσης των διαφορών τους με τον Ερντογάν. Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψει να «μεταφερθούν» στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας.

Όλα αυτά μέχρι στιγμής μεταδίδονται σε επίπεδο πληροφοριών, ενώ οι κινήσεις των ελληνικών Αρχών είναι προσεκτικές, καθώς η υπόθεση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς στο ήδη τεταμένο κλίμα και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολύ σύντομα.

Και fake news
Μέσα σε όλα είναι και η πληροφορία που διακινήθηκε και μεταδόθηκε από διάφορες ιστοσελίδες, ότι ένα ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που πετούσε στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων δήθεν... κατέπεσε.

Προφανώς κάποιοι μπέρδεψαν είδηση που μεταδόθηκε από ορισμένες τουρκικές ιστοσελίδες, όχι όμως από τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας όπως η «Hurriyet» ή το CNN Turk, ότι ένα τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές πτήσεις στην περιοχή γύρω από τα Ίμια.

Η είδηση, προφανώς χωρίς να διασταυρωθεί και προτού επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, βγήκε στον αέρα από διάφορες ιστοσελίδες, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε είτε «μεταμορφώθηκε» σε κείμενα με τίτλους του τύπου θρίλερ με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στα Ίμια.

Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκαν τουρκικά ΜΜΕ, «το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλάδας) για 15 λεπτά», με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για «δύο εξορμήσεις». Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ακόμη ότι «μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθούσαν από τη Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών».

Ελλαδικά ΜΜΕ συνομίλησαν με ανώτατο αξιωματικό του ΓΕΕΘΑ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υψηλόβαθμος παράγοντας του ελληνικού Πενταγώνου ανέφερε: «Δεν έχει συμβεί τίποτα στα Ίμια. Το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων δεν έχει σημειώσει το παραμικρό».

Βόλτες στο Αιγαίο κάνει το Τσεσμέ
Με τη NAVTEX 244/17 που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το TCG CESME πραγματοποιεί υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Οι κινήσεις του τουρκικού ωκεανογραφικού δεν παρακολουθούνται από κάποιο ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ενώ δεν συνοδεύεται ούτε από κάποιο τουρκικό πλοίο.

Από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντι-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνου, όπου αναφέρεται πως ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει τη συγκεκριμένη ΝAVTEX με αριθμό 244/17, γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Όλα αυτά, την ώρα που η Άγκυρα τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο. Με στοχευμένη παραγωγή βίντεο από τα Ίμια αλλά και με πραγματικές προκλήσεις κορυφώνει την ένταση μέρα με την ημέρα. Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία, ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής σημαίας σε όλο το Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα