Τετ α τετ Αναστασιάδη – Άιντα στο Προεδρικό

Μετά το φιάσκο της πρωτοβουλίας του για εκτόνωση της κρίσης, η οποία εξέθεσε τον ίδιο και τη Λευκωσία, επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Στις 9 το πρωί ο κ. Άιντα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να καταστήσει σαφές στον κ. Άιντα ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να δώσουν την

πραγματική εικόνα για το ποια πλευρά ευθύνεται για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, καθώς όπως διαφαίνεται από την έκθεση του ΓΓ, Μπαν Κι- μουν, για το Κυπριακό τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται να υιοθετούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Αναμένεται επίσης να συζητηθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων.Η επίσκεψη του κ. Έιντε στο νησί έχει επίσης στόχο την προετοιμασία της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου, για το Κυπριακό ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για την πρώτη ενημέρωση των μελών του ΣΑ από το Νορβηγό διπλωμάτη μετά το διορισμό του.Χθες το απόγευμα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Μετά τη συνάντησή, ο κ. Άιντα ανέφερε ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία, ενώ προειδοποίησε για τυχόν αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Άιντα αναχωρεί από την Κύπρο αργά σήμερα το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα