Τερματισμό της κατοχής ζήτησαν οι Κύπριοι του Λονδίνου

Με την καθιερωμένη ετήσια πορεία από την τουρκική πρεσβεία προς την κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, η κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε την Κυριακή τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση, που όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Στην ομιλία του ο υπουργός είπε ότι, τιμώντας τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, «οφείλουμε ενωμένοι και

ομόθυμοι να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος».

«41 χρόνια αγώνων και προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος είναι πραγματικά πάρα πολλά», είπε ο κ. Κουγιάλης, «ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως το δίκαιο του αγώνα μας αναγνωρίζεται ξεκάθαρα από αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε ότι οι προσπάθειες για συνολική λύση θα πρέπει να συνεχιστούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και κυρίως με αποφασιστικότητα και βούληση λύσης. Εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να συνειδητοποιήσουν σύντομα τα αμοιβαία και μακροπρόθεσμα οφέλη από μια συνολική λύση.

«Σήμερα, φαίνεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε στα πλαίσια μιας διαδικασίας που είναι δυνατόν να οδηγήσει επιτέλους σε ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί δημιουργεί την ελπίδα επικράτησης της ειρήνης σε όλο το νησί. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, εκφράζοντας την ελπίδα να συμβάλει προς μία λύση και η Τουρκία.

Το συγκεντρωμένο στην πλατεία Τραφάλγκαρ πλήθος χαιρέτισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρήστος Καραολής, που είπε ότι το συλλαλητήριο είναι μία υπενθύμιση του συνεχιζόμενου δράματος που βιώνει η Κύπρος. Χαιρέτισε την ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ως μία εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες, τονίζοντας πάντως ότι η σελίδα στην Κύπρο δε θα αλλάξει αν δεν αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα.

Σχολίασε επίσης ότι η εκδήλωση είναι μία «επέτειος της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας» να καταστήσει υπόλογη για τις ευθύνες της την Τουρκία. Είπε επίσης ότι η παροικία είναι στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη, της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και του λαού της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία να στηρίξει με έργα τις διαπραγματεύσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο να ασκήσει την πίεση που μπορεί επί της Άγκυρας.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν και πολλοί Βρετανοί νυν και πρώην κοινοβουλευτικοί που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και διαρκή λύση, δηλώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους για ευτυχή έκβαση των τρεχουσών συνομιλιών.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας είχε επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία με το οποίο επισημαίνονταν οι πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα σε σχέση με την Κύπρο. Το κείμενο με την υπογραφή του κ. Καραολή καλούσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό ώστε να επανενωθεί το νησί με διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους.

Ψήφισμα επιδόθηκε και στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ, στο οποίο αναφερόταν ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει ώστε να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, για να πειστεί αυτή να εμπλακεί θετικά και εποικοδομητικά προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα