Τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας;

Συζήτηση σχετικά με τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, προανήγγειλε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, με το αιτιολογικό ότι η χώρα έχει σοβαρά ελλείμματα όσον αφορά στη δημοκρατία και την οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί "κόκκινη γραμμή" που εμποδίζει

τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Κερν αύξησε τους τόνους της κριτικής του σε μια συνέντευξη στον αυστριακό σταθμό ORF. "Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί `Reset`" (επανεκκίνησης), είπε, καλώντας τις συνομιλίες ένταξης "διπλωματική μυθοπλασία".

"Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας).... Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή", δήλωσε.

Ερωτηθείς αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία "θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα", είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα