Τέλος η δωρεάν μουσική από το Spotify;

Αν και οι streaming υπηρεσίες είναι η μόνη πειστική απάντηση στην πειρατεία, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες αντιδρούν στα πενιχρά έσοδα από την online διανομή των τραγουδιών τους

Επικαλούμενο εμπιστευτική πληροφόρηση, το Digital Music News προαναγγέλλει το τέλος της δωρεάν υπηρεσίας του Spotify, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ακούν online

τη μουσική της αρεσκείας τους, μέσα από έναν πλούσιο κατάλογο με αρκετά εκατομμύρια τραγούδια.

Μέχρι σήμερα οι περιορισμοί της δωρεάν έκδοσης αφορούν στην παρεμβολή διαφημίσεων, την αδυναμία επιλογής της σειράς αναπαραγωγής των τραγουδιών μιας λίστας ή ενός άλμπουμ και τον περιορισμό που δεν επιτρέπει το κατέβασμα τραγουδιών για offline ακρόαση, όταν με την premium - επί πληρωμή - έκδοση είναι δυνατό το downloading μέχρι και 10.000 τραγουδιών σε έως και πέντε διαφορετικές συσκευές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις αρχές του 2016 το Spotify θα είναι προσβάσιμο μόνο σε όσους πληρώνουν, ενώ ακόμα και αν παραμείνει ενεργή η δωρεάν πρόσβαση, αυτή θα περιορίζεται σε έναν συγκριτικά μικρό μουσικό κατάλογο και την αναπαραγωγή ενός ορισμένου αριθμού τραγουδιών ανά ημέρα.

Σήμερα το Spotify συγκεντρώνει 75 εκατομμύρια χρήστες, ωστόσο λιγότεροι από το ένα τρίτο (περίπου 20 εκατ.) είναι ενεργοί συνδρομητές, πληρώνουν δηλαδή μηναία συνδρομή -στην Ελλάδα κοστίζει 6,99 ευρώ τον μήνα.

Εικάζεται ότι αιτία των επερχόμενων αλλαγών στο μοντέλο χρήσης είναι η λήξη της συμφωνίας ανάμεσα στο Spotify και τρεις δισκογραφικές εταιρείες -Universal, Sony και Warner. Η συμφωνία χρήσης των μουσικών τους καταλόγων έχει καταληκτική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου και οι δισκογραφικές πιέζουν προς την κατεύθυνση αναπροσαρμογή της, με σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων.

Αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι υπηρεσίες μουσικού streaming είναι η μόνη πειστική απάντηση στην πειρατεία και την παράνομη ψηφιακή διακίνηση της μουσικής, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες αντιδρούν στα πενιχρά έσοδα από την online διανομή των τραγουδιών τους.

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσική σκηνής, όπως ο Prince, έχουν αποσύρει τη μουσική τους από υπηρεσίες όπως το Spotify. Αντ΄ αυτού, ο εκκεντρικός σταρ, υποστηρίζει τη νέα μουσική υπηρεσία που δημιούργησε ο Jay-Z, το Tidal, ακόμα και με την αποκλειστική διανομή των νέων του τραγουδιών.

Την ίδια στιγμή η Apple Music, η αντίστοιχη μουσική υπηρεσία που λανσάρισε η αμερικανική εταιρεία μαζί με την πιο πρόσφατη αναβάθμιση του iOS και του iTunes, υπολογίζεται ότι μετρά περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές. Η Apple προσέφερε δωρεάν τρίμηνη συνδρομή και η ανανέωση της Apple Music αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αρχίσει να χρεώνει τους συνδρομητές, μαζί με τη διάθεση του iOS 9.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα