Τα στοιχήματα της νέας χρονιάς

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο Υπουργός Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας το 2016
Η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει, να εδραιώσει και να ενδυναμώσει την ανάκαμψη που επετεύχθη το 2015, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς «ευχολόγια», σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ

Η πραγματική Οικονομία κατέγραψε την πρώτη ανάκαμψη το 2015, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και κάτι».

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο τι πρέπει να περιμένουμε στην κυπριακή οικονομία

για το νέο έτος, μίλησε για το πώς αξιοποιείται η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει, να εδραιώσει και να ενδυναμώσει την ανάκαμψη που επετεύχθη το 2015, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς «ευχολόγια» και «συμπεριφορές, νοοτροπίες και επιλογές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν κι οδήγησαν την Οικονομία στον εκτροχιασμό», κάνοντας λόγο για έναν απολύτως υλοποιήσιμο στόχο.

«Τα δεδομένα είναι ευνοϊκά», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η αναβλητικότητα, η ατολμία και η μετάθεση λήψης δύσκολων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμιστικών αποφάσεων δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Καθησυχάζει για τις μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Κυβέρνηση έχει λάβει απάντηση σχετικά με τις προτάσεις που απεστάλησαν, ο Υπουργός τόνισε ότι η επικοινωνία με την Τρόικα είναι συνεχής και παρέπεμψε για διευκρινήσεις στον αρμόδιο Υπουργό. Επί της ουσίας, τόνισε, δεν τίθεται πλέον ζήτημα αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ, αλλά αυτό που προκρίνεται και είναι στόχος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ παραγωγής και δικτύων, αναφέροντας ότι δεν είναι πλέον στον προγραμματισμό της παρούσας Κυβέρνησης η αποκρατικοποίηση.

«Αυτό καταγραφόταν ως μια προοπτική για το 2018, μετά από αξιολόγηση των δεδομένων», πρόσθεσε. Αυτό που χρειάζεται η Οικονομία μας και για τον ανταγωνισμό, είπε, είναι ο διαχωρισμός. «Είναι εφικτή η συμφωνία και στο εσωτερικό και με τους δανειστές και μπορούμε να εξασφαλίσουμε και τη δική τους συναίνεση», πράγμα που στηρίζει, όπως είπε, στα αντικειμενικά δεδομένα. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία μεταβολή ούτε στα εργασιακά της Αρχής, ούτε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Δεν δικαιολογείται εκτροχιασμός
«Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο θέμα της Cyta, να βρούμε διέξοδο αλλά και να αποφύγουμε τις επιπλοκές», ανέφερε ο Υπουργός. Όπως είπε, η αποκρατικοποίηση της Cyta είναι μέσα στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνει τώρα καθώς θα πρέπει να κατατεθεί εκ νέου το νομοσχέδιο στη Βουλή, γύρω στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017. Τόνισε επίσης ότι για να λάβει η Κύπρος την επόμενη δόση και να διατηρήσει την αξιοπιστία της θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα με την ίδρυση νέας εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες.

«Να κάνουμε αυτό το βήμα που έχει σημασία και όφελος γιατί θα λειτουργεί πιο ανταγωνιστικά η Cyta. Θα λειτουργεί πιο ανταγωνιστικά και θα έχουμε την ευκαιρία στους επόμενους μήνες να αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή και αν δεν είναι ικανοποιητική η πρόταση πάλι ο τελικός λόγος θα είναι στη Βουλή. Δεν δικαιολογείται εκτροχιασμός του προγράμματος στο στάδιο που έχει φτάσει με αποτέλεσμα να χάσουμε τη δόση και να πληγεί η αξιοπιστία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν θα πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα ουσιαστικό εκσυγχρονιστικό βήμα σε έναν ζωτικό τομέα όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες».

Δεν θα χαθεί κι ο κόσμος…
Σχετικά με την επόμενη δόση των 400 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι για να ληφθούν τα χρήματα θα πρέπει να ικανοποιήσουμε τα παραπάνω προαπαιτούμενα, ωστόσο εμφανίστηκε για άλλη μια φορά καθησυχαστικός για τον ρόλο που θα παίξει η ενδεχόμενη απώλεια της δόσης στην Οικονομία. «Δεν θα καταστραφούμε οικονομικά, δεν κρέμεται πλέον η κυπριακή Οικονομία από μια κλωστή, η δυνατότητα του Κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις δεν εξαρτάται από μια δόση. Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε την άνοιξη του 2013, όχι η σημερινή», είπε, αλλά διευκρίνισε ότι θα υπάρξει κόστος από αυτήν την απώλεια, όσον αφορά στην αξιοπιστία της χώρας.

«Θα είναι μια ένδειξη πως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και ότι αρχίζουμε ξανά να αναβάλλουμε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», συμπέρανε και αποσύνδεσε το όλο ζήτημα από το πολιτικό κόστος εν όψει βουλευτικών εκλογών. «Αν είναι το πολιτικό κόστος ενόψει βουλευτικών που κάποιοι σκέφτονται, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το πολιτικό κόστος θα το έχουμε όσοι αναβάλλουμε τέτοιες αλλαγές και όσοι κρύβουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα και όχι όσοι προωθούμε αποφασιστικά τέτοιες μεταρρυθμίσεις».

Επιπροσθέτως, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Οικονομία το 2016, επισήμανε ότι «πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεπείς», συμπληρώνοντας ότι η Οικονομία ξαναβρίσκει τον βηματισμό και την προοπτική της «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, καθώς δεν έχουμε ξεπεράσει όλες τις συνέπειες της ύφεσης».

Όχι στα προεκλογικά κριτήρια
«Φοροελαφρύνσεις μέσα στο 2016 θα έχουμε μόνο εάν διατηρηθεί η συνετή διαχείριση των οικονομικών. Αυτή η διαχείριση έφερε αποτελέσματα, τα οποία καθιστούν αυτή την προοπτική ορατή και εφικτή», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτές είναι στις στοχεύσεις της Κυβέρνησης, ωστόσο για να επιτευχθεί πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχεία. «Έχουμε νομοθετική πρόταση ενώπιον της Βουλής για το δημόσιο μισθολόγιο τα επόμενα χρόνια. Αν ξέρουμε ότι έχουμε εγκεκριμένη αυτή τη ρύθμιση τότε θα είναι σε θέση να δουλέψει επί των νέων φοροελαφρύνσεων. Δεν θα είναι με προεκλογικά κριτήρια που θα λάβουμε τέτοιες αποφάσεις. Εντός του έτους, αλλά μετά τις εκλογές, είναι στα ζητήματα τα οποία θα αξιολογήσουμε, νοουμένου ότι πορεία της Οικονομίας μας το επιτρέψει», είπε.

Θα πάρει χρόνο η λίστα Λαγκάρντ
Προχωράει η έρευνα για τη Λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, καθώς έχουν επιβληθεί, όπως ανέφερε, οι πρώτες φορολογίες. «Η διαδικασία εξέτασης εκείνης της πρόρρησης που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τη γαλλική κυβέρνηση είναι σε προχωρημένο στάδιο», και πρόσθεσε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν. Ερωτηθείς για το πόσα χρήματα έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία μετά την αξιοποίηση της λίστας, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα τα ποσά, μιας και η επιβολή φορολογίας δεν ισοδυναμεί με είσπραξη. «Μπορεί ο φορολογούμενος να διαφωνήσει και να ζητήσει επανεξέταση, αλλά έχει ξεκινήσει ο έλεγχός του και στη βάση του έχουν επιβληθεί και οι πρώτες πληροφορίες».

Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο πρώην τραπεζίτης που απέσπασε το αρχείο της Ελβετικής Τράπεζας HSBC και βοήθησε στην ετοιμασία της λίστας Λαγκάρντ, ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο έφορος φορολογίας κατέχει μόνο το 1/3 των ονομάτων που σχετίζονται με την Κύπρο. Όπως είχε επισημάνει ο ίδιος, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από την Κυβέρνηση για την εξασφάλιση των στοιχείων που υπολείπονται, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση των κυπριακών Αρχών, γεγονός που αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρον τα διαθέσιμα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα