Τα σενάρια για την Προεδρία της Βουλής

Λίγες μόνο ώρες πριν από την εκλογή Προέδρου της Βουλής υπάρχει ανάγκη κατανόησης των πιθανών σεναρίων για την έκβαση του αποτελέσματος.

Πιο κάτω αναλύονται τα 3 επικρατέστερα σενάρια με γνώμονα τη δυνατότητα εκλογής. Δίνεται απάντηση το εξής ερώτημα: Ποιος θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής; Εξετάζονται οι επιλογές και οι κινήσεις των κομμάτων στη βάση δύο παραδοχών: Πρώτο, η εξέλιξη της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από την προοπτική

συνεργασίας των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και τις αντιδράσεις που αυτή θα προκαλέσει στη στάθμιση των επιλογών και των κινήσεων του ΔΗΣΥ, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Δεύτερο, εξετάζεται μια διαδικασία κατά την οποία τα κόμματα θα ψηφίσουν στη βάση των ποσοστών που εξασφάλισαν στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2016, δηλαδή θα ψηφίσουν από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο κόμμα.


Τα σενάρια είναι τα εξής:

1. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι) συμφωνούν σε ένα κοινό υποψήφιο (πιθανότερα στο Μ. Σιζόπουλο) και τον στηρίζουν. Συγκεντρώνουν 20 ψήφους.

1.1. Εάν τον υποψήφιο αυτό στηρίξει και το ΕΛΑΜ, τότε οι ψήφοι γίνονται 22.
1.2. Ο υποψήφιος αυτός εκλέγεται είτε από τη δεύτερη ψηφοφορία, αφού θα συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων (22), είτε στην τρίτη ψηφοφορία, εάν στη δεύτερη δεν πάρει στήριξη από το ΕΛΑΜ.
1.2.1 Ο υποψήφιος αυτός μπορεί να εκλεγεί στην τρίτη ψηφοφορία και χωρίς τη στήριξη του ΕΛΑΜ, συγκεντρώνοντας 20 ψήφους.
1.3. Το σενάριο αυτό ανατρέπεται σε περίπτωση που ο ΔΗΣΥ αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα ΑΚΕΛ (Α. Κυπριανού) στη δεύτερη ή στην τρίτη ψηφοφορία, ενδεχομένως προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα αποτρέψει την εκλογή ενός υποψηφίου που στηρίζεται από το ΕΛΑΜ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Α. Κυπριανού θα εκλεγεί με 34 ψήφους.
1.4. Σε περίπτωση που ο ΔΗΣΥ απέχει, τότε ο υποψήφιος ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Συμμαχίας-Αλληλεγγύης-Οικολόγων εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής.

2. Η Αλληλεγγύη επιμένει σε υποψηφιότητα Συλλούρη.

2.1. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, και Οικολόγοι συνασπίζονται και στηρίζουν ένα κοινό υποψήφιο. Μαζί συγκεντρώνουν 17 ψήφους.
2.2. Σε μια τέτοια περίπτωση τα κόμματα αυτά μπορούν να κερδίσουν την Προεδρία της Βουλής, αφού η υποψηφιότητα ΑΚΕΛ θα συγκεντρώσει μόλις 16 ψήφους.
2.3. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, και Οικολόγοι δεν μπορούν να κερδίσουν μια υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, ο οποίος διαθέτει 18 ψήφους.
2.4. Εάν το ΕΛΑΜ στηρίξει την υποψηφιότητα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας και Οικολόγων, τότε οι ψήφοι γίνονται 19 και ο υποψήφιος που θα υποστηριχθεί κερδίζει στη τρίτη ψηφοφορία.
2.5. Το σενάριο αυτό ανατρέπεται εάν ο ΔΗΣΥ επικαλούμενος την παρεμπόδιση εκλογής στην Προεδρία της Βουλής υποψηφίου που θα υποστηριχθεί (και) από το ΕΛΑΜ στηρίξει την υποψηφιότητα Α. Κυπριανού. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΑΚΕΛ κερδίζει την Προεδρία της Βουλής με 34 ψήφους.
2.5.1. Το σενάριο αυτό ανατρέπεται επίσης αν στην τρίτη ψηφοφορία ο ΔΗΣΥ υποστηρίξει την υποψηφιότητα Συλλούρη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο τελευταίος εκλέγεται με 21 ψήφους.

3. Το ΔΗΚΟ συνεργάζεται με ΕΔΕΚ και Οικολόγους και υποστηρίζουν ένα κοινό υποψήφιο. Η Συμμαχία και η Αλληλεγγύη διεκδικούν την Προεδρία με δικό τους υποψήφιο. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι συγκεντρώνουν 14 ψήφους.

3.1 Το ΑΕΚΛ κερδίζει με 16 ψήφους την Προεδρία.
3.2. Το σενάριο αυτό ανατρέπεται εάν το ΕΛΑΜ στηρίξει την υποψηφιότητα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Οικολόγων. Τότε θα συγκεντρώσουν επίσης 16 ψήφους και θα ισοψηφήσουν με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ.
3.3. Ο ΔΗΣΥ μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα εάν (α) υποστηρίξει δικό του υποψήφιο, (β) στηρίξει τον Δ. Συλλούρη, (γ) στηρίξει Α. Κυπριανού ή (δ) τηρήσει αποχή.
3.3.1. Στην περίπτωση που ο ΔΗΣΥ τηρήσει αποχή τότε θα υπάρχει ισοψηφία 16-16 και ο Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με κλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα το καθορίσει η στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ.

Αν συνεργαστούν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι, τότε ο ΔΗΣΥ θα έχει μόνο την επιλογή στήριξης της υποψηφιότητας του ΑΚΕΛ.

Εάν η Αλληλεγγύη επιμείνει στην υποψηφιότητα Συλλούρη, τότε ο ΔΗΣΥ μπορεί να αποτρέψει την εκλογή του υποψηφίου ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Συμμαχίας-Οικολόγων είτε στηρίζοντας υποψήφιο του ΑΚΕΛ είτε ψηφίζοντας τον Δ. Συλλούρη για Πρόεδρο της Βουλής.

Ο ΔΗΣΥ επίσης μπορεί να επιλέξει να απέχει στην τρίτη ψηφοφορία.

Στήριξη του υποψηφίου ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Συμμαχίας-Αλληλεγγύης-Οικολόγων ή υποψηφίου ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Συμμαχίας-Οικολόγων ή υποψηφίου ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Οικολόγων από το ΕΛΑΜ θα δώσει το τέλειο άλλοθι στον ΔΗΣΥ να στηρίξει είτε Ά. Κυπριανού είτε Δ. Συλλούρη είτε να κατεβάσει δικό του υποψήφιο αναλόγως.

Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα σενάρια αυτά και τις πολιτικές πιθανότητες.

Η Αλληλεγγύη μπορεί να διαδραματίσει είτε το ρόλο του κρίκου συνεργασίας είτε το ρόλο του κρίκου διάσπασης του ενδιάμεσου χώρου, διευκολύνοντας ή δυσκολεύοντας τις επιλογές ΔΗΣΥ αναλόγως, καθώς επίσης θα προβληματίσει το ΕΛΑΜ για τις επιλογές του. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η διάσπαση του ενδιάμεσου χώρου να προέλθει και από τις επιλογές άλλων κομμάτων.

Τέλος, εκτιμώντας την πιθανή αντίδραση ΔΗΣΥ τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι θα πρέπει να σταθμίσουν τις συνέπειες πιθανής στήριξης ενός κοινού υποψηφίου από το ΕΛΑΜ, όπως και το ΕΛΑΜ πρέπει να σταθμίσει τις πιθανές αντιδράσεις από τις κινήσεις του.

O Γιώργος Κέντας είναι Αναπληρωτή καθηγητή διεθνούς πολιτική και διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα