Τα παιδιά παίζουν στα λύματα

Χωρίς αποχετευτικό ο Δήμος Λιβαδιών και όμηρος της οδηγίας Seveso
Κάθε απόφαση για ανάπτυξη σκοντάφτει στην παρουσία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και πετρελαιοειδών

Υπό την ομηρεία των όρων της οδηγίας Seveso βρίσκεται ο Δήμος Λιβαδιών, αφού λόγω της παρουσίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και πετρελαιοειδών δεν μπορούν να δημιουργηθούν έργα ανάπτυξης ούτε καν έργα βελτίωσης των υποδομών.

Για το

πρόβλημα μίλησε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λιβαδιών, Μάριος Αρμένης, ο οποίος εξήγησε ότι η οδηγία Seveso απαγορεύει αναπτύξεις που βρίσκονται στον πρώτο κύκλο επικινδυνότητας και επηρεάζει ακόμα και την κατασκευή έργων υποδομής.

«Συναντήσαμε ενστάσεις ακόμα και για την κατασκευή πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων», ανέφερε, «που θα δημιουργούσαμε πάνω στο αντιπλημμυρικό κανάλι την ώρα που υπάρχει και είναι σε χρήση παραλιακός πεζόδρομος πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών».

Κινδυνεύει επένδυση 50 εκατομμυρίων
Σύμφωνα με τον Μάριο Αρμένη, αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει να ναυαγήσει μια μεγάλη επένδυση ύψους 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

«Τίθεται το ερώτημα», είπε ο Δήμαρχος, «προς τι η άρνηση για ανάπτυξη αφού οι εγκαταστάσεις των πρώην διυλιστηρίων δεν λειτουργούν και προ μηνός ξεκίνησε η αποξήλωσή τους. Αν το κράτος διαχρονικά αδυνατεί να μετακινήσει τις δεξαμενές γιατί πρέπει τα Λιβάδια να πληρώνουν το τίμημα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Αρμένης σημείωσε ότι μετά και τη νέα παράταση για μετακίνηση των δεξαμενών ο Δήμος ζητά αντισταθμιστικά μέτρα. Είπε ακόμα ότι το αίτημα του Δήμου Λιβαδιών είναι όπως και τα έσοδα των 300.000 ευρώ από την αποξήλωση των δεξαμενών πετρελαίου διαμοιραστούν στους Δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών.

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Λιβαδιών ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση καθώς η επικρατούσα αβεβαιότητα είναι σε βάρος των δήμων και κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα Λιβάδια, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους Δήμους της Κύπρου. Μέχρι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και λόγω του μορατόριουμ προσλήψεων ο Δήμος πρώτος απ' όλους τους Δήμους της Κύπρου προχώρησε σε συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών με τον Δήμο Αραδίππου με ανάλογο οικονομικό όφελος, είπε.

Ένας δρόμος στο ψυγείο
Άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λιβαδιών, είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση του δρόμου πρωταρχικής σημασίας, είπε, εξηγώντας ότι η κατασκευή του «πάγωσε» πριν από δέκα χρόνια έξω από την εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Εξήγησε ότι ως αποτέλεσμα της μη συνέχισης του δρόμου πρωταρχικής σημασίας, είναι να διοχετεύεται όλη η τροχαία κίνηση από και προς Λευκωσία και Κοκκινοχώρια εντός του Δήμου Λιβαδιών, σε περιοχή στην οποία διακινούνται πέραν των 1000 μαθητών, αφού στην περιοχή λειτουργούν το περιφερειακό Λύκειο και Γυμνάσιο, το Α' νηπιαγωγείο Λιβαδιών, ενώ βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σάββα.

Τα παιδιά παίζουν στα λύματα
Πρόβλημα υπάρχει και με το αποχετευτικό, είπε ο Δήμαρχος, αναφέροντας ότι λόγω διαφωνιών, τα Λιβάδια είναι εγκλωβισμένα και δεν ξέρουν πότε θα γίνει αποχετευτικό. Εξήγησε ότι σε κάποιες περιοχές το έδαφος είναι κοννώδες, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγιεινής, καθώς τα λύματα σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγουν στους δρόμους.

Είπε ότι ο Δήμος Λιβαδιών έχει ενεργήσει προς όλες τις αρμόδιες κρατικές Αρχές και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, ζητώντας τη σύνδεση των 150 περίπου κατοικιών στο υφιστάμενο αποχετευτικό σύστημα Συνοικισμού Αυτοστέγασης Λιβαδιών αφού γειτνιάζει με αυτό.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουμε στους αρμοδίους να πάρουν αποφάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «αν δεν ληφθούν αποφάσεις σύντομα θα βγούμε στους δρόμους».
Τα λύματα τρέχουν, είναι αδιανόητο να παίζουν παιδιά μέσα στα λύματα, τόνισε.

Χωρίς παραλιακό μέτωπο
Σε ό,τι αφορά την απόκτηση παραλίας, ο κ. Αρμένης είπε πως η Ορόκλινη, η Πύλα, και η Λάρνακα έχουν παραλία, τα Λιβάδια κατά παράδοξο τρόπο δεν έχουν καθώς το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή Λιβαδιών εμπίπτει στα δημοτικά όρια Λάρνακας.

Αφού ανέφερε ότι ήγειρε στον Δήμο Λάρνακας προ πενταετίας το θέμα της παραχώρησης παραλιακού μετώπου στα Λιβάδια, πρόσθεσε ότι «ενώ θεωρούν δίκαιο το αίτημά μας, υπάρχουν δυσκολίες ώστε να ληφθεί μία τέτοια απόφαση» και συμπλήρωσε ότι θα επαναφέρει το αίτημα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.

Τα αντιπλημμυρικά του 1983
Ο κ. Αρμένης είπε ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα με τα αντιπλημμυρικά κανάλια και εξήγησε πως η κοίτη του ποταμού κατά τόπους γεμίζει καλαμιώνες, υπάρχει ροή θαλάσσιου νερού στα κανάλια και γενικότερα υπάρχει οχληρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ανέφερε ότι τα αντιπλημμυρικά κανάλια έγιναν το 1983, περνούν μέσα από τον πυρήνα του δήμου δημιουργώντας ακαταστασία και ζήτησε άμεση επίλυση του θέματος με την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν γίνει.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που εκκρεμούν, είπε ότι αναμένεται η πολεοδομική άδεια για ανάπλαση του οδικού δικτύου στο κέντρο του δήμου και περιμετρικά της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής και του Μουσείου Καλαμουργικής, θα περιλαμβάνει υπογειοποίηση υπηρεσιών, πλακοστρώσεις δρόμων, πεζοδρομίων.

Ανέφερε περαιτέρω ότι άρχισε εκ νέου η προσπάθεια για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στο Λύκειο Λιβαδιών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η κατασκευή αυτού του κέντρου έστω και τμηματικά.

Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία να κατασκευαστούν τα γήπεδα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, και μετά να ανακατασκευαστεί το γήπεδο ποδοσφαίρου. Τέλος αναμένεται επίσης η πολεοδομική άδεια για αξιοποίηση των αντιπλημμυρικών καναλιών, ένα έργο που, πέραν της επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων, θα περιλαμβάνει πεζόδρομους - ποδηλατόδρομους και κατά τόπους αθλητική υποδομή - αναψυκτήρια και άλλα, συμπλήρωσε.

Υγιής απασχόληση για τους νέους
Ο κ. Αρμένης ανέφερε ακόμα ότι ο Δήμος Λιβαδιών προσφέρει δωρεάν υγιή απασχόληση σε νέους και νέες, σε πέντε διαφορετικά αθλήματα μέσω του ΑΓΟ. Επίσης λειτουργούν τμήματα χορωδίας, θεάτρου και φιλαρμονικής καθώς και υγιή απασχόληση των παιδιών μέσω των βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται να ανέρχεται στους 300.

(ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα