Πολυπολιτισμική παράσταση με τίτλο «Out of the skin»

Ένα από τα έργα του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης Πάφος 2017
Δεκαέξι έφηβοι, με διαφορετικό εθνικό και κοινωνικό υπόβαθρο, χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητά τους και την ποικιλομορφία ως υλικά για να δημιουργήσουν τέχνη

Τις προετοιμασίες για την παράσταση με τίτλο «Out of the skin», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, ώρα 20:00, στον Πολιτιστικό Χώρο «Τεχνόπολις 20», στην Πάφο, άρχισε ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Η παράσταση, που θα είναι ανοικτή στο κοινό, είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, το

αποτέλεσμα μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων που ξεκίνησαν προχθές. Μια ομάδα από καλλιτέχνες, χορευτές και ειδικούς εκπαιδευτές από την Κύπρο, την Παλαιστίνη, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία επέλεξε 16 έφηβους με διαφορετικό εθνικό και κοινωνικό υπόβαθρο, και τους κάλεσε να κατακτήσουν δημιουργικά την ταυτότητά τους, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τη διαφορετικότητά τους και την ποικιλομορφία, ως υλικά για να δημιουργήσουν τη δική τους τέχνη.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, σε μορφή μιας παραγωγής παραστατικών τεχνών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

«Οι συμμετέχοντες», προστίθεται στην ανακοίνωση, «θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ενεργά διαφορετικά είδη τέχνης, όπως τον χορό και το θέατρο, και στο τέλος οι ίδιοι να δημιουργήσουν τη δική τους παράσταση, περνώντας απ' όλη τη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής.

Οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών, γίνονται δημιουργοί, παραγωγοί, καλλιτέχνες και “performers”. Οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για περαιτέρω έρευνα, ανάλυση και δράση για αλλαγή του περιβάλλοντός τους και τέλος για μια πιο ενεργή ενασχόληση με τις τέχνες».

Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εμπόδιο της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ εθνικών κοινοτήτων ξεπερνιέται για να απαντηθούν τα ερωτήματα «Γιατί είναι η τέχνη σημαντική; Ποιος ο ρόλος των καλλιτεχνών; Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να επηρεάσει και να εμπνεύσει;».

Τις απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων θα έχει την ευκαιρία το κοινό να δει μέσα από την τελική παράσταση.
Το εργαστήρι έχει ως στόχο να προωθήσει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα του καθενός, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, για την προετοιμασία μιας θετικής ατμόσφαιρας ένταξης και κοινής συμβίωσης, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος, αντιλήψεων και πιστεύω.

Ένα μωσαϊκό στο σταυροδρόμι
Ως μέρος του προγράμματος «Ταξιδιώτες του Κόσμου», το πρόγραμμα συμβολίζει μια σημαντική συν-δημιουργία στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ένα ουδέτερο σημείο συνάντησης - σε ένα μωσαϊκό όπου όλοι είναι ίσοι, όπου όλοι είναι όμοιοι και ταυτόχρονα διαφορετικοί, όπου όλοι επισημαίνουν την κοινή τους ευρωπαϊκή ταυτότητα αλλά και την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Οι εκπαιδευτές
Εκπαιδευτές είναι η Lili M. Rampre από τη Σλοβενία, η Katja Mustonen από τη Φινλανδία, ο Γιώργος Πιλλάς από την Κύπρο, ο Mohammed Awwad από την Παλαιστίνη, ο Ευριπίδης Δίκαιος από την Κύπρο, η Έρικα Χαραλάμπους από την Κύπρο. Στην καλλιτεχνική διεύθυνση η Έρικα Χαραλάμπους.

Σημειώνεται πως η Lili M. Rampre έχει πτυχίο Φυσικής και μεταπτυχιακό Εκπαίδευσης Σύγχρονου Χορού (MACoDE από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης - 2012). Στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί από διάφορους χώρους και προγράμματα.

Η Katja Mustonen είναι χορεύτρια, εκπαιδευτικός και χορογράφος, που αυτήν τη στιγμή εργάζεται και ζει ως νομάς. Έχει αποφοιτήσει από το Vocational Dance School στην Outukumpu, Φινλανδία, το 2004 και κατέχει μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Σύγχρονου Χορού (MACoDE από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης).

Από το 2008 διδάσκει διεθνώς Τεχνική Σύγχρονου Χορού και Αυτοσχεδιασμό. Η Katja ενδιαφέρεται για τις καταστάσεις της παρουσίας και την ικανότητα του κορμιού να μετατρέπει, να ενσαρκώνει και να μεταδίδει εικόνες σε γνώση και συναισθήματα. Πρόσφατα έχει επίσης ενδιαφερθεί στο να προσθέσει φωτογραφία, βίντεο και κείμενο ανάμεσα σε άλλες διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη δουλειά της.

Ο Γιώργος Πιλλάς άρχισε την εκπαίδευσή του στον χορό στην ηλικία των 10 ετών, με ελληνικούς παραδοσιακούς και λατινικούς χορούς. Σπούδασε στο Fontys Dance Academy, στην Ολλανδία, και ταξίδεψε σε Βαρκελώνη, Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε εργαστήρια χορού, φεστιβάλ και παραστάσεις. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Broadway Dance Center μέσω του International Student Visa Program και αποφοίτησε το 2010.

Ο Mohammed Awwad είναι ελεύθερος επαγγελματίας, καλλιτέχνης θεάτρου, που δραστηριοποιείται σε τοπικά και διεθνή καλλιτεχνικά προγράμματα με θεματολογία που σχετίζεται με κουλτούρα, φύλο, εθνικότητα. Ο Awwad άρχισε την εκπαίδευσή του στο θέατρο στο κοινό πρόγραμμα των Kulturskolan Theatre (Σουηδία) και Ashtar Theatre (Παλαιστίνη).

Ο Ευριπίδης Δίκαιος αποφοίτησε με διάκριση από το Middlesex University (MFA Theatre Directing, Chevening Scholar), όπου μελέτησε Μεθοδολογία Στανισλάβσκι και Βιομηχανική (GITIS, Μόσχα) και Παραστατικές Τέχνες και Κουλτούρα (ISI Bali, Ινδονησία).

Σπούδασε σκηνοθεσία και υποκριτική (Θέατρο των Αλλαγών, Αθήνα), παραδοσιακή μουσική (Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Αθήνα) και χημεία (University of Nottingham, BSc Chemistry). Κύρια σκηνοθετικά μελήματά του αυτήν την περίοδο είναι η δραματουργία, η συγγραφή, η προσαρμογή κειμένων και η χρήση της σύγχρονης κυπριακής διαλέκτου στο θέατρο ως σοβαρού μέσου έκφρασης.

Η Έρικα Χαραλάμπους είναι καλλιτέχνις και πολιτιστική ακτιβίστρια. Το πάθος της είναι η συγχώνευση της τέχνης με την επιστήμη, το δράμα και η γνωστική νευρο-αισθητική που παίζει βασικό ρόλο στο έργο της, στον τομέα της δημιουργικής διαδικασίας, διαχείρισης τεχνών και πολιτιστικής διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το μεταπτυχιακό της στην Εκπαίδευση Σύγχρονου Χορού (MACoDE από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης), κέρδισε διάφορες επιχορηγήσεις και υποτροφίες σε διακεκριμένα ιδρύματα τέχνης και πολιτιστικές οργανώσεις, όπως CND - Παρίσι, BIDE - Βαρκελώνη, BOOM Festival - Πορτογαλία, Λουξεμβούργο ECoC - 2007, Frankfurt Lab, PACT Zollverein - Βερολίνο, Ruhr 2010 ECoC κλπ.

Η Έρικα ήταν μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Πάφος2017», όταν κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και κατείχε τη θέση της Λειτουργού Κοινωνικής Συμμετοχής της ΠΠΕ - Πάφος2017 και συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό Πάφος 2017 ως εξωτερικός συνεργάτης, έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση δύο έργων χορού, μέρος του επίσημου προγράμματος της ΠΠΕ - Πάφος 2017.

«arTwins in open space»
Σε ένα άλλο εικαστικό δρώμενο, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017, δέκα καλλιτέχνες -μία Ελληνοκύπρια, μία Τουρκοκύπρια και οκτώ από εξωτερικό- κλήθηκαν να σχεδιάσουν εξ αποστάσεως, ανά ζευγάρι, πέντε εγκαταστάσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε προκαθορισμένους χώρους στα δημοτικά όρια του Δήμου Γεροσκήπου.

Οι καλλιτέχνες έχουν επιλεγεί μετά από ανοικτή πρόσκληση του Pafos 2017 για την παρουσίαση του έργου του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, «arTwins in open space».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Γεροσκήπου, οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 250 και προέρχονταν από 55 χώρες.

Τα έργα θα παραμείνουν στην πόλη και μετά το 2017, μνημονεύοντας τη χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Στο έργο «arTwins in open space» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Christoph Mugge (Γερμανία), Violetta Ivanova (Βουλγαρία), Ivana Radovanovic (Μαυροβούνιο), Kazuhiro Yajima (Ιαπωνία), Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Fatma Nur Ozugul (Κύπρος), Mina Nasr (Αίγυπτος), Giacomo Zaganelli (Ιταλία), Zhong Wang (Κίνα), Elwira Wojtunik (Πολωνία) και Popesz Csaba Lang (Ουγγαρία).

Για το έργο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης, στις 21 Απριλίου, στις 11:30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Γεροσκήπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα