Τα λάθη που στοίχισαν

ΑΠΟΕΛ
Τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα για τη διοίκηση Πετρίδη και να μην επαναληφθούν

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Κύπρο. Οι φίλοι των «γαλαζοκιτρίνων» χόρτασαν από τίτλους και διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Έγινε πλέον συνήθεια η παρουσία στους ομίλους είτε του Champions League ή του Europa League.

Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια, επί προεδρίας Πρόδρομου Πετρίδη, ο ΑΠΟΕΛ δεν άφησε τίτλο να πάει χαμένος! Τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, δυο συνεχόμενα νταμπλ και ο στόχος φυσικά είναι να δοθεί συνέχεια στην παντοκρατορία με την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρονιάς. Με όλην αυτήν τη δυναμική οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ ανέμεναν την ομάδα ακόμη πιο ισχυρή και βεβαίως να βρεθεί ξανά στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, κάτι που δεν έγινε (όμως σημαντική είναι η παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ). Ο ΑΠΟΕΛ παραμένει η πιο ισχυρή και ικανή ομάδα στην Κύπρο με πλούσιο βάθος και ποιότητα, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το τεράστιο βήμα, ώστε να γίνει ακόμη πιο πανίσχυρη.

Τα σφάλματα
Από την αρχή της σεζόν έγιναν τραγικά λάθη και αυτό είχε να κάνει αρχικά με την άμεση πρόσληψη προπονητή μετά την απομάκρυνση του Φινκ (αφού αν θυμάστε ο κ. Πασιέντσια ανακοινώθηκε πριν από τον τελικό με την ΑΕΛ), που αποδείχθηκε πέρα για πέρα λανθασμένη. Υπήρχε ο χρόνος, όμως η ανυπομονησία να βρουν άμεσα το νέο αφεντικό έφερε το πρώτο μεγάλο σφάλμα. Μέσα στον ενθουσιασμό μετά την κατάκτηση του νταμπλ, ο Γκουστάβο Μαντούκα έγινε μέσα σε μια μέρα τεχνικός διευθυντής. Αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο και το κυριότερο σφάλμα. Ο Μαντούκα από μια τεράστια φυσιογνωμία σαν ποδοσφαιριστής, κλήθηκε ως άπειρος να οδηγήσει ένα «μεγάλο πλοίο», όμως το βούλιαξε απόλυτα φυσιολογικά, αφού δεν υπήρξε ποτέ «καπετάνιος».

Ο ΑΠΟΕΛ αντί να ενισχυθεί, αποδυναμώθηκε. Έγιναν τραγικά λάθη στον προγραμματισμό και όταν η διοίκηση το αντιλήφθηκε, «έτρεχε» για να προλάβει. Αναφερόμαστε φυσικά στις μετεγγραφές των Βάτερμαν και Καβενάγκι, που αν δεν γίνονταν, ίσως τώρα να ήταν μη ανατρέψιμη η κατάσταση. Για να μην ξεχνιόμαστε, η αναφορά μας είναι στον Κοδίνα, που ακόμη να πάρει χρόνο συμμετοχής ενώ ήρθε σαν βασικός τερματοφύλακας, στον Λεάλ, που έφυγε πρόωρα και στον Τσόκο, που δεν τον είδαμε ακόμη. Ο Πιατκόφσκι ακόμη ψάχνεται, ενώ ο Στίλιτς, που ήρθε σαν το μεγάλο όνομα, ακόμη να ανεβάσει στροφές.

Λάθη πάντα γίνονται, όμως στον ΑΠΟΕΛ ξέφυγαν. Ειδικά στις δυο πολύ σημαντικές θέσεις, αυτές του τερματοφύλακα και του επιθετικού. Κατά το ήμισυ ο προγραμματισμός που έγινε ήταν πέρα για πέρα αποτυχημένος. Το θετικό είναι ότι ήρθαν παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν. Όπως οι Αστίθ, Βάντερ και Μακρίδης, Βάτερμαν και η κίνηση-υπέρβαση με τον Καβενάγκι. Η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει τη διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη, με την επιλογή Μαντούκα, αφού αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτοιμος γι' αυτό το νέο μεγάλο βήμα. Όμως, από την άλλη, πιστώνεται η διοίκηση διότι σε κρίσιμα σημεία ενήργησε άμεσα τόσο στις άμεσες εναλλακτικές λύσεις (Βάτερμαν και Καβενάγκι) όσο με την πρόσληψη Τιμούρ Κετσπάγια.

Όμως αν έβλεπε το «κακό» από την αρχή, ότι η επιλογή Πασιέντσια δεν ήταν η κατάλληλη, τότε ίσως να προλάβαινε και το τρένο των ομίλων του Champions League. Συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις ο ΑΠΟΕΛ να ήταν σε άλλο σημείο σήμερα, με τη δυναμική που υπήρχε στο οικονομικό. Όμως μια κίνηση ενθουσιασμού, και όχι λογικής μέσα σε επαγγελματικά πλαίσια, έφερε τα πάνω κάτω. Ο κακός προγραμματισμός θα έχει συνέχεια τον Ιανουάριο, διότι θα γίνει προσπάθεια να διορθωθεί. Αυτό θα φέρει νέα έξοδα, με την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών και την αποχώρηση και πιθανό αποζημίωση ποδοσφαιριστών που θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Υπάρχει όμως συνέχεια
Με όλα αυτά ο ΑΠΟΕΛ είναι στην κορυφή στο πρωτάθλημα και δείχνει τη δυναμική του. Απλώς διότι υπάρχει το βάθος και η ποιότητα. Σκεφτήκατε να γινόταν και καλός προγραμματισμός; Ο ΑΠΟΕΛ έχει την ικανότητα να προχωρήσει και στην Ευρώπη. Δεν είναι χαμένος. Αν είναι αυτός που πρέπει μπορεί να κερδίσει στα επόμενα δυο παιχνίδια τον Αστέρα Τρίπολης, και να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει τελικός με τη Σπάρτα μέσα στο Γ.Σ.Π.

Το πιο σημαντικό είναι η διοίκηση Πετρίδη να έχει άψογη συνεργασία με τον Τιμούρ Κετσπάγια και να βάλει τις βάσεις για να γίνει ο ΑΠΟΕΛ ακόμη πιο ισχυρός. Υπάρχουν όλες οι προοπτικές. Υπάρχει ισχυρή διοίκηση, ικανός προπονητής, ποιότητα και ανεπανάληπτος κόσμος. Αν αποφευχθούν ξανά τα τραγικά λάθη, τότε ο ΑΠΟΕΛ έχει πολλά ακόμη να κάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα