Τα επόμενα βήματα της απόφασης για άρση τηλ.δεδομένων

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ερωτηθείς πόσο δύσκολο είναι για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης το θέμα των ηλεκτρονικών δεδομένων, ο κ. Νικολάου είπε ότι “είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει δημιουργήσει σημαντική αναστάτωση και προβληματισμό σε όλα τα κράτη μέλη, γιατί είχαμε τρεις συναντήσεις, σε δύο Συνόδους, δηλαδή, την Πέμπτη και την Παρασκευή, του Συμβουλίου Υπουργών, είχαμε τρεις

συναντήσεις οι Υπουργοί αναφορικά με το θέμα αυτό”.

Μάλιστα, είπε, “σε μία από τις συναντήσεις παρευρέθηκαν και οι δύο Επίτροποι, τόσο η Επίτροπος Δικαιοσύνης όσο και ο Επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, όπου συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα γιατί οι συνέπειες καθόσον αφορά τη διερεύνηση κυρίως του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και τη διερεύνηση γενικότερα του εγκλήματος, γιατί ουσιαστικά επηρεάζεται η δυνατότητα να διατηρηθούν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, αλλά και να αποκαλυφθούν τα δεδομένα αυτά για σκοπούς διερεύνησης ποινικών υποθέσεων, εγκληματικών ενεργειών”.

“Ένα θέμα το οποίο προβληματίζει όλους, ανησυχούν όλοι, γιατί πραγματικά σε μια τέτοια περίπτωση πάρα πολλές υποθέσεις δεν θα μπορούν πια να διερευνηθούν, όπως για παράδειγμα τα αδικήματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, όπως είναι η παιδική πορνογραφία μέσω του διαδικτύου, όπως είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα γενικότερα”, είπε.

Είπε ότι “πέραν από ότι θα δυσκολευτεί ουσιαστικά, θα δυσκολέψουν πολύ και οι δυνατότητες διερεύνησης άλλων εγκληματικών υποθέσεων, όταν για παράδειγμα δεν θα μπορεί να καθοδηγηθούν οι ανακριτές αρχές ή ακόμα για να διευκολυνθεί απόδειξη υποθέσεων ενώπιον του δικαστηρίου, όταν δεν θα μπορείς να αξιοποιείς τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα”.

Όμως, είπε, “η δική μας νομοθεσία και θα έλεγα πολύ σωστά, ο Γενικός Εισαγγελέας προχθές, αν και του ασκήθηκε κάποια κριτική από κάποιους, πολύ σωστά τελικά, ανέστειλε την ποινική δίωξη σε μια συγκεκριμένη υπόθεση με σκοπό να αποφευχθεί η εκδίκαση της έφεσης, έτσι αποσύρθηκε και η έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου γιατί σε μια τέτοια υπόθεση, αν εκδιδόταν απόφαση που να ακύρωνε τη νομοθεσία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είχε μια τέτοια νομοθεσία”.

Γι’ αυτόν το λόγο, είπε, “η διατήρηση της νομοθεσίας και η εφαρμογή των προνοιών εκείνων που δεν συγκρούονται άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μας διευκολύνει στο να μπορούμε σε κάποιο βαθμό να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που είναι αναγκαία για να διερευνήσουμε, όπως έχω εξηγήσει προηγουμένως, υποθέσεις που σχετίζονται είτε με το ηλεκτρονικό έγκλημα είτε με το έγκλημα γενικότερα”.

“Η κυπριακή νομοθεσία, όσον αφορά την αποκάλυψη, αυτό το είχα εξηγήσει και στους συναδέλφους Υπουργούς, σε ένα μεγάλο βαθμό συνάδει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το πρόβλημα το οποίο υπήρχε γενικότερα είναι το θέμα της διατήρησης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και είναι εκεί που ουσιαστικά συζητούμε και με τους άλλους Υπουργούς, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα”, είπε.

“Έχουν δεσμευτεί οι δύο Επίτροποι ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλουν τις δικές τους απόψεις σε μια ανώτερη επιτροπή τεχνοκρατών και στο επόμενο συμβούλιο που θα είναι τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα, το οποίο μπορεί να μας δώσει μια νέα οδηγία, η οποία να συνάδει με αυτά που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα