Τα εγκαίνια μιας νέας εποχής για την Ατλέτικο Μαδρίτης

Η μεγάλη βραδιά για την Ατλέτικο Μαδρίτης έφτασε! Στις 21:45 απόψε, παρουσία του Βασιλιά Φίλιππου του 6ου, η ισπανική ομάδα υποδέχεται τη Μάλαγα και εγκαινιάζει το νέο της στάδιο, το "Wanda Metropolitano", ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Μετά από μισό αιώνα στο εμβληματικό και «καυτό», αλλά παράλληλα απαρχαιωμένο και σχετικά μικρό (για τα τωρινά δεδομένα του club) "Vicente Calderon", οι «ροχιμπλάνκος» μετακομίζουν στα ανατολικά προάστια της Μαδρίτης, σε ένα υπερσύγχρονο στάδιο χωρητικότητας 68.000 θεατών, ικανό να στεγάσει τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους.



Τα εγκαίνια του νέου γηπέδου αποτελούν το... κερασάκι στην τούρτα της εντυπωσιακής ανάκαμψης, αγωνιστικής και οικονομικής, που σημείωσε η Ατλέτικο τα τελευταία χρόνια. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις -αν όχι η μοναδική- στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που η αγωνιστική επιτυχία έφερε την οικονομική ευμάρεια και όχι το αντίθετο. Μόλις πριν από έξι χρόνια, ο σύλλογος που είναι τρίτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στην Ισπανία «βολόδερνε» στα... χαμηλά πατώματα της Primera Division, με δυσθεώρητα χρέη και μηδαμινές προοπτικές.

Τον Δεκέμβριο του 2011 ο Ντιέγκο Σιμεόνε αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και μέσα σε ελάχιστο διάστημα τη μεταμορφώνει από ...ασχημόπαπο σε ...κύκνο. Στα πρώτα δυόμισι χρόνια της θητείας του «Τσόλο», η Ατλέτικο κατακτά το Europa League, το Σούπερ Καπ Ευρώπης, το κύπελλο Ισπανίας, φτάνει ως τον τελικό του Champions League και το 2014 στέφεται πρωταθλήτρια, για πρώτη φορά από το 1996, έχοντας υποδιπλάσιο μπάτζετ από τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Εκτοτε οι «ροχιμπλάνκος» αλλάζουν επίπεδο, καθιερώνονται στην πρώτη τριάδα του ισπανικού πρωταθλήματος, ευθέως ανταγωνιστικοί των δύο «μεγάλων», αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης, με ακόμη έναν τελικό Champions League (χαμένο από τη Ρεάλ στα πέναλτι), και ακόμη μία παρουσία σε ημιτελικούς και μία σε προημιτελικούς.

Το 2015, ο κινεζικός κολοσσός Wanda εξαγόρασε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Ατλέτικο, προσφέροντας μία πολύτιμη «ένεση» ρευστότητας. Σε συνδυασμό με την εκτόξευση των εσόδων από το Champions League, αλλά και από τη νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της La Liga (που μείωσε το ποσοστό των δύο μεγάλων προς όφελος των υπολοίπων), η Ατλέτικο κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά, έχει πλέον τη δυνατότητα να κρατάει -ή έστω να πουλάει πολυ ακριβά- τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της και να κινείται δραστήρια στο μεταγραφικό «παζάρι». Το βασικότερο, όμως, είναι ότι μπόρεσε να ολοκληρώσει μία επένδυση περίπου 300 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει στην αποπεράτωση του νέου γηπέδου, το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του.

Το "Wanda Metropolitano" ανεγέρθηκε στη θέση του παλιού "Πεϊνέτα", στην περιοχή Ρόσας της ισπανικής πρωτεύουσας. Το στάδιο στην αρχική του μορφή εγκανιάστηκε το 1994 και είχε χωρητικότητα 20.000 θεατών. Χρησιμοποιήθηκε στη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου του 1997, το οποίο τελικά ανατέθηκε και διεξήχθη στην Αθήνα, και φιλοξένησε κάποιες μικρού και μεσαίου βεληνεκούς διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο στίβου του 2002 και ο αγώνας Ατλέτικο-Μπαρτσελόνα για το σούπερ καπ Ισπανίας του 1996. Από το 2004 ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε, αν και είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, με την προοπτική να ανακατασκευαστεί και να επεκταθεί, ώστε να χρησιμεύσει ως το κεντρικό στάδιο της διοργάνωσης που διεκδικούσε η Μαδρίτη.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, η Ατλέτικο Μαδρίτης αγόρασε το 2013 από το Δήμο την έκταση του "Πεϊνέτα" και ξεκίνησε τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το "Wanda Metropolitano" είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει τους «ροχιμπλάνκος», και όχι μόνο, καθώς ήδη έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τελικό του Champions League το 2019, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως έδρα και σε κάποια ματς της εθνικής Ισπανίας, καθώς και να φιλοξενήσει τελικούς του Copa del Rey.

Το νέο γήπεδο διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις (πολυτελείς σουίτες, καταστήματα, εστιατόρια, θέσεις πάρκινγκ κ.ο.κ.), ενώ πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε και ειδικός σταθμός του μετρό που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση στο στάδιο. Το 96% των θέσεων καλύπτονται από το εντυπωσιακό στέγαστρο, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον φωτισμό, για τον οποίο δεν χρησιμοποιούνται προβολείς, αλλά ταινίες LED που έχουν τοποθετηθεί στο σκέπαστρο. Για τις διοργανώσεις της UEFA, όπου απαγορεύεται η χρήση χορηγών στα ονόματα, το γήπεδο θα αναφέρεται ως "Estadio Metropolitano", όπως δηλαδή η πρώτη ιστορική έδρα της Ατλέτικο, πριν η ομάδα μετακομίσει στο "Vicente Calderon".

Το νέο γήπεδο αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον και την πρόοδο της Ατλέτικο, της οποίας οι φιλοδοξίες... ξύνουν πια το ταβάνι: η δυναμική και τα εγγυημένα έσοδα του "Wanda Metropolitano" εξασφαλίζουν σταθερότητα στο club, θα προσελκύσουν νέες χορηγίες, αλλά και καινούριους φιλάθλους, κάτι απαραίτητο για μία ομάδα που βρίσκεται στην ίδια πόλη με ένα τεράστιο μέγεθος όπως η Ρεάλ. Το τρένο που έβαλε στις ράγες ο Ντιέγκο Σιμεόνε μοιάζει πλέον με υπερταχεία, που έχει αφήσει πια πίσω τους μέχρι πρότινος άμεσους ανταγωνιστές (Βαλένθια, Σεβίλη, Αθλέτικ Μπιλμπάο) και κυνηγάει τους κορυφαίους, σε Ισπανία και Ευρώπη. Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να σταματήσει την εξέλιξη της Ατλέτικο, ακόμη κι όταν ο αναμορφωτής Αργεντινός τεχνικός αποχωρήσει από τη Μαδρίτη. Αλλά κι αυτός ανανέωσε προ ημερών ως το 2020. Πού θα βρει καλύτερα;

Keywords
Τυχαία Θέματα