Τα "κόκκινα" νομοσχέδια που ενέκρινε η Βουλή στο φινάλε της

Ενώ μέχρι το μεσημέρι, τα πολυσυζητημένα νομοσχέδια περί συμψηφισμό δανείων κατόχων αξιογράφων καθώς και για αποκλεισμό των μιζαδόρων εργολάβων από διαδικασία προσφορών, δεν θα εμπερικλείονταν στην ατζέντα, εντούτοις ενσωματώθηκαν και ψηφίστηκαν απο την Βουλή, κατά την τελευταία ολομέλειά της.

Ένα από τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν και που η αναπομπή του είναι σχεδόν σίγουρη, είναι αυτό του συμψηφισμού των δανείων κατόχων αξιογράφων,

μια πρόταση νόμου του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.Για την πρόταση υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τα συνταγματικά της θέματα. Αυτό ήταν που τέθηκε προς συζήτηση προκειμένου να αποφευχθεί η ψήφισή στην σημερινή ολομέλεια, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

Ο αποκλεισμός των μιζαδόρων εργολάβων ήταν ένα από τα νομοθετήματα που ήγειραν συζητήσεις και ενστάσεις. Η Κύπρος θα εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και κυρίως με τις εταιρείες ή κοινοπραξίες, που τις διεκδικούν.

Σημαντικό εργαλείο του νέου πλαισίου είναι η Επιτροπή Αποκλεισμού, όργανο το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη για αποτροπή φαινομένων, όπως στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, όπου εταιρείες έδιναν μίζες, χωρίς, ουσιαστικά, καμία συνέπεια για αυτές.Η τροπολογία για 5μελη επιτροπή αποκλεισμού εργολάβων που να απαρτίζεται από πρώην Δικαστές πέρασε με ομόφωνο ψήφισμα.

Πόθεν έσχες και έκτακτοι έλαβαν το οκ της Βουλής

Τα νομοθετήματα αφορούν το πόθεν έσχες των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων και των υπαλλήλων του δημοσίου και ημιδημοσίου από κλίμακα Α13 και άνω και όσων καθ` οιονδήποτε τρόπο διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ήταν ένα ακόμη νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την τελευταία ολομέλεια.

Τέλος, σημειώνουμε την έγκριση και του νομοσχεδίου που αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους. Πρόκειται για τον περί της ρύθμισης της απασχόλησης εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία νόμο του 2016. Το νομοσχέδιο επηρεάζει 1.382 έκτακτους, με τους 1.189 να εργάζονται στον τομέα της υγείας, εκ των οποίων οι 540 εργάζονται με 15ημερα συμβόλαια. Τα συμβόλαια εργασίας μετατρέπονται σε εξαμηνιαίας διάρκειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα