Τα αιτήματα των νοσηλευτών σε αριθμούς

Οι νοσηλευτές, οι μαίες και οι επισκέπτριες υγείας κατέρχονται σε κινητοποιήσεις αυτήν την περίοδο, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων στη Δημόσια Υγεία. Ποια είναι, όμως, τα αιτήματα τους σε αριθμούς;

Η ικανοποίηση του αιτήματος για μισθολογική αναβάθμιση νοσηλευτικού προσωπικού, με βάση τη μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη, συνεπάγεται με πρόσθετη ετήσια δαπάνη 33 εκ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει για τις συντάξεις.

Εξάλλου, η μέση μακροπρόθεσμη δαπάνη απο 113 εκ ευρώ, αυξάνεται σε 146 εκ. ευρω

ετησίως, ποσοστό 30%.

Η παρούσα δαπάνη:

- 3.400 νοσηλευτές αμείβονται με 113 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με ένα μέσο ακαθάριστο μηνιαίο μισθό της τάξης των 2.600 ευρώ.

- Σε περίπτωση ικανοποίησης του αιτήματος της ΠΑΣΥΝΟ, ο ακαθάριστος μέσος μακροχρόνιος μισθός διαμορφωνεται στις 3.350 ευρω μηνιαίως.

Αναβάθμιση την οποία δεν περιελάμβανε για τους νοσηλευτές η μελέτη του 2008, που αφορούσε στο ΓεΣΥ.

Σε περίπτωση αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων η μελέτη του 2008 προέβλεπε:

- Mείωση του αριθμού των νοσηλευτών από 2.954 σε 1.678, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

- Διαφοροποίηση μισθών, σύμφωνα με τις ανάγκες του αυτονομημένου οργανισμού, μετά την αλλαγή του καθεστώτος των εργαζομένων.

Για τους νοσηλευτές η μελέτη ανέφερε ότι οι μισθοί τους ήταν πέραν του μέσου όρου και δεδομένης της κατάστασης στην αγορά εργασίας, οι μισθοί θα έπρεπε να μειωθούν.

Στη μελέτη αναφερεται χαρακτηριστικα ότι, μείωση της προσέλευσης των ασθενών, θα μείωνε σημαντικα τις ανάγκες για νοσηλευτές στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα