Συζητούν ονόματα

Στις 24 Απριλίου η συνάντηση των αρχηγών των πέντε κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου»
Στόχος να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και επί της κοινής διακήρυξης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη συνεργασία στις προεδρικές εκλογές

Ο κύβος ερρίφθη για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των αρχηγών των πέντε κομμάτων του Κέντρου θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, στις 9 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, έπειτα

από τη θετική ανταπόκριση όλων στη σχετική πρωτοβουλία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, «η απάντηση των πολιτικών αρχηγών των υπολοίπων 4 κομμάτων στην πρόσκληση της ΕΔΕΚ για συνάντηση ήταν θετική και έχει καθοριστεί ως ημερομηνία συνάντησης η Δευτέρα 24 Απριλίου στις 9:00 το πρωί στα γραφεία της ΕΔΕΚ».

Η συγκεκριμένη διευθέτηση έγινε έπειτα από τις αλλεπάλληλες ανταλλαγές επιστολών μεταξύ των πέντε κομμάτων για πραγματοποίηση συνάντησης, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές του 2018, επί τη βάσει κοινής υποψηφιότητας και κοινών προγραμματικών θέσεων.

Όλες οι πλευρές εκφράζουν την ελπίδα η συνάντηση να είναι τελεσφόρα και να εδραστεί πάνω στη βάση ειλικρινών προθέσεων, ώστε ο στόχος της σύμπλευσης των δυνάμεων του Κέντρου σ’ έναν κοινό βηματισμό στις προεδρικές εκλογές να καταστεί εφικτός, αφού όλα τα κόμματα θεωρούν ως εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη αλλαγής διακυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε στη «Σ» καλά ενημερωμένη πηγή, στη συνάντηση αναμένεται να επισημοποιηθεί η επιθυμία των δυνάμεων του Κέντρου για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, ενώ στόχος είναι να καταστεί δυνατή η σύνταξη της κοινής διακήρυξης, αφού «ο χρόνος τρέχει και επιβάλλεται η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων».

Ονοματολογία και Νικόλας
«Πάμε για αποτελέσματα και όχι για μιαν απλή ανταλλαγή απόψεων», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως προς τα κριτήρια για τον κοινό υποψήφιο, αλλά και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και για τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο, ότι, στη συνάντηση της 24ης Απριλίου, θα πέσουν και «επισήμως» για πρώτη φορά στο τραπέζι και ονόματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις καλά ενημερωμένων παραγόντων του ενδιάμεσου χώρου, για πρώτη φορά θα τεθεί επί τάπητος και το όνομα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Όπως εξηγούν, οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο πλησιάζουν, τόσο από άποψη χρόνου όσο και από άποψη πολιτικής ουσίας, σε οριακό σημείο, και όλα θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι με ξεκάθαρο τρόπο, που να μην επιτρέπει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν, θα ήταν απίθανο, εάν το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι ο ενδιάμεσος χώρος θα πρέπει να πορευθεί προς την προεδρική κάλπη υπό την κοινή υποψηφιότητα του Προέδρου του, να μη θέσει προς συζήτησιν, ως μιαν από τις πιθανές επιλογές, το όνομα του κ. Παπαδόπουλου.

Παραμένουν οι διαφορισμοί
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι των διαβουλεύσεων, η επίτευξη συμφωνίας για κοινή κάθοδο στις Προεδρικές του ερχόμενου έτους μόνον εύκολο έργο δεν είναι, καθώς οι υφιστάμενοι διαφορισμοί μεταξύ των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου εξακολουθούν να παραμένουν, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας.

Ως προς τη διαδικασία, η Συμμαχία Πολιτών εξακολουθεί να εμμένει στη θέση που ανέπτυξε στις επιστολές της προς τις υπόλοιπες δυνάμεις για άμεση επιλογή του κοινού υποψηφίου του κεντρώου χώρου μέσα από στήσιμο κάλπης, θέση την οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη απορρίψει Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ.

Ως προς, δε, το θέμα της κοινής υποψηφιότητας, στο τραπέζι βρίσκονται τόσο η υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, όσο και η υποψηφιότητα της Προέδρου της Αλληλεγγύης, Ελένης Θεοχάρους.

Δεδομένη ακόμα είναι η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για επιλογή υπερκομματικού υποψηφίου, προκειμένου να μην επέλθει διάσπαση δυνάμεων, αφού θεωρείται αναπόφευκτο ότι η πρόκριση ως κοινού υποψηφίου ενός εκ των κομματικών αρχηγών, θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις στον χώρο του Κέντρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας.

Παραμένει, ακόμα, ανοικτό το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αφού δεν εμφανίζεται να υπάρχει, προσώρας, κοινή γλώσσα των πέντε επί του προκειμένου.

Κοινή γραμμή
Ως προς τις ενδεχόμενες συγκλίσεις ή «συμμαχίες» που αναμένεται να παρουσιαστούν στη συνάντηση, η διαγραφόμενη, μέχρι στιγμής, σύμπλευση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί, αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κέντρου φέρονται να τα έχουν βρει σχεδόν σε όλα, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μορφή και τη μεθοδολογία της συνεργασίας, ακόμη και για την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών, με συγκεκριμένο σχεδιασμό, ιδία εάν το αποτέλεσμα της προεδρικής αναμέτρησης είναι νικηφόρο για τον ενδιάμεσο χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα