Έριξαν τη «μητέρα των βομβών»

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την ισχυρότερη συμβατική βόμβα που διαθέτουν
Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ στα ανατολικά του Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, χθες, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τέσσερεις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN,

η GBU-43, η «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ στα ανατολικά της χώρας.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Τι είναι
Σύμφωνα με το RT, η MOAB αναπτύχθηκε το 2003, αλλά ποτέ δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε μάχη, μέχρι χθες. Σχεδιάστηκε για να στοχεύει μεγάλες υπόγειες περιοχές. Όπως εξήγησε στο CNN ο Αντισυνταγματάρχης Rick Francona, για όποιον βρισκόταν στην περιοχή θα γινόταν αισθητή ως πυρηνικό όπλο. Σύμφωνα, εξάλλου, με το δίκτυο, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η βόμβα βρισκόταν από πριν στο Αφγανιστάν.

Το BBC ανέφερε, από πλευράς του, ότι το όπλο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Dynetics στην Αλαμπάμα, για να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Ιράκ και υπολογίζεται ότι κοστίζει 16 εκατομμύρια δολάρια η κάθε βόμβα. Όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, σημαντικό κομμάτι της επίδρασης όπλων, όπως το ΜΟΑΒ, είναι το ψυχολογικό, καθώς σκορπούν τον τρόμο με την τεράστια ένταση της έκρηξης.

Αντίπαλο δέος διαθέτει και η Ρωσία, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2007 ανακοίνωσε τη δοκιμή του «πατέρα όλων των βομβών» (FOAB), η οποία υποστηρίζουν πως είναι τέσσερεις φορές πιο δυνατή από τον ΜΟΑΒ. Το BBC αναφέρει πως το ρωσικό FOAB είναι θερμοβαρικό όπλο, το οποίο τυπικά εκρήγνυται σε δύο στάδια.

Δεν ξεκαθάρισε ο Τραμπ
Το CBS μετέδωσε αργά χθες βράδυ πληροφορίες πως το χτύπημα αυτό σχεδιαζόταν για μήνες, από την περίοδο διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν συγκεκριμένα για αυτήν την επιχείρηση. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ τη χαρακτήρισε «άλλη μία πολύ πολύ επιτυχημένη αποστολή».

Ερωτηθείς αν ο ίδιος εξουσιοδότησε προσωπικά το χτύπημα, απάντησε «αυτό που κάνω εγώ είναι να εξουσιοδοτώ τον στρατό μου. Έχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο και έκαναν τη δουλειά τους όπως συνήθως. Ως εκ τούτου, τους δώσαμε πλήρη εξουσιοδότηση και αυτό κάνουν». Προσέθεσε ότι αν συγκριθούν αυτά που κάνει ο αμερικανικός στρατός τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με αυτά που έκανε τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα γίνει ξεκάθαρη η τεράστια διαφορά.

Σύμφωνα με τη «Los Angeles Times», παρόλο που οι επίσημοι κανόνες εμπλοκής του Πενταγώνου δεν έχουν αλλάξει, οι στρατιωτικοί διοικητές φαίνεται να έχουν λάβει περισσότερες ελευθερίες τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν κάνει και περισσότερα λάθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα