Συζητήθηκαν διευκολύνσεις σε άτομα με αναπηρίες για εκλογές

Ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών, συζήτησαν σήμερα η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Τον Πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ συνόδευε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης είπε πως μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών είχαμε σήμερα συνάντηση,

κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην πολιτική ζωή του τόπου, τα οποία θεωρούνται τόσο από τη Συνομοσπονδία μας αλλά και από τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τεράστιας σημασίας.

Θέσαμε ενώπιόν του, ανέφερε, διάφορα ζητήματα όσον αφορά την απρόσκοπτη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στις εκλογές και ιδιαίτερα τον σεβασμό της άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Μιλήσαμε συγκεκριμένα για τα αιτήματα προσβασιμότητας στους χώρους διεξαγωγής των εκλογών, καθώς και ζητήματα προσβασιμότητας στις πληροφορίες και στην ενημέρωση που γίνεται από την ίδια την Κυβέρνηση, από το Υπουργείο του όσον αφορά τις διαδικασίες διεξαγωγής των εκλογών και γενικότερα τις νομοθεσίες που αφορούν τις εκλογές, εξήγησε.

Ζητήσαμε από τον Υπουργό, συνέχισε, να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα με αναπηρίες έχουν πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα ανεξάρτητα από τον χώρο διαμονής τους, καθώς και ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας το υλικό που κυκλοφορεί στους υπόλοιπους πολίτες σε προσβάσιμες μορφές - σε γραφή μπρέιλ, ψηφιακή ομιλούσα μορφή, στη μορφή easy to read για τα άτομα με νοητική αναπηρία.

"Οι Οργανώσεις μας θα συνεργαστούν με το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στα άτομα με αναπηρίες σε μορφή που θα μπορούν να κατανοήσουν και επιπρόσθετα αναμένουμε την υποστήριξη του Υπουργείου στα ζητήματα παρουσίασης των θεμάτων αυτών από τα οπτικοακουστικά μέσα είτε με την παρουσία νοηματικής γλώσσας είτε και με άλλους τρόπους, υποτιτλισμό και άλλως πως, ώστε να γίνουν καταληπτές οι διαδικασίες αυτές σε όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους", πρόσθεσε.

Αναμένουμε, τέλος, από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμπλήρωσε, την υποστήριξη της προσπάθειάς μας, ώστε όλα τα εκλογικά προγράμματα των διαφόρων υποψηφίων να είναι στη διάθεσή μας σε προσβάσιμες μορφές, ώστε να μπορούν και τα άτομα με αναπηρίες να επιλέξουν ανεξάρτητα και χωρίς επηρεασμό τους υποψήφιους της επιλογής και εμπιστοσύνης τους.

Σε δηλώσεις του, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου είπε πως στη συνάντηση που είχαμε σήμερα με την ΚΥΣΟΑ ξεκαθαρίστηκαν κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία. "Τους έγινε γνωστό ποια είναι τα δικαιώματα τους με βάση την κειμένη νομοθεσία. Με την ευκαιρία, να επαναλάβω ότι τα τυφλά ή ανίκανα πρόσωπα, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσερχόμενοι στο εκλογικό κέντρο, αν μπορούν από μόνοι τους είτε ζητώντας τη βοήθεια του Προεδρεύοντα είτε και ατόμου της απόλυτου εμπιστοσύνης τους", πρόσθεσε.

Η επιλογή για ποιο από τις τρεις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, ανέφερε, ανήκει στον ίδιο τον ψηφοφόρο να το δηλώσει στον Προεδρεύοντα του εκλογικού κέντρου. Έχει θιγεί στη συνάντηση, είπε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση από Προεδρεύοντες, παρόλο που σε κάθε εκλογή δίνονται ξεκάθαρες οδηγίες σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έχουμε ήδη συμφωνήσει, συνέχισε, ότι κάποιο από το υλικό το οποίο δίδεται προς τα έξω από την Υπηρεσία, θα προσπαθήσουμε -αρχής γενομένης από τις επόμενες εκλογές- να διατεθεί και σε άλλες μορφές για να διευκολύνει τους ανάπηρους να έχουν όσο το δυνατό καλύτερη πληροφόρηση.

"Από τις ερχόμενες εκλογές, τουλάχιστον σε εκλογικά κέντρα που θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα προσέλθουν εκεί άτομα με αναπηρία που είναι σε τροχοκάθισμα, να υπάρχουν εκλογικοί θάλαμοι, οι οποίοι θα έχουν δεύτερη βάση, που θα τους ευκολύνει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απρόσκοπτα και με κάθε μυστικότητα", συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα