Συζήτηση στο Στρασβούργο με αναφορές σε Κύπρο και Τουρκία

Με έμφαση στη μετανάστευση και το άσυλο, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε σήμερα το πρωί τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις 19 και 20 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων που υποστηρίζουν το δικαίωμα στο άσυλο και σε όσους ζητούν αναστροφή των αποτελεσμάτων της πολιτικής Μέρκελ στο προσφυγικό.

Η συζήτηση

στο Στρασβούργο, στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, περιστράφηκε ωστόσο και στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κατηγορεί τους Σοσιαλιστές ότι απεκδύθηκαν των ευθυνών τους με την απόφαση να μην συμμετάσχουν στον συνασπισμό των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων.

Δεν έλλειψαν παράλληλα οι αναφορές στην κατάσταση στην Καταλονία, αν και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ορίσει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα, σήμερα το απόγευμα.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί σε επίπεδο των 27 ηγετών των κρατών μελών και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ενώ στην παρουσία και της Βρετανίδας Πρωθυπουργού οι 28 θα συζητήσουν το μεταναστευτικό, την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, την πολιτική άμυνας και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Αναφερόμενος στα βασικά ζητήματα της ατζέντας του Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της Εσθονικής Προεδρίας, Μάττι Μάσικας, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε, οι ροές μειώθηκαν αισθητά. Η αποφασιστική δράση σύσσωμης της ΕΕ και των κρατών μελών αποδίδει καρπούς, συμπλήρωσε.

Για την άμυνα είπε ότι οι ηγέτες επιθυμούν να διατηρήσουν την ώθηση που έχει δοθεί, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, ενώ είπε τέλος ότι μεταξύ των θεμάτων για την εξωτερική πολιτική θα είναι και οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία.

Για το Brexit, ο κ. Μάσικας περιορίστηκε να αναφέρει ότι οι 27 θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τίμμερμανς μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή για την Ευρώπη συγκυρία, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό μας, αλλά πρέπει να την αρπάξουμε στον αέρα».

Είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη, κυρίως προς όφελος των νέων, ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο Συμβούλιο αποτελεί μια ευκαιρία για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Τίμμερμανς είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επαναπροωθήσεις και μετεγκαταστάσεις και να ενισχυθεί το σύστημα ασύλου του Δουβλίνου το ταχύτερο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε τέλος ότι στο Ταλίν διαφάνηκε η βούληση των ηγετών να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που περιλαμβάνονται στον Χάρτη Πορείας που παρουσίασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ τον περασμένο μήνα στο Στρασβούργο.

Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2019» και πρέπει να προωθηθούν οι δράσεις, όπου αυτό επιτρέπεται από τις ισχύουσες συνθήκες.

Το άσυλο αποτελεί βασικό δικαίωμα στην ΕΕ και δεν μπορεί να αμφισβητείται, ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει καταφύγιο στους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, ταυτόχρονα όμως πρέπει να υπάρχει και έλεγχος και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Πρότεινε εξάλλου η Frontex να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε κάποια σύνορα του χώρου Σένγκεν, αλλά και να διασφαλίζεται η οργανωμένη έλευση ανθρώπων στην Ευρώπη μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να τους προσφέρεται ασφάλεια.

Απευθυνόμενος στον Επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιττέλα, αναφέρθηκε στην απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να μην συμμετάσχει στον μεγάλο συνασπισμό CDU και SPD και είπε ότι η Σοσιαλδημοκρατία υπεκφεύγει και απεκδύεται των ευθυνών της.

Απαντώντας ο κ. Πιττέλα είπε ότι ο ίδιος χαιρετίζει την απόφαση Σουλτς, είπε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Πιττέλα είπε ότι η λύση δεν είναι να εγείρονται τείχη με την Αφρική, ενώ όσον αφορά την τρομοκρατία σημείωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα «δεν αντιμετωπίζονται με ασπιρίνες».

Ο Ρίζαρντ Λεγκούτκο από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έκανε λόγο για την χειρότερη πολιτική απόφαση που έλαβε στη ζωή της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με το ανοίξει τα ευρωπαϊκά σύνορα «χωρίς να συνεννοηθεί με κανένα».

Ο Γκι Φέρχοφστατ των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε στη συμμετοχή του FDP στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας ότι οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι αποτελούν ένα γνήσιο ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο επιζητεί μια νέα διακυβέρνηση της Ευρώπης για μια υγιή και βιώσιμη Ευρωζώνη.

Ανέφερε εξάλλου ότι ο λαϊκισμός θα τελειώσει αν μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ, να την αλλάξουμε και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.

Ο Ντένις ντε Γιόνγκ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΕΕΑ) είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις αξίες της Ευρώπης για την προστασία των προσφύγων.

Στο θέμα της Καταλονίας αναφέρθηκε ο Φιλίπ Λαμπέρτς των Πρασίνων, λέγοντας ότι παρά την μονομερή κήρυξη του δημοψηφίσματος, δεν δικαιολογείται η βία. Η ΕΕ είναι συνειδητά υπέρ της επίλυσης των διαφορών με διάλογο, ενώ απευθυνόμενος στην ηγεσία της Κομισιόν, είπε ότι δεν μπορεί να μένει σιωπηρή στο θέμα αυτό, το οποίο είναι «εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ».

Πρέπει να βοηθήσουμε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας, κατέληξε ο κ. Λάμπερτς.

Απαντώντας αργότερα ο κ. Τίμμερμανς, παρέπεμπε στη δήλωση για την Ισπανία, στην οποία θα προβεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός της ημέρας.

Λαμβάνοντας τον λόγο εκ μέρους της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, η Μπέατριξ φον Στόρχ απευθύνθηκε στον κ. Βέμπερ, λέγοντας ότι αναμένει να δει πως θα εφαρμοστεί η μεταναστευτική πολιτική στη Βαυαρία μαζί με τους Πράσινους.

Δύο είναι τα ανοιχτά θέματα για την Ευρώπη, πως θα εμποδίσουμε εκατομμύρια μεταναστών να έρθουν στην Ευρώπη και πως θα πάμε πίσω αυτούς που ήρθαν, συμπλήρωσε.

Ο Νίκολας Μπαΐ της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας είπε ότι η Frοntex «είναι μια ψευδαίσθηση», καθώς δεν είχε ποτέ στόχο να αποτρέψει τις αφίξεις.

Απευθύνθηκε τέλος προς τον Επικεφαλής του ΕΛΚ, λέγοντας ότι θα πρέπει να ανεχθεί τη δημοκρατία και να αποδεχθεί την ετυμηγορία της κάλπης, με την είσοδο στη γερμανική βουλή του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Αναφορές για Κύπρο και Τουρκία
------------------------------------------
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατήγγειλε τις «απαράδεκτες, προκλητικές και βάναυσες» ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απευθύνθηκε προς τον Επίτροπο Τίμμερμανς, ο οποίος παραβρέθηκε στο Κραν Μοντανά, λέγοντας ότι γνωρίζει πως η Τουρκία με απαράδεκτες απαιτήσεις οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας στη διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε στην απαγόρευση της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εγκλωβισμένους που επέβαλε σήμερα το πρωί το κατοχικό καθεστώς και ζήτησε από την ΕΕ να αντιδράσει άμεσα, όπως αντέδρασε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Είπε ακόμη πως θα ζητήσει από την Εσθονική Προεδρία να θέσει το θέμα σε επόμενη συνεδρία, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν τα κονδύλια για την Τουρκία, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και συνταγματική τάξη στην Ισπανία.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ΕΕΑ Νεοκλής Συκιώτης είπε ότι το μεταναστευτικό συνεχίζει να μονοπωλεί τη συζήτηση. Στην παρέμβασή του προς το Σώμα, είπε ότι η φτωχοποίηση των πολιτών λόγω φιλελευθέρων πολιτικών λιτότητας λιπαίνει το έδαφος για την ακροδεξιά και την ξενοφοβία.

Είπε επίσης ότι δεν είναι αργά να αντιταχθούμε στην Ευρώπη-φρούριο, να εφαρμόσουμε ένα κοινό σύστημα ασύλου και να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς διέλευσης.

Ζήτησε παράλληλα να αντιταχθεί το Ευρωκοινοβούλιο στις απάνθρωπες πολιτικές στρατιωτικοποίησης των συνόρων της ΕΕ, ενώ είπε ότι η αλληλεγγύη των λαών φαίνεται μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές που προωθούν την κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη, προς όφελος των λαών εντός και εκτός της Ένωσης.

Η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ για την Τουρκία, Ολλανδή Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, ανέφερε από την πλευρά της ότι θα ήταν λάθος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να αντιδράσουμε έναντι του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και να ξεχάσουμε τον τουρκικό λαό.

Είπε ακόμη ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν επιτέλους μια ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία, ενώ παρατήρησε ότι τα πράγματα αντί να βελτιώνονται, τελικά επιδεινώνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα