Σύσκεψη τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες μετά το Μοντ Πελεράν

Σύσκεψη των τεχνοκρατών που ασχολούνται με το Κυπριακό αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση μετά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.

Η πεποίθηση των Βρυξελλών μέχρι και τις πρωινές ώρες ήταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη έστω και την ύστατη στιγμή, καθώς τα πρώτα μηνύματα που άρχισαν να φτάνουν από τις 22:30 της Δευτέρας, έλεγαν ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε αδιέξοδο.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ουσιαστικά υπέστησαν σοκ, καθώς ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε τους διαβεβαίωνε ότι το ενδεχόμενο «ναυαγίου» ήταν εντελώς αποκλεισμένο. Εξάλλου, για σήμερα ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη η οποία αναβλήθηκε είτε για αύριο Τετάρτη, είτε για μεθαύριο, μέχρις ότου συλλεγούν όλα τα κομμάτια του παζλ για να καταλάβουν τι συνέβη.

Εξάλλου, από τις πρώτες ώρες του «ναυαγίου», η τουρκική πλευρά επιδίωξε με επαφές στις Βρυξέλλες και δη με τους τεχνοκράτες, να ρίξει το βάρος στην ε/κ πλευρά τονίζοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί τα συμφωνημένα, δηλαδή ότι θα καθοριζόταν ημερομηνία πενταμερούς, ότι η τουρκική πλευρά θα έδινε τα κριτήρια κι εν συνεχεία οι χάρτες μαζί με τα θέματα της αφέλειας θα συζητούνταν σε μια πολυμερή.

Μάλιστα, κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι συνωμότησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να «τον βάλει μπροστά» προκειμένου να τηρεί μια στάση διευκρίνισης του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν από την πολυμερή, έτσι ώστε ο ίδιος να μην μπορεί να ασκεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στην Ελβετία.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν αν δεν προχωρήσει αυτή η διαδικασία και ειδικότερα σχετικά με το σχέδιο Β’ της Τουρκίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η προσάρτηση των κατεχομένων, από πλευράς Βρυξελλών θεωρείται ότι θα επρόκειτο για μέγα σφάλμα από την Τουρκία, ειδικώς λόγω του υφιστάμενου κλίματος που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόδειξη τούτου, τόνισαν, είναι η προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου μέσω ψηφίσματος να ζητήσει την αναβολή των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα.

Βεβαίως, τονίζουν οι Βρυξέλλες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν θεωρείται και πολύ πιθανό, διότι δεν επιθυμούν να κλείσουν τις πόρτες με την Τουρκία, κυρίως λόγω του προσφυγικού ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα