Συριακό: Συνομιλίες στη Γενεύη με χαμηλές προσδοκίες

Με χαμηλές προσδοκίες πραγματοποιείται ο νέος γύρος συνομιλιών, σε μια προσπάθεια επίλυσης της συριακής κρίσης.

Εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης επιχειρούν διαπραγματεύσεις tet-a-tet με την διπλωματική αποστολή της κυβέρνησης. Βέβαια, όλες οι πλευρές κρατούν «μικρό καλάθι». καθώς θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία.

Η απόσταση που κράτησαν οι ΗΠΑ, άλλαξε τα δεδομένα. Eιδικότερα, το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν από τις συνομιλίες διατηρώντας μόνο τον ρόλο του παρατηρητή αποτελεί σημαντικό

"πλήγμα" για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Δήλωση και από πλευράς Πούτιν

Ο στόχος της Ρωσίας στη Συρία είναι η "σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας" και να δώσει "ένα αποφασιστικό πλήγμα" στην τρομοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Δεν θέτουμε ως στόχο να αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας", όπου η Μόσχα έχει επέμβει στρατιωτικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 για να στηρίξει τις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ, τόνισε ο Πούτιν.

Σε ομιλία του προς αξιωματικούς του ρωσικού στόλου που επέστρεψε από την Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα, πιστός σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, έχει "στόχο την σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας στην χώρα και να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην διεθνή τρομοκρατία".

Η στάση των ΗΕ

έΟ ειδικός διαμεσολαβητής του Οργανισμού, Στέφαν ντε Μιστούρα, ζήτησε από όλες τις πλευρές να συμβάλουν, ώστε ο διάλογος να είναι παραγωγικός και να επανεκκινήσει τη διαδικασία προς την επίτευξη πολιτικής λύσης...

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του ISIS. Η επίθεση στο αεροδρόμιο εξαπολύθηκε την πέμπτη ημέρα της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων, που έχει στόχο την ανακατάληψη ολόκληρης της Μοσούλης, τελευταίου προπυργίου της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σημειώνεται τέλος, ότι ομαδικός τάφος 130 ατόμων βρέθηκε στο Ιντλίμπ με περισσότερα από 130 πτώματα ανταρτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα