Ακόμη δύο Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Ελλάδα

Δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που καταζητούνται από τις τουρκικές αρχές από τον περασμένο Ιούλιο ως ύποπτοι συμμετοχής στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου Ερντογάν, παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας, στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Αυτό συνέβη πριν δύο μέρες, και γύρω στις 6 το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη, γνωστοποιήθηκε ότι κρατούνται έκτοτε στην Αλεξανδρούπολη.

Δημοσιογραφικές

πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι οι δύο στρατιωτικοί ανήκαν σε ομάδα που θα υλοποιούσε το σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Τουρκίας. Ανήκουν στο σώμα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, και στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας κατεγράφη ότι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης των Αθηνών δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «εάν η είδηση επαληθεύεται, δυστυχώς η ένταση κλιμακώνεται από τα ίδια τα γεγονότα και η κρίση πιθανώς να μην είναι μακριά. Η ηγεσία του υπ. Εξωτερικών και όχι του υπ. Εθνικής Αμύνης ή οποιοσδήποτε άλλος, πρέπει να χειριστεί το νέο πρόβλημα στις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Στις 26 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος (Άρειος Πάγος), αποφάσισε ότι 8 στρατιωτικοί που επίσης είχαν διαφύγει από την Τουρκία, καταζητούμενοι για ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία διότι δεν θα τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης, και ενέκρινε την χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η Αγκυρα εξέφρασε αμέσως την οργή και απογοήτευσή της για την απόφαση, και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τους εκδώσει.

Τις επόμενες μέρες, μέχρι και σήμερα, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στο Αιγαίο, με συχνές παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων από την Τουρκία, που δεν έχει αρνηθεί, όπως δήλωσε και σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, ότι δεν είναι άσχετες με την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα