Συντονισμός Ρωσίας & Σαουδικής Αραβίας για τιμές πετρελαίου

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κολοσσών στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, Rosneft και της Saudi Aramco, στην Νταρχάν, πόλη της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο εταιρίες που αποκαλούνται υπερδυνάμεις στο χώρο με βάση το Reuters συναντήθηκαν με σκοπό να οικοδομήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τηνσταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου, με βάση δήλωση

του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ. Ένας άλλος λόγος που οι δύο εταιρίες θέλουν να συνεργαστούν είναι η αυστηρή νομοθεσία περί του μονοπωλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η οποία δεν αφήνει περιθώρια για πιθανές συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικών εταιριών των χωρών.

Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και όσες πληροφορίες υπάρχουν για αυτήν προκύπτουν από δηλώσεις των παρευρισκόμενων και από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιριών.

Την περασμένη Τρίτη οι υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας, Khalid A. Al-Falih και της Ρωσίας, Alexander Novak δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν (“whatever it takes”) για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Η συνάντηση των υπουργών έγινε στην Μόσχα ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin και του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed.

Μια πτυχή που προβληματίζει τη Rosneft και τη Saudi Aramco είναι και το Συριακό, λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση Άσαντ. Ωστόσο, με βάση δηλώσεις του Vladimir Putin φαίνεται πώς οι χώρες θα μπορέσουν συνεργαστούν για να επιλύσουν αυτή τη «δύσκολη κατάσταση», όπως την αποκάλεσε ο ίδιος.

Με βάση το πρακτορείο Reuters, οι εταιρίες θα συζητήσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με άλλες εταιρίες στην Ασία, ενώ πιθανόν να τεθεί, σύμφωνα πάντα με το Reuters, και η προοπτική παραγωγής εκτός του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα