Σύντομα οι λεπτομέρειες για την πρόταση για πληροφοριοδότες

Σύντομα αναμένεται να αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου και της πρότασης νόμου που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή Νομικών της Βουλής για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι «η Επιτροπή Νομικών συζήτησε ένα νομοσχέδιο, κάτω από την ενότητα της χρηστής διοίκησης και πάταξης της διαφθοράς, σε συνάρτηση με τα έξι νομοσχέδια και κανονισμούς για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, τα οποία βρίσκονται (στην ατζέντα) την

ερχόμενη εβδομάδα για τοποθέτηση και στη συνέχεια για καταχώρισή τους στην Ολομέλεια για ψήφιση».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, για ένα «πρόσθετο μέτρο προστασίας πληροφοριοδοτών, των λεγόμενων “whistle blowers”, το οποίο περιλαμβάνεται στην εξαγγελθείσα στρατηγική για πάταξη της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι «η προστασία των καταγγελλόντων πράξεων διαφθοράς, έχει αναμφίβολα κομβική σημασία για την αποκάλυψη, αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη της εγκληματικής δράσης στον τομέα αυτό».

Πρόσθεσε ότι «η συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προστασίας μαρτύρων σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους πληροφοριοδότες αδικημάτων διαφθοράς, όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυσκολία εξιχνίασης, θα ενισχύσει τις ανακριτικές και διωκτικές αρχές στο έργο αυτό».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι, σημείωσε, «να προβλεφθούν συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις Αρχές για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων πράξεων διαφθοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση νόμου της Βουλευτού ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αλλά και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με πράξεις διαφθοράς, αυτό που έχει να κάνει με τους πληροφοριοδότες και την προστασία τους από την οποιαδήποτε πειθαρχική ή ποινική δίωξη.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, άπτεται του μεγάλου θέματος της αποτροπής της διαπλοκής και διαφθοράς και με τη δέουσα σοβαρότητα θα το συζητήσουμε με κατ’ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή», πρόσθεσε.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, είναι «να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε ένα ενιαίο κείμενο, για να πάει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα